Lysá skála

Lysá skála, podle svého tvaru také Spící panna, je nejvyšším vrcholem tzv. Provodínských kamenů. Ty jsou přírodní památkou, kterou tvoří 6 většinou čedičových skalisek, vzdálených od sebe v průměru jeden kilometr. 

Jak je vidět, tahle hora má mnoho jmen – nejen Lysá skála nebo Spící panna, ale třeba také Provodínské kameny, Čertův vrch nebo český Ayers rock. Skalní monolit dosahuje výšky 419 m a najdete ji nad obcí Provodín, přibližně 5 km severozápadně od Máchova jezera.

Jak se na horu dostanete

Začněte ve vesnici Provodín, která je také známá těžbou sklářských písků. Na vrchol vede slepá odbočka ze zelené turistické trasy, která je dlouhá cca 1,5 km. Půjdete mírně nahoru po loukách až k úpatí skály, tam pak začíná obtížnější terén. Závěrečný výstup po skalách je velmi strmý a místy je třeba pomoci si i rukama.

Pověst o spící panně

Legenda vypráví o rytíři, který žil v zaniklé vsi Myšlín. Měl krásnou dceru, která neměla o nápadníky nouze, ale otec se svolením k sňatku váhal a nechtěl dát svou dceru jen tak někomu. Nakonec si prý pro půvabnou dívku přišel sám čert, nejprve v přestrojení za urozeného fešáka, ale když ani tak neuspěl, rozhodl se vzít si sám to, po čem tak zatoužil.

Přiletěl si uprostřed noci pro spící dívku, vzal jí do náruče a vyletěl s ní ven z okna. Když letěli nocí nad krajinou, zmítající dívka se mu vysmekla a spadla na zem. V okamžiku se proměnila ve skalnatý kopec, kterému se od té doby říká Spící panna

Nahoru