Parostrojní pivovar Lobeč
Pivovar je svědkem 500leté tradice vaření piva na Kokořínsku. První písemná zmínka o něm pochází už z roku 1586, renesanční jádro stávající stavby bylo vybudováno kolem přelomu 16. a 17. století. Vydejte se na prohlídku areálu včetně kanceláře pana sládka a ochutnejte skvělé pivo.
Exkurzi začnete ještě před samotným pivovarem, konkrétně u studny na nádvoří. Odtud se postupně dostanete přes starou varnu až do patra s výstavou o historii vaření piva v českých zemích. Následně sestoupíte do přízemí, kde si prohlédnete parní stroj a odtud ještě níže až do ležáckých sklepů s kamennou lednicí, kde proběhne i ochutnávka.
Dobré vědět: Na prohlídky se není třeba nijak objednávat, stačí na stránkách zkontrolovat otevírací dobu a vstupné.
Po prohlídce ještě chvíli pobuďte a ochutnejte něco z místní kuchyně – čekají tu na vás třeba sýry z mléka koz a ovcí přikrmovaných pivovarským mlátem nebo pstruzi z nedalekých sádek či vyhlášený kvasový chléb. A jelikož tu mají i čtyři zařízené apartmány, můžete klidně i přespat.