Pustevny

Jedno z nejznámějších míst celých Beskyd, Pustevny, najdete nedaleko hory Radhošť. Jsou pro ně typické dřevěné stavby v lidovém slohu postavené v 19. století na návrh architekta Dušana Jurkoviče. Slavné chaty Maměnka a Libušín sice roku 2014 vyhořely, ale díky veřejným sbírkám se je podařilo opravit.

Na Pustevnách se nachází také lyžařské středisko a vede sem sedačková lanovka. Tras na procházku je na Pustevnách hned několik. Od 1,5 km dlouhé stezky plné dřevěných zvířátek pro děti až po možnost sjet celou trasu k dolní stanici lanovky na koloběžce. 

Pokud se vydáte až na vrchol Radhoště, zastavte se cestou u sochy boha plodnosti a hojnosti, Radegasta. V cíli pak uvidíte kříž z roku 1805, kapli svatého Cyrila a Metoděje z konce 19. století, která je je nejvýše položenou církevní stavbou v Česku, sousoší obou věrozvěstů od sochaře Albína Poláška a také televizní vysílač.

Na Pustevnách máte na výběr dvě možnosti parkování. Buď pod lanovkou, nebo nahoře kousek od horní stanice lanovky. 

Lajk od maminky Mileny

My si zvolili procházku od Pusteven k Radhošti a poté lesní cestou několik kilometrů dolů až ke spodnímu parkovišti. Cestou narazíte na několik stánků, nádherné vyhlídky, občas i nějakou lavičku a posezení. U Radhoště se můžete občerstvit v restauraci. S menšími dětmi a kočárky doporučuji se od Radhoště zpět k Pustevnám vrátit stejnou trasou. Lesní cesta není vhodná ani pro kočárky ani pro úplně malé děti. Naše šestiletá dcerka ji zvládla, ale tříletého synka jsme nesli na zádech.

Nahoru