Prášilské jezero

Prášilské jezero (německy Stubenbacher See) je jedním z pěti šumavských jezer ledovcového původu. Leží v nadmořské výšce 1080 m n. m. asi 5 km od Prášil, odkud dojdete k jezeru po červené turistické značce. Jeho rozhloha je 3,7 ha a hluboké je maximálně 15 m. Nachází se v ledovcovém kotli a je hrazeno 9 m vysokým valem žulových balvanů a dvěma staršími morénovými valy. 

Příroda kolem jezera nabízí odpočinek a příjemnou nenáročnou procházku, navíc leží na východním výběžku hory Poledník (1315 m), kam se můžete vydat na rozhlednu. Voda z jezera odtéká Jezerním potokem do řeky Křemelné, a dále pak do Otavy, Vltavy a Labe. Pod Prášilským jezerem se nachází tzv. Stará jímka – bažinatá kotlina, pozůstatky dnes již zarostlého jezera.

Zajímavost: Na hrázi je kamenný pomník studenta O. Kareise, který se tu utopil v roce 1927.

Podle pověsti se zde utopila chudá dívka z dřevařské rodiny se svým milencem, synem bohatého pražského obchodníka, a společnou dcerkou, protože jim rodiny nedovolily svatbu. Dívka se prý zde v podobě Jezerní panny zjevuje dodnes. 

Lajk od maminky Věry

Auto jsme zaparkovali u autobusové zastávky Slunečná. Zvolili jsme okružní trasu, která vede po červené turistické značce Jezerní cestou (vše je pěkně značeno, tak se člověk nemusí obávat, že by se ztratil). Trochu jsme se báli, zda jsme nezvolili moc dlouhou trasu na našeho čtyřleťáka, ale jako nejlepší motivací se ukázalo sbírání hub (případně šišek nebo klacíků ) po cestě a za celou trasu jsme od dětí neslyšeli, že by je bolely nohy nebo podobné dětské fráze. Takže doporučuji s sebou košíky a nožíky.

Nahoru