Uložit Uloženo

Výlet ze Senohrab ke zřícenině Zlenice

Cesta ve stínu lesa a podél vody, posezení u Sázavy, moc pěkná zřícenina a výhled na vlaky, to je krásný výlet ze Senohrab na zříceninu Zlenice, který baví celou rodinu. Tenhle kout naší země byl domovem Josefa Lady, a tak občas narazíte na jeho odkaz, zejména na obrázky. 

Doprava

Velkou výhodou tohoto výletu je možnost dopravit se do Senohrab jedním vlakem z Prahy. Pokud ale pojedete autem, u nádraží najdete větší parkoviště. Nechybí ani nádražní restaurant Franz, kde se v létě můžete občerstvit i na zahrádce.

Kočárek, kolo či nosítko?

Všechny tři varianty jsou teoreticky možné. Nejšikovnější je, když dítě ujde trasu samo (cca od 4 let) nebo když jej můžete poponést v nosítku nebo šátku. Právě pro pěší je určena cesta na pravém břehu říčky Mnichovky. Pro kočárky je trasa sjízdná hůře, ale na druhém břehu je cyklostezka pro kola a s kočárkem se tam jede lépe. Co se týče dětských kol a odrážedel, moje osobní doporučení je nechat je doma, případně počítejte s tím, že je místy ponesete.

Trasa ke zřícenině

Ze Senohrab se jde po značené naučné stezce Vodnické vycházky. Podél cesty jsou umístěné naučné panely, na kterých se můžete dočíst spoustu informací o přírodě a historii této lokality. Tu a tam je pro děti připravena i nějaká ta hra. Po cestě ale děti baví zejména říčka Mnichovka. Je tu příjemný stín a chládek, proto je dobrý nápad vydat se sem zejména v horkých dnech, kdy nejsou od věci ani boty vhodné do vody.

Zřícenina, plovárna a občerstvení

Po asi 3 kilometrech se dojde k Sázavě do Říčních lázní Senohraby. Tady se můžete občerstvit klasickými bufetovými jídly typu párek, nakládaný hermelín a pivo & limo, sedí se venku. Také se tu dá tábořit, plavat v plovárně nebo koupit a opékat buřty. Nechybí ani WC zdarma.

Přívozem se můžete svézt na druhý břeh, kde je hotel a restaurace Kormorán. K jídlu tam dělají minutky i hotovky. Je tu taky půjčovna lodí, kdybyste se snad chtěli projet po Sázavě a zakončit výlet někde níž.

Vraťme se ale na pravý břeh. Určitě vyběhněte na zříceninu Zlenice, které se říká také Hláska. Není to nic pro kočárky, ale můžete se prostřídat. Na zříceninu vede prudší cesta a pak je tu taky schodiště, typické pro tohle místo. Prolézání zřícenin většinu dětí velmi baví. Stavbu se daří místnímu spolku konzervovat a usnadňovat tak návštěvníkům přístup.

Kudy zpátky

Máte minimálně 3 možnosti. Můžete jít stejnou cestou zpátky. Dělá to pak dohromady asi 5,5 kilometru. Pokud by to pro vás bylo moc (třeba v případě, že máte dítě, které chce chodit samo, ale moc neujde, což bývá okolo 2–3 let), zaparkujte místo nádraží v ulici U Hrušova, tam a zpět to pak dělá 4 kilometry.

Kdo má rád okruhy a vlaky, ať vyrazí zpátky do Senohrab po žluté značce. Část trasy vede podél železniční trati, vlaky tu jezdí často, a tak srdce malých milovníků mašinek poskočí. Trasa je pro kočárek těžká a místy užší, ale se sportovním kočárkem a silným řidičem se to zvládnout dá. Výlet je pak dohromady dlouhý 6 kilometrů a nám to s naším čtyřletým synem trvalo pomalou chůzí 3,5 hodiny.

Další možností je jít od plovárny po proudu Sázavy a obcí až na nádraží Čtyřkoly. Trasa je dlouhá přibližně 5,5 kilometru a hodí se i pro kočárky.

Tento výlet pro vás připravila Kačaba z webu kacabipohorky.cz.

Lajk od maminky Evy

Dětem se moc líbil monstrózní dřevěný most. Když jsme se vraceli z výletu, udělali jsme si zastávku v obci Čtyřkoly v restauraci U Čerta, kde jsou na děti připraveni a mají tu pro ně i pěkné hřiště.

Nahoru