Pivovar Nová Paka
Postavili ho roku 1872 a od té doby nedoznal žádných větších změn. Říct něco takového o bytu či domečku, asi byste se do něj zrovna nestěhovali. U novopackého pivovaru jde ale spíš o pozitivní zprávu. Citlivé rekonstrukce a stavební úpravy v duchu původní architektury se totiž promítají pochopitelně i do piva, které má tak i po více než sto letech stále charakteristickou plnou chlebnatou chuť, přiměřenou přírodní nasycenost, zlatavou barvu, typicky hutnou pěnou, hořkost a říz.
Ještě lépe než od stolu v místní restauraci to poznáte během prohlídky, které pivovar pořádá. Nejenže se při ní seznámíte s výrobními postupy, ale ještě pivo ochutnáte. A ne jen tak ledajaké! Dáte si ho rovnou z tanku a kromě ležáku ochutnáte i třešňový či konopný speciál. Provádí se ve všední dny i o víkendu, přičemž výklad může probíhat v češtině i angličtině nebo němčině.