Dalešická přehrada – koupání, cyklistika i lodě a tajuplné skály a hrady

Vodní nádrž Dalešice na řece Jihlavě byla dokončena v roce 1978. Nachází se asi 10 km jihovýchodně od Třebíče a dnes slouží mimo jiné k rekreačním účelům. Kolem vedou turistické trasy i cyklostezka, dá se tu koupat, plavit se na výletní lodi, kajacích i paddleboardech a ze souše či hladiny objevovat zříceniny hradů, tajuplné skalní útvary, ale třeba i hradisko z období neolitu

Lodě a koupání u Dalešické přehrady

Po Dalešické přehradě vyplouvá za každého počasí a v každé roční době loď Horácko. Má několik přístavišť (Koněšín, Třesov, kemp Wilsonka), nabízí kratší i delší trasy a nalodit se na ni můžete i s kolem. Poplujte třeba ke skalní dominantě Halířka nebo k majestátní Wilsonce.

Kromě toho si tu můžete půjčit single i double kajaky, šlapadla a malé loďky a plavit se na vlastní pěst. Je to čarokrásné!

Dalešická přehrada je oblíbená mezi rybáři, ale jsou tu i pláže, kde se dá parádně lenošit a koupat se. Oblíbená je třeba travnato-písčitá pláž pod Koněšínem nebo hartvíkovická pláž, která je součástí kempu Wilsonka.

Turistika, cyklistika a krásné výhledy

A co při procházce nebo vyjížďce kolem přehrady uvidíte? Například pozoruhodnou skálu Vztyčený prst, která má tvar mohutného prstu vynořeného z vodní hladiny, vysokou skálu Halířka s vyhlídkou či překrásnou Wilsonovou skálu s vyhlídkou a zbytky hradu Kokštejna. Ta byla původně vysoká 100 metrů, po vybudování přehrady byla ale téměř do poloviny zatopena.

Atraktivní je také zřícenina hradu Kozlov ze 14. století. Původně stál na skalním ostrohu nad řekou Jihlavou, po dokončení přehrady ale tento ostroh obklopila voda a hrad se tak ocitl na ostrově. Dnes se k jeho zbytkům dá dostat pouze na loďce.

K další zřícenině hradu – hradu Holoubek – vás dovede červená turistická značka. V jeho blízkosti se tak nachází Dvořákova vyhlídka, která nabízí krásný výhled právě na hrad Kozlov a meandr přehrady. Vidět tu také můžete Plešický vodopád, který je až 2 metry vysoký.

Historie je tu ale ještě mnohem pestřejší a dávnější. Už v době neolitu se nad údolím Jihlavy tyčilo hradisko s čtyřúhelníkovým půdorysem velkým až 260 × 70 metrů. V současnosti je hradisko zaplaveno, ale je-li hladina nízká, jeho větší část nad ni vystupuje. 

Nahoru