Památky, kulinářské speciality i rýžová pole: městečko Ubud

Balijské městečko Ubud, které se nachází přímo pod sopkou Agung, je rájem pro cestovatele mířících ze všech koutů světa. Nechte se unášet krásou malebné krajiny, bohatou kulturou a tradicemi, kulinářskými specialitami a navštivte místní rýžová pole nebo Opičí prales. 

Město z 8. století: centrum kultury a umění

Historie městečka Ubud sahá až do 8. století, kdy původně sloužilo jako centrum umění a duchovního života. Město se proslavilo svými umělci, ať už se jednalo o malíře, sochaře, tanečníky, nebo hudebníky. V 16. století tu sídlila královská rodina Gianyar, která se zasloužila o ochranu kultury a tradic Balijců.

Během 19. a 20. století čelilo město koloniálnímu vlivu. Byli to právě místní umělci a intelektuálové, kteří přispívali k udržení balijské identity a kulturního dědictví. Své útočiště v městečku Ubud však nacházeli nejen umělci místní, ale i zahraniční – do balijských končin je táhla touha po nové inspiraci a nasávání exotické atmosféry. Ubud se tak stává s oblíbeným turistickým střediskem, do něhož přijíždějí cestovatelé z celého světa.

Co navštívit: chrámy, wellness i Opičí les

Objevit tu můžete řadu fascinujících památek a chrámů, které rozhodně stojí za vaši návštěvu. Prohlédněte si třeba královskou rezidenci – Ubudský palác. Ta je dodnes důležitým centrem kulturních událostí, pravidelně se tu pořádají vystoupení tradičních tanců. Za navštívení stojí také místní chrámy Saraswati a Goa Gajah, jež vás uhranou nejen krásnou architekturou, ale i svou duchovní silou.

A jakmile budete mít historie tak akorát, odpočiňte si při józe nebo meditaci v jednom z místních wellness center. Nebo navštivte řemeslné trhy a přivezte si domů krásné výrobky od lokálních umělců. Také můžete prozkoumat okolní rýžová pole nebo chráněný Opičí prales, v němž se potkáte s volně žijícími opičkami.

Co ochutnat: satay, kari i nasi goreng

Na své si tu přijdou také milovníci gastronomie. Zavítejte do jedné z místních restaurací a ochutnejte tradiční indonéskou kuchyni. Co takhle si smlsnout na směsi smažené rýže s masem, zeleninou a vajíčkem, které tu přezdívají „nasi goreng“? Opomenout byste neměli ani ochutnávku „satay“, tedy grilovaného masa na špejli, nebo pravého balijského kari, které umí místní kuchaři prostě nejlíp.

Tip: Z Ubudu se snadno dostanete k dalším zajímavým balijským místům, jako je chrám Pura Tirta Empul nebo sopka Batur

Nahoru