Uložit Uloženo

Vodopád Černého potoka nabízí krásnou scenérii

Sedmimetrový vodopád na Černém potoce v srdci Jizerských hor nadchne každého milovníka přírody. 

Z Hejnic můžete k vodopádu vyrazit ze dvou míst, buď po zelené nebo po žluté turistické trase, obě se sbíhají na rozcestí u Liščí chaty, odkud je to k vodopádu necelého jeden a půl kilometru.

Cesta vede nádherným původním bukovým lesem, který je od července 2021 součástí památky UNESCO s názvem Jizerskohorské bučiny, a je pohodlná a nenáročná. Po pravé straně ji lemuje Černý potok plný peřejí, balvanů a menších vodopádů, které vytvářejí krásnou údolní scenérii.

Větší nasazení vyžaduje až poslední asi půlkilometrový úsek přímo k vodopádu, který vede prudce do kopce mezi stromy balvany a je určitě nesjízdný kočárkem. Odměnou za výstup je krásný pohled na 7 metrů vysoký vodopád s velkým balvanem uprostřed. Po kamenech se dá poměrně bezpečně dojít až k vodě a téměř úplně k vodopádu samotnému.

Od vodopádu je nutné se vrátit na původní trasu, odkud je možné se vrátit stejnou cestou do Hejnic, nebo – v případě, že jste zdatní turisté – pokračovat výš do hor. Dále po trase leží vyhlídka Hajní kostel a dojít se dá až ke známému skalnímu útvaru Frýdlantské cimbuří.

Tip: S malými dětmi se dá výlet zkrátit tak, že se z Hejnic přiblížíte autem. Zaparkovat se dá na plácku na konci ulice Zátiší, kde se žlutá turistická trasa noří do lesa. Předpokládá to, že se pak od vodopádu budete vracet stejnou cestou 

Lajk od maminky Jany

Trasu z Hejnic k vodopádu a zpět jsme šli s dětmi v polovině listopadu. Sychravé a mlhavé počasí vůbec nevadilo. Naopak, společně se žlutě, hnědě a zlatavě vybarveným listím to byla nádherná podzimní procházka. Umím si představit, že jarní svěží zelená v lese jí dodá zase nové kouzlo.

Nahoru