Vodní nádrž Šance

Vodní nádrž Šance u Frýdlantu nad Ostravicí přímo láká k procházce nebo výletu na kole, koloběžce či s dětmi na odrážedlech. Trasa vede většinou lesem a nabízí krásné výhledy na vodní plochu, těleso hráze, vodárenský objekt a okolní vrchy Beskyd. Přehrada se dá celá objet na kole, takže je jen na vás, jak dlouhý výlet zvolíte. Koupání a jiné rekreační aktivity ale nejsou povoleny. 

Pokud se chcete jen pokochat pohledem na hráz, můžete se pak vydat po žluté turistické značce na vrchol Lysé hory nebo po červené na horu Smrk.

Tip pro cyklisty: Šlápněte do pedálů a projeďte se kolem přehrady na kole. Pokud vyrazíte z Ostravice, ujedete cca 16,6 km z jednoho konce přehrady na druhý. Zpátky to můžete vzít stejnou cestou, nebo přejeďte na druhý břeh a dokončete okruh z druhé strany.

Interaktivní infocentrum

V nové provozní budově u nádrže je od roku 2019 otevřeno infocentrum. Jeho středobodem je multimediální systém s pěti dotykovými obrazovkami, které nabízí široké spektrum informací o vodním díle Šance a vodohospodářské soustavě Povodí Odry, oslovuje jak laickou veřejnost, tak odborníky, a přitom je atraktivní i pro děti. Infocentrum je otevřeno od května do září. Přesnou otevírací dobu naleznete na webových stránkách. Parkování je možné zdarma nad nádrží podél silnice. 

Lajk o maminky Heleny

Pro výlet s kočárkem doporučuji úsek od hráze k přítoku potoka Řečice, což vydá asi na dvě a půl hodiny - dítko se tak akorát prospí a rodiče pokochají malebným okolím. V infocentru se naší Eliše a Filípkovi nejvíce líbil vědomostní kvíz a simulace plnění nádrže.

Nahoru