Uložit Uloženo

Pieninsky národný park

Pieninsky národný park se nachází na severu Slovenska v Prešovském kraji, při hranicích s Polskem. Rozkládá se v pohoří Pieniny, které je součástí Východních Beskyd. Na polské straně na něj navazuje Pieniński Park Narodowy. S rozlohou 37,5 km² je nejmenším národním parkem Slovenska, ale rozhodně vám má co nabídnout. 

Park je známý především svou krásnou krajinou, zejména řekou Dunajec, která je vyhledávanou oblastí vodáků a turistů. Park nabízí tradiční folklor a architekturu, zejména ve vesnici Červený Kláštor s Muzeem národní kultury a také v obci Osturňa, která je dlouhá 9 km a prohlédnete si v ní největší živý skanzen.

Dobrodružná plavba

Krásu pohoří Pieniny si nejlépe vychutnáte projížďkou na pltích. Desetikilometrová plavba na těchto speciálních vorech bude zážitkem pro malé i velké. Vypravte se z Červeného Kláštora, plavit se budete skalnatým kaňonem po řece Dunajec do Lesnice. Zpět do Červeného Kláštora se může jít pěšky nebo jet na horském kole po turistickém chodníku podél Dunajce nebo po silnici autobusem z Lesnice do Červeného Kláštora.

Nahoru