Oravská přehrada

Kde si parádně užít letní radovánky? Rozhodně na Oravské přehradě, která je považována za největší na Slovensku. Vznikla v roce 1954 zatopením 5 obcí – zbylo z nich pouze malé návrší, ze kterého se tak stal Slanický ostrov, kde najdete expozici lidového uměni. V přehradě se dá skvěle koupat, v okolí najdete mnoho možností ubytování, vydat se můžete na vyhlídkovou plavbu či si užít vodní sporty

Turisticky nejnavštěvovanější jsou kempy s plážemi u Slanické Osady, Tri Studničky a U Námestkova, najdete tu ale celou řadu dalších míst ideálních pro letní koupání. K dispozici je také mnoho půjčoven loděk, šlapadel a paddleboardů, užít si tu můžete i jachting, windsurfing a další vodní a adrenalinové sporty. Na své si tu přijdou i rybáři, na přehradě se dá chytat – mezi nejčastější ryby patří kapři, štiky a candáti.

Na přehradě jsou dva ostrovy – Ptačí a Slanický. Na první jmenovaný lidská noha nesmí, je totiž chráněnou oblastí, druhý k návštěvě přímo vybízí. Slanický ostrov je přezdívaný jako „ostrov umění“, v barokním kostelíku, který je na ostrově, je expozice lidového umění, plastiky a malby, v bývalé hrobce je zase výstava, která návštěvníky seznámí s historií a výstavbou přehrady. Mimo to se tu neustále konají nejrůznější koncerty a kulturní akce. Dostanete se sem lodí ze Slanické Osady. 

Nahoru