Pivovar Olivětín a klášterní pivo Opat

Historie vaření piva v Broumově se oficiálně datuje do r. 1348 a doby Karla IV., kdy právě „otec vlasti“ udělil Broumovu městská práva. Od té doby prošel pivovar mnoha vývojovými fázemi, věrný tradici a klasickým způsobem vaření piva ale zůstal až do současných dní, o čemž se můžete sami přesvědčit. 

Pro výrobu piva tu nadále používají pouze suroviny nejvyšší kvality, jako je vybraný slad a aromatický chmel. Především díky nim tu vaří tradiční světlý ležák s jemnou hořkostí, lahodný tmavý speciál plný kávových a karamelových tónů i další zajímavé druhy piva, které sládci pravidelně uvádějí na trh.

Exkurze i muzeum

Návštěvníci pivovaru mají možnost nejen ochutnat toto vynikající pivo v prostorné restauraci pivovaru, ale také si prohlédnout samotný pivovar při exkurzi. Během té se dozvíte zajímavé informace o historii pivovaru, výrobních postupech a tradicích, které zde po staletí přežívají. Pro milovníky piva a zájemce o pivovarnictví je to nezapomenutelná příležitost nahlédnout do zákulisí a možnost zjistit více o tvorbě tohoto oblíbeného nápoje.

Kromě klasické exkurze, jaké probíhají i v jiných pivovarech, ale máte v Olivětínském pivovaru příležitost navštívit i unikátní pivní muzeum. To nabízí fascinující exponáty, artefakty a informace zahrnující celou historii Olivětínského pivovaru od jeho založení až po současnost. Muzeum také často přibližuje životní podmínky a práci sládků a dalších pracovníků pivovaru v minulých dobách.

Tip: Otevírací dobu muzea i ceny vstupného si raději zkontrolujte předem, ať víte, kdy sem vyrazit a kolik korun si připravit. Naopak parkování dlouho hledat nemusíte – auto můžete odstavit hned u pivovaru, aniž by vás to něco stálo. 

Nahoru