Jedete-li do kraje vína, zdá se, že nic jiného do žaludku potřebovat nebudete. Ovšem byla by škoda neochutnat místní speciality z řad pokrmů. Právě na jihu Moravy se drží tradice zabijaček a z těch například vyšel i známý recept na moravského vrabce (vrabce se říkalo odřezkům masa, které se po zabijačce pekly v pekáčku). Z dalších známých jídel musíme zmínit znojemskou pečeni, která se Znojmu přiblížila pouze použitím tradičních kyselých okurčiček. Ovšem pokud ke Znojmu zabloudíte, pečeni najdete snad v každém podniku.
Na jaře, kdy dozrává chřest, jsou Mekkou gurmánů Ivančice. “Špargl” ze zdejších polí byl dlouho ten nejjemnější v širém okolí a putoval až na císařský stůl do Vídně.
Kromě vinné révy se na jihu daří také meruňkám, vyhlášené jsou ty z Velkých Pavlovic. Ochutnejte je samotné, v knedlících, na koláči nebo v džemu a nebojte se je kombinovat s mladým bílým vínem. Hodit se k nim bude například odrůda Ryzlink Rýnský. Další sladkou delikatesou jsou babiččiny ertepláky. Tradiční bramborové placky pečené přímo na plotně se polévají sádlem, mažou povidly a sypou mákem s cukrem. Vymění-li se bramborové těsto za kynuté, jsou z toho béleše.