Pěší výlet z Ramzové na Šerák a Obří skály

Nazujte pohorky a vydejte se na túru na horu Šerák (1351 m) a Obří skály. Nahoru to můžete vzít po svých, nebo lanovkou. Na Šeráku vás čeká krásný výhled na Jeseníky i horská chata s občerstvením a venkovním posezením. 

Pěšky až na Šerák

Pokud přijedete autem, zaparkujte na parkovišti přímo u lanovky. Kdyby bylo plné, vraťte se na hlavní silnici, hned u ní je ještě jedno parkoviště. Od lanovky vedou na Šerák dvě turistické trasy – zelená a červená. Doporučujeme začít výšlapem po červené. Je to krásná cesta a není tak náročná jako druhá varianta, po které pak půjdete dolů. Cesta na Šerák měří 5 kilometrů, celý okruh 12 km.

Tip: Chcete si část cesty zkrátit? Vyvezte se lanovkou. Buď můžete popojet jen stanici Čerňava a zbylé 3 km dojít, nebo tam přestupte na druhou lanovku a dojeďte až na Šerák.

Červená trasa je značená jako cyklostezka. Chce to ale pořádné horské kolo a vytrénované svaly. Dětská kola, odrážedla ani kočárky neberte, není to pro ně vhodný terén. U horní stanice lanovky na Čerňavě se můžete vyfotit se sochou kamzíka a občerstvit se v místní kavárně. Pak se napojíte na velmi pěknou horskou cestu, která vás dovede na rozcestí Šerák. Tam se dejte po modré a na samotný vrchol hory, už je to jen kousek.

Tip: Když už budete nahoře a zbyde vám dost sil, zajděte ještě na horu Keprník. Z rozcestí Šerák jsou to necelé 2 kilometry.

Zpátky kolem Obřích skal

Pokud se nechcete vracet stejnou cestou, ale máte rádi okruhy, pokračujte ze Šeráku po modré až k Obřím skalám. Jde o 10–16 metrů vysokou skalní hradbu. Dá se na ni vylézt, ale je to na vlastní nebezpečí. 

Od skal pak půjdete po zelené zpátky do Ramzové. Na začátku je cesta poměrně nenápadná, můžete váhat, kudy jít. Vypadá totiž zarostle. Ale nebojte, nakonec se před vámi otevře a vy budete sestupovat zpět do údolí. Sestup je náročný na kolena, jde se po kamenech i kořenech. 

Tip pro pejskaře: Cestou na Šerák narazíte na Dobrou studánku, kde se pes může napít. Další zdroj vody je až na cestě zpět, zelená značka vás dovede k Vražednému potoku. Název je děsivý, ale pes se tu může bezpečně napít.

Lajk od maminky Mileny

Naše děti byly z jízdy pohádkově zasněženou krajinou naprosto nadšené. Na Čerňavě si dáte tak jako tak malou přestávku, protože budete muset přestoupit na druhou část lanovky. Čekání si můžete zkrátit v příjemné kavárně.

Nahoru