Uložit Uloženo

Rusinowa Polana – louka s nejkrásnějším výhledem na Tatry

Už ve starých průvodcích vydaných ještě před rokem 1900 se o ní píše, že „výhled na Tatry je odtud nejkrásnější“. Jak by ne, když se tahle bývalá pastvina nachází v těsném sevření Gęsia Szyja (1489 m n. m.) a Goły Wierch (1205 m n. m.) a tím pádem si s okolními masivy hledíte takřka z očí do očí. 

Původně sloužila tato přibližně 20 hektarů rozlehlá pláň jako pastvina pro ovce a krávy. Jenže s vyhlášením Tatranského národního parku muselo stádo, které v dobách své největší slávy čítalo až 400 zvířat, ustoupit ochraně vegetace – vzácný křivatec nejmenší tu zkrátka nerostl pro to, aby ho nějaký přežvýkavec spořádal místo snídaně.

Už už to vypadalo, že místní pastýřská osada zchátrá definitivně. V 80. letech 20. století se sem ale přeci jen ovce vrátily, ve zdejší salaši je tak možné zakoupit ovčí sýr či jiné výrobky. Pak už jen stačí vytáhnout k němu z batůžku skývu chlebu, posadit se na jednu z laviček a kochat se výhledem do okolí.

A jak se na tohle idylické místo dostanete? Zavedou vás sem hned dvě barvy turistických tras. Po modré je to asi hodinová procházka od Palenice Białczańské, zelená je dvakrát delší a vede od cedule s označením Bukowina Tatrzańska. U obou je i parkoviště, tím pádem nebude s bezpečným odstavením vozu problém. 

Nahoru