Hora Říp

Nejdřív malý test vlastivědy – co řekl praotec Čech, když vystoupil na Říp? Slova o zemi mlékem a strdím oplývající vyloví z paměti každý vlastenec. Čtenáři poezie by zvládli odříkat i báseň Jaroslava Seiferta o tom, jak se na „uprostřed kraje nízkou horu“ nemohl vynadívat a všechno v něm začalo zpívat. Zkrátka ač má tenhle kopeček výšku pouhých 461 m n. m., ční svým významem a pověstí i nad mnohem majestátnějšími vrcholy. 

Říká se, že jednou za život by měl podniknout na horu Říp výlet každý Čech. Ale dokonce i pokud jste tu už byli, můžete si výšlap udělat znovu. Vždyť nahoru vedou hned čtyři různé cesty, odlišené dokonce hned třemi různými barvami turistického značení.

Kudy na Říp?

Pokud jste přijeli autem, je v podstatě jasno. Parkování je totiž zdaleka nejlepší v obci Rovné, kde je pro auta připravené velké zpoplatněné parkoviště. Odtud už dojdete po červené či modré značce (obě vedou stejně, záleží tedy jen na tom, jaké části spektra dáváte přednost) až na vrchol. Naopak turisté cestující vlakem začnou výstup na Říp v Ctiněvsi, kudy projíždí vlak. Túru lze pak podniknout i od jihu z Vražkova či Mneteše. První ze zmiňovaných tras je nejkratší (1,6 km), ostatní tři měří zhruba stejně (2,5 km).

Po překonání ani ne dvousetmetrového převýšení nebudete na památeční fotce od rotundy sv. Jiří a Vojtěcha vypadat ani tak zdrchaně. Navíc vám zbude dost sil i na projití naučné stezky, která se vine okolo celého pahorku a zavede vás i ke studánce pod ním. Ještě před tím, než po ní ale sestoupíte zase zpátky, se ještě pokochejte výhledem z Mělnické, Roudnické či Pražské vyhlídky a dejte si něco dobrého na občerstvení v turistické chatě, která stojí na vrcholku.

Tip: Máte toho v nohách málo a ještě byste si trošku šlápli? Tak využijte toho, že tudy vede poutní cesta Blaník – Říp a pokračujte dál k další legendární hoře české země. 

Lajk od maminky Terezy

Trasa z Rovné je převážně asfaltovaná, s kočárkem to úplně pohodlné není, ale my to se sporťákem zvládli. Místy je trasa prudší, takže nahoru potřebujete silné paže a dolů jsme ocenili ruční brzdu na kočárku.

Nahoru