Historická budova Národního muzea

Novorenesanční skvost, který uzavírá horní část Václavského náměstí, stojí za návštěvu jak kvůli rozsáhlým expozicím, tak pro svou architektonickou hodnotu. Budova prošla rozsáhlou rekonstrukcí a ukrývá četné přírodovědecké i historické sbírky. Kromě expozic si můžete projít také Panteon včetně ochozu a obdivovat opravenou kupoli, nebo se vypravit spojovací chodbou s expozicí Momenty dějin, která vede mezi Historickou a Novou budovou Národního muzea. 

Expozice Historické budovy Národního muzea

Jak vypadal život na území Česka před mnoha milióny let? Kdo byl predátor a kdo jeho nejčastější svačina? Jak vypadali dinosauři a jak probíhal jejich přesun z vody na souš? Tyhle a ještě mnohem víc otázek zodpoví vám i vašim dětem expozice Okna do pravěku. Sbírka čítá okolo 2000 exponátů od těch nejmenších zkamenělin a trilobitů až po obrovského amonita. a zcela nové modely pravěkých zvířat v životní velikosti.

A kde že se ukrývá velryba? Nejznámější exponát muzea, kostra plejtváka myšoka, je zařazena v expozici Zázraky evoluce, která patří k nejmodernějším přírodovědeckým expozicím v Evropě. Kromě kostry přes celou výstavní halu je tady ještě dalších 1500 jedinečných exponátů.

Pokud vás zajímají spíše historie českých zemí, pak zamiřte do expozice Dějiny, která mapuje dění od 8. století až do první světové války a najdete v ní víc než 2000 vystavených předmětů.

Sálech minerálů užasnete nad rozsáhlou sbírkou polodrahokamů, minerálů i meteoritů. Celkem je zde vystaveno na 100 000 minerálů z celého světa (o původu se dozvíte u každého kusu zvlášť) a stále přibývají další. Expozice už je chloubou Národního muzea už víc než 200 roků. Je tu nejstarší a stále se rozšiřuje.

Otvírací doba Národního muzea

Otevřeno je každý den včetně víkendů a svátků, a to od 10 do 18 hodin.

Vstupné do Národního muzea

Abyste nemuseli stát frontu u pokladen na místě, můžete si koupit vstupenky jednoduše online, nebo v automatech ve vestibulu před pokladnami (na každé straně najdete jeden). Děti do 15 let s doprovodem dospělého mají vstupné zdarma

Lajk od matky Katky

V každém sále expozice Okna do pravěku jsou lavičky s archy plnými zajímavých otázek či úkolů, na kterých si děti (i dospělí) mohou otestovat, jak dávaly pozor. Některé z modelů a zkamenělin si můžete i osahat, muzeum celkově obsahuje dost interaktivních prvků a také audio ukázek, když se chcete na chvíli zastavit. Mým vesmírným nadšencům se líbily i sály s minerály a meteority, na které navazuje i komůrka, v níž je poznat luminiscence jednotlivých minerálů za tmy.

Nahoru