Vodní nádrž Těrlicko

Těrlická přehrada byla vybudována v 60. letech minulého století. Sloužila jako zásobník vody pro železárny v Třinci a při jejím zbudování byla zatopena část obce Těrlicko. Nádrž je velká 227 ha a nejvyšší hloubku má 24 m. V současnosti slouží především k rekreačním účelům, a to jak v zimě, tak v létě.

V zimě nádrž zamrzá a je možné zde bruslit. V létě slouží ke koupání a vodním radovánkám. Najdete tu tři travnaté veřejné pláže (neplatí se zde vstup), jsou tu půjčovny loděk, je možné na nádrži rybařit a velkým lákadlem je i vlek na vodní lyže, který je jediným zařízením svého druhu na Moravě a ve Slezsku. K dispozici jsou také autokempy, tábořiště a možnosti ubytování, samozřejmostí jsou bistra a restaurace.

Kolem přehrady vede naučná stezka Těrlické mokřady, začíná na jižním břehu u meandrů Stonávky a vede podél břehu vodního díla. Na trase dlouhé cca 2,5 km se seznámíte se zdejší vodní faunou i florou. Stezka je přístupná celoročně, vlivem počasí ale může být občas podmáčená, pro cyklisty je neprůjezdná. Milovníci kol ale ocení trasu č. 56, která je součástí 220 km dlouhého okruhu Těšínské Slezsko.

Tip: Asi 4 km odtud je Žermanická přehrada, další oblíbený výletní cíl. 

Nahoru