Uložit Uloženo

Vysoká

Na vysokou se nemusí chodit jen studovat nebo střílet jeleny. Vydejte se po červené značce z Hojné Vody až na vrchol hory Vysoká (název sedí – tyčí se totiž až do nadmořské výšky 1034 m), odkud budete mít nádherný výhled na celý přírodní park Novohradské hory. Pravda, je to trochu na hranici – tedy ne možností, ale té jižní s Rakouskem – za tu krásu to ale stojí. 

Jako výchozí bod bude Hojná Voda perfektní ještě z jednoho důvodu – jsou tu totiž hned dvě neplacená parkoviště a na nich hojnost místa pro vozy všech turistů, co by se snad chystali podniknout podobný výlet jako vy. Dojet se sem dá ale i autobusem z Nových Hradů nebo Horní Stropnice.

Hned po výstupu z prostředku hromadné dopravy nebo vlastního vozu se můžete ještě osvěžit u studánky ve vsi a pak už nasaďte tempo, ať jste nahoře co nejdřív. S dobrou fyzičkou to jde stihnout za tři čtvrtě hodiny i méně, do hodiny byste ale zhruba tři kilometry a převýšení necelých 250 m zvládnout měli tak jako tak.

Vrcholek je posetý zajímavými skalními útvary, na západním svahu uvidíte také rozlehlé kamenné moře a kamenný proud. A na východě? Tam můžete sestoupit k naučné stezce Hojná voda, kde vás jedenáct zastavení provede po pralese a seznámí vás s jeho složením. 

Nahoru