Toulovcovy maštale: Krásná procházka skalním městem na Pardubicku

Kdo by to byl tušil, že u nenápadné obce Bor u Skutče najdete tak krásný skalní ráj. Udělejte si výlet na Pardubicko a prohlédněte si Toulovcovy maštale – pískovcové skalní útvary ukryté v borových lesích. Zaparkujete zdarma přímo v centru obce, odkud se vydáte po zelené nebo červené turistické značce. Zelená vás dovede k maštalím rychleji, ale na červené zase uvidíte Dudychovu jeskyni – 20 metrů vysokou a částečně zpřístupněnou rozsedlinu s vytvořenými stupy a úchyty. Pokud se do ní chcete podívat, měli byste být zdatní lezci, nepřeceňujte zbytečně své síly. 

Tip: Pokud uděláte stejný okruh jako my, můžete klidně začít u jeskyně, pokračovat k maštalím dál po červené a nakonec se do vsi vrátit po zelené trase. 

Výlet do maštalí nedoporučuji po dešti, les sice krásně voněl, ale místy bylo hodně bahna, které zejména na svahu u Dudychovy jeskyně hodně klouzalo. Výlet není vhodný pro kočárky ani odrážedla. Budete zdolávat velké kořeny a kameny, někde je potřeba přejít potok po jedné dvou kládách nebo ho přeskákat po kamenech. Je to trochu dobrodružství, ale s vaší pomocí by to měly zvládnout i menší děti, aspoň my jich tam několik potkali. Tras tu navíc vede několik, můžete si vybrat délku i náročnost podle svých možností

Dobré vědět: Lesem vede cyklostezka. Nešla jsem po ní, takže nevím, v jakém je stavu, ale podle turistických tras tipuji, že je lepší vzít horské než silniční kolo. 

Samotné Toulovcovy maštale tvoří skalní bludiště, chcete-li město. Schválně jestli objevíte vchod, předsíň, zvon nebo třeba kuchyni. Zejména pro děti je to parádní prolejzačka, s jejich fantazií si tu můžou zahrát třeba na loupežníky. Však se taky maštale podle jednoho takového lapky jmenují. 

Dobré vědět: Na výlet vyrazte ideálně v týdnu nebo brzo ráno. Maštale jsou hodně oblíbené, tak ať si je užijete aspoň trochu v klidu.

Kromě Toulovcových maštalí jsou v lese ještě další skalní útvary zvané Městské maštale. U nich jsme vybalili svačinu a slupli ji na vrcholku útvaru zvaném Hrad. Tím se dostáváme k jídlu, doporučuji vzít svačinu z domu, cestou nepotkáte žádné občerstvení. 

Tip: Když už tu budete, můžete se stavit také na Toulovcově rozhledně. Není v lese, ale na silnici mezi obcemi Budislav a Jarošov, takže je přístupnější spíš pro cyklisty, nebo pokud kolem ní pojedete autem. Poblíž je také krásný zámek Nové Hrady.

Lajk od maminky Olgy

Z obce Vranice jsme vyrazili po červené značce, prošli kolem studánek, skalního bludiště a Hrnčířovy skály. Z rozcestí Pod Kostelíčkem jsme pokračovali po žluté zpět na parkoviště podél Voletínského potoka. Okruh je dlouhý 3,4 km, zvládnou ho i předškolní děti.

Nahoru