Velká Hejšovina

Velká Hejšovina, polsky Szczeliniec Wielki, je nejvyšší hora polského Národního parku Stolových hor. Působivé skalní město na jejím vrcholu láká turisty na krásné výhledy do Česka i Polska. 

Na Velkou Hejšovinu se většinou vyráží z městečka Karlów, kde se dá pohodlně zaparkovat na několika velkých placených parkovištích přímo v obci.

Začátek trasy vede po rovině po vesnici a asfaltka je lemována množstvím stánků s občerstvením i suvenýry. Dojdete po ní až k úpatí hory, kde začíná prudké stoupání po schodech.

Vzhůru do skalního města

Cesta tvoří okruh, ale je jednosměrná, aby se turisté na strmých schodech nemuseli vyhýbat. Dolů se dostanete po jiných schodech, které ale končí ve stejném místě.

Výlet rozhodně není pro kočárky a zvážit by ho měli i lidé s pohybovými obtížemi. Cesta je krásná, ovšem rozhodně ne bezbariérová. V některých místech se mezi skalami prochází natolik úzkými místy, že je potřeba i sundat batoh ze zad, aby se člověk protáhl.

Úvodní stoupání po schodech dá zabrat, ale zvládnou ho i menší děti. Nahoře je pak vyhlídka s dalekohledy na mince i restaurací a občerstvením. Chcete-li si projít celý skalní okruh, což rozhodně stojí za to, musíte si za vstup zaplatit.

Stezka vás zavede pak mezi celou řadu skalních útvarů s krásnými jmény jako Nebe, Kvočna, Káčátka nebo Velbloud či Opičák, ale také do vlhkých i do hlubokých průrev, které nesou příhodné názvy jako Čertova kuchyně.

V závěru okruhu jsou ještě dvě krásné vyhlídky a pak už jen klesání zpět do Karlówa. 

Lajk od maminky Jitky

Již během prvních úseků stoupání jsme se kochali různými skalními útvary. Na vrcholu Hejšoviny se prochází kolem horské chaty, kde jsme poseděli na úžasné terase s výhledem. Pro lepší pozorování je tu i dalekohled na mince.

Vyrazte na poznávací zájezd

Nahoru