Uložit Uloženo

Třístoličník – legendární místo setkání tří králů

Tři trůny – jeden pro krále českého, druhý pro rakouského a třetí pro pána Bavor. Právě ty připomínají podivuhodné skalní útvary na vrcholu Třístoličníku, odkud se podle pověstí tito vladaři radili o tom, kudy přesně povede státní hranice. Jestli je to celé pravda, nevíme. Faktem ovšem je, že dost možná i kvůli legendě patří tento vrchol k těm vůbec nejnavštěvovanějším na Šumavě

Není se až tak čemu divit. I kdybyste totiž nevěřili na báchorky, jedno se tomuto místu přiznat musí. Ze 1302 metrů nad mořem je vskutku parádní výhled jak do Česka na jedné straně, tak do Německa na té druhé. Za pěkného počasí a dobré viditelnosti je v dálce dokonce možné zahlédnout špičku kostela v Mnichově, za kterým se ještě o mnoho kilometrů dál rýsují vrcholky Alp.

Tip: Na Třístoličníku je v provozu restaurace, tak si tu dejte něco dobrého. S plným žaludkem se hned rozhlíží o něco líp.

Přitom dostat se k tomuto působivému panoramatu bude mnohem snazší, než se zdá. Z bavorské strany vede silnice až na vrchol. Ale nebojte, ušetřené síly můžete velmi dobře využít a o procházku krásnou přírodou taky nepřijdete. Červeně značená Stezka Českem vás po zhruba 5 km zavede až na nejvyšší šumavský vrchol na území ČR Plechý (1378 m n. m.), odkud se můžete dál vydat třeba i k Plešnému jezeru pod ním.

Výhled na Plešné jezeroVýhled na Plešné jezero

Tip od naší copywriterky Sandry

Tohle je opravdu krásná hřebenovka. Parkoviště pod vrcholem je placené, ale ušetří vám dost námahy. Energii pak můžete věnovat procházce po hřebeni. My jsme šli například přes trojmezí a Plechý na vyhlídku Lipno, odkud je vidět jak Plešné jezero, tak jihočeská přehrada. Tam i zpět je to cca 10,5 km. Cesta je převážně kamenitá, ale jde se po ní dobře. A jedna další dobrá zpráva: není tak strmá, jak se na první pohled může zdát, takže vás neutaví. :-)

Nahoru