Národní park Paklenica: ráj horolezců i horské turistiky

Že náš oblíbený dovolenkový cíl nejsou jenom krásné pláže a moře, to už dávno víte. Máte ale přehled o všech možnostech, které Chorvatsko nabízí? Co třeba takový národní park Paklenica? Ten je druhým nejstarším národním parkem v Chorvatsku (první jsou Plitvická jezera) a rozhodně má co nabídnout. Těšte se na nedotčenou přírodu s bohatou vegetací. Na území národního parku můžeme pozorovat až 1000 druhů rostlin a také 1500 druhů živočichů

Hurá za Vinnetouem: Věděli jste, že některé slavné scény z oblíbeného Vinnetoua, mj. z Pokladu na Stříbrném jezeře, se natáčely právě tady, třeba v kaňonu Velika Paklenica? Vydejte se po jeho stopách! Jistě poznáte místa, která jste tolikrát viděli ve filmech.

Tip: Správa národního parku sídlí ve městě Starigrad – Paklenica a pořádá zajímavé videoprojekce.

Skvělé lezecké cesty i turistické trasy

Jste fandové turistiky? Pak tu budete přímo nadšení, národní park totiž nabízí až 150 km horských turistických cest. A to už je něco! Kaňony Velika Paklenica a Mala Paklenica jsou tím nejkrásnějším, co tu uvidíte. Odděluje je 500 m vysoká náhorní plošina. Nejoblíbenější je stezka, která vede od kaňonu Velika Paklenica k horské chatě. Vydat se můžete také na naučné stezky – bavit vás bude Pjeskarica, která vede kolem potoka, i Paklarić, která na své trase skrývá božskou vyhlídku.

Turistika se tu těší velké oblibě, zdaleka největší ráj je to tu ale pro milovníky lezení. Pokořit skály se tu učí už i malé děti – to díky tomu, že Paklenica nabízí mnoho a mnoho lezeckých cest s různou obtížností. Pokud jste i vy nadšení horolezci, doporučujeme neminout skalní masiv Anića kuk.

Krásy národního parku nemusíte prozkoumávat jen na vlastní pěst. S průvodcem můžete pozorovat ptáky nebo jít obdivovat krásy jeskyně Manita peć s krásnými krápníkovými útvary. Jeskyně je dlouhá 175 m a je rozdělená na dvě velké části.

Zajímavost: V národním parku Paklenica uvidíte hodně černých borovic. Zdejší rezervace černých borovic je dokonce druhou největší v Evropě! Krásný výhled na ně budete mít např. od chaty Lugarnica, která je i skvělým místem k odpočinku. 

Nahoru