Uložit Uloženo

Alexandrova rozhledna

Alexandrovka, nebo také Alexandrova rozhledna, je jednou z významných turistických atrakcí nacházejících se nad malebnou obcí Adamov v krásném Moravském krasu. Tato kamenná stavba na západním výběžku hřbetu Nad Střelčím (527 m) poskytuje návštěvníkům úchvatný výhled na rozlehlou krajinu, která se táhne kolem. 

Z vrcholku rozhledny, který se tyčí 17 metrů nad zemí, můžete spatřit město Blansko i místní krasové útvary, jako jsou propasti, jeskyně a soutěsky. Pokud se udělá hezky, možná zahlednete i vzdálené vrcholy pohoří Drahanská vrchovina, zatímco z jižního směru vykoukne Brno.

Skvělá zpráva: Za vstup na rozhlednu se nevybírá žádné vstupné, výhled kochat panoramaty se tedy můžete libovolně dlouho a zcela zdarma.

Teď ještě, jak se k Alexandrovce dostat. Jedna z přístupových cest vede z Adamova, kam se dá ostatně dojet pohodlně i vlakem. Od nádraží (je tu i bezplatné parkoviště, takže jako výchozí bod je toto místo ideální, ať už přijedete jakkoli) se vydejte po žluté turistické značce, u památníku lesníků to pak zalomte na červenou – po zhruba 3,5 km a nastoupaných 250 metrech jste na místě.

Tip: Okolo rozhledny vede i značený, zhruba 10 km dlouhý) okruh Býčí skála. Takže pokud nějak zvlášť nespěcháte s návratem, projděte si i ten. 

Lajk od maminky Mileny

Celoročně volně přístupnou rozhlednu jsme s dětmi našli u Adamova. Osobně doporučuji přibližně 2 km dlouhou trasu z Babic. Vede lesem po rovince až k rozhledně. Z Adamova je cesta z části do kopce a hlavně v blátivém počasí není moc příjemná.

Nahoru