Olšina

Rybník Olšina je jedním z nejvýše položených chovných rybníků v Čechách, který vznikl již v 15. století. Je obklopený šumavskou přírodou, která se spoustu let vyvíjela bez zásahů člověka. Díky naučné stezce si mokřady, rašeliniště i smíšené lesy prohlédnete v jejich autentické podobě. Stezka vede územím, které bylo desítky let nepřístupné veřejnosti a plně se otevřelo až v roce 2016. 

Naučná stezka s chodníky, mosty i vyhlídkami

Na březích rybníka najdete spoustu druhů rostlin, ptáků a dalších živočichů a to je jedním z důvodů, proč je rybník a jeho okolí začleněn do ptačí oblasti Boletice a v jeho okolí se nachází zvláště chráněná území NPP Olšina.

Naučná stezka je z většiny postavená z přírodních materiálů. Dřevěné chodníky vedou přes mokrá místa a usnadňují přístup, zvýšené konstrukce mostů a vyhlídek jsou založeny na dřevěných kůlech (pilotách) a pěšiny, které jsou v sušších částech okruhu, jsou tvořené nasypáním drcené dřevěné štěpky.

Zajímavost: Naučná stezka Olšina vyhrála v roce 2021 hlasování veřejnosti v architektonické soutěži Dřevěná stavba roku. 

Tip od copywriterky Sandry

Krásná procházka kolem rybníka, odpoledne na konci května prakticky bez lidí. Auto můžete nechat na bezplatném parkovišti u infocentra. Doporučuji nakouknout i do něj. Je moc hezky udělané. Třeba strom s různými druhy ptáků, jejichž zpěv si můžete poslechnout, zabavil i mě.

Samotná procházka po stezce je nenáročná, žádná stoupání. Rybník se dá celý obejít, ale poslední úsek vede po silnici. My jsme proto prošli pouze nejatraktivnější část stezky, která vás dovede k hnízdu – oblíbené a fotogenické atrakci. Nachází se zhruba v polovině. Stejnou cestou jsme se pak vraceli zpět.

Nahoru