Královský pivovar Krušovice

Svatováclavská smlouva přiřkla právo na vaření krušovického piva šlechtě, v názvu pivovaru sídlícího zhruba 50 km na západ od Prahy kousek od Rakovníka se přitom objevuje slovíčko „královský“. Není to ovšem chyba – roku 1583 ho totiž pod majetek koruny začlenil koupí sám císař Rudolf II., na jehož pokyn se zlatavý mok začal dokonce dodávat až na Pražský hrad. Dnes už nikoli pod hlavičkou habsburského rodu, ale nadnárodního koncernu Heineken putuje nejen tam, ale i do dalších koutů světa. 

S pestrou historií jednoho z nejstarších pivovarů u nás se můžete seznámit nejen u pár půllitrů či lahváčů ve své oblíbené hospůdce, ale dokonce takříkajíc přímo na místě činu. Pivovar totiž otevírá své brány štamgastům a návštěvníkům z řad široké veřejnosti, kteří se tak během exkurzí mohou nejen dozvědět spoustu zajímavostí o výrobě mladiny, její filtraci a stáčení pomocí nejmodernějších technologií (to všechno vám tu odvykládají česky, anglicky, německy i rusky), ale také díky degustaci ochutnat i něco z místního výstavu.

Víte, že… pivo s označením Mušketýr se tu vaří už od dob bitvy na Bílé hoře, tedy více než 300 let?

Zajistit si účast na takovémto zážitku přitom není vůbec nic těžkého. Rezervaci si snadno uděláte telefonicky i pomocí online formuláře, provádí se každý všední den od 7:00 do 16:00. A co když to nezvládnete, nebo jednoduše zapomenete? Nevadí, i tak máte pořád šanci, jen se okno exkurzí smrskne na pondělí a soboty se startem v 11:00 či 13:00. Mimochodem studenti a senioři mají zvýhodněné vstupné a zúčasnit se mohou pochopitelně i děti – jen mají tu smůlu, že si ničeho ani necucnou.

Tip: Jet autem do pivovaru zní trochu jako nesmysl, i když by to po dálnici D6 určitě švihalo. Svezte se raději MHD – nejlepší to bude linkou 305 ze Zličína. Zastávka se jmenuje nepřekvapivě Krušovice.

Nahoru