Uložit Uloženo

Zámek a labyrintárium Loučeň

Romantickou barokní památku s původními interiéry obklopuje rozlehlý anglický park, ve kterém najdete unikátní soubor labyrintů a bludišť – celkem jich tu najdete 12. Projděte se světelným labyrintem, buxusovým bludištěm, bludištěm z provazů či kamenů nebo labyrintem Karla IV. Jednotlivá stanoviště propojuje naučná stezka se zajímavostmi o historii i současnosti labyrintů a bludišť. Dozvíte se, jakou roli hrály labyrinty ve starých světových kulturách – od keltské po indiánskou.

Tip: Samotný zámek nabízí prohlídky s kostýmovanou postavou, speciální dětské či čokoládové prohlídky, ale i pikniky v parku.

Zámeckými komnatami vás neprovede obyčejný průvodce, ale kostýmovaný komorník, případně i samotný kníže či kněžna. Pokud čekáte jen suchá fakta a nezáživné letopočty, budete mile překvapení – těšte se na atraktivní příběhy ze života na zámku přibližně před sto lety.

Dobré vědět: Park můžete navštívit samostatně (vstupné 160 Kč dospělý), nebo si pořídit kombinovanou vstupenku, ve které je prohlídka interiérů i parku (vstupné 220 Kč dospělý).

Labyrinty a bludiště

Labyrintem vede jediná cesta, byť pořádně klikatá, ale v bludiště narazíte na mnohá rozcestí – a ne každá z cest vede tím správným směrem. Může se vám zdát, že se jedná o dětskou zábavu, ale možná se podivíte, jak snadno kouzlu bludišť a labyrintů propadnete. Labyrinty užívali např. už Keltové, ale znali je i ve starověké Indii – věřilo se na jejich magickou sílu a to, že dobíjejí energii. Vyzkoušejte to třeba v místním Kamenném labyrintu!

Piknik v parku

Romantické duše jistě budou věnovat pozornost i zámeckému parku a jeho exotickým dřevinám, mezi kterými vyniká chráněný liliovních tulipánokvětý – strom původem ze Severní Ameriky, jehož loučeňský exemplář je starý asi 170 let a vždy na přelomu května a června se obsypává krásnými sytě žlutými květy. Zakoupit si tu můžete piknikové koše, půjčit deku a usadit se pod staletý buk či statný dub.

Tip: Areál nabízí i ubytování v hrázděném Domečku knížete Alexandra, v Zámeckém hotelu Maxmilián nebo v dobových apartmánech přímo v budově zámku. 

Lajk od maminky Jany

Výlet do parku a objevování labyrintů je skvělý program i pro hodně akční děti. My jsme si to vyzkoušeli na příměstském táboře se skupinou dvaceti dětí ve věku od 4 do 6 let. Všechny to bavilo a když jsme poctivě prošli všechna bludiště, byly pořádně vyřáděné. V parku je navíc spousta stínu a míst, kde se dá odpočinout a dát si svačinku

Nahoru