Národní park Risnjak: zelená oáza klidu

Pojeďte za nádhernými turistickými trasami a spoustou zeleně, ze které se hrdě tyčí vrcholky hor. To vše se na vás už těší v národním parku Risnjak, který se nachází jen 30 km od oblíbeného letoviska Rijeka. Park je pojmenován podle zvířete, kterému se tu pěkně žije, tedy podle rysa ostrovida. Vidět tu ale můžete i třeba kamzíka nebo jelena a žije tu také vlk a medvěd. I flora je tu opravdu bohatá – to proto, že se národní park nachází na pomezí Alp a Dinárských hor a mísí se tu vnitrozemní a přímořská květena

Nejvyšším bodem národního parku je se svými 1528 m n. m. Vrh Risnjaka. Na ten vedou dobře značené turistické trasy – ta nejkratší od parkoviště Vilje. Cca 300 m pod vrcholem je chata, kde se v sezóně můžete občerstvit. Od chaty pak k úplnému vrcholu vede náročnější skalnatá cesta, kterou se ale vyplatí zdolat – odměnou vám bude nádherný výhled, široko daleko zeleň a lesy. Tento vrchol ale rozhodně není jediným cílem v NP Risnjak. Vydejte se také 1505 m vysoký Snježnik, ze kterého uvidíte majestátní pohoří Velebit i již zmíněný Vrh Risnjaka.

Tip: Chcete se nejen parádně projít, ale také něco dozvědět? Prozkoumejte naučnou stezku Leska, která vede od administrační budovy přes vysoký borovicový les na západ. 

Nahoru