Rozhledna Velká Buková

Rozhledna Velká Buková s neobvyklým trojúhelníkovým půdorysem stojí v nadmořské výšce 445 m a nabízí malebný výhled do okolní krajiny, především na Křivoklátsko a do údolí řeky Berounky. Vysoká je 14,2 m, je dílem architekta Karla Zusky a byla slavnostně otevřena v roce 2009. 

Na vrchol rozhledny vystoupáte po 74 schodech, které vedou střídavě po vnitřních a vnějších obvodových stěnách. Z ochozu je možné vidět Křivoklátsko, Džbán, národní přírodní rezervaci Týřov, Klínovec a za hezkého počasí i Krušné hory.

K rozhledně se můžete vydat z Roztok u Rakovníka (směr na Skryje). Po cca 1 km je odbočka vpravo, která míří do Velké Bukové, rozhledna je v západní části obce. Vede sem také červená turistická trasaKřivoklátu do Rakovníka. Zamířit k rozhledně se dá také z vlakové stanice Křivoklát, trasa je dlouhá cca 3 km. Autem se dá ale dojet klidně až k rozhledně – je tu i vyhrazené parkoviště.

Praktické informace

  • Otevřeno je v měsících duben–říjen (dny dle měsíce, o víkendech vždy)
  • Platí se jednorázové vstupné v řádu pár desítek korun (děti do 10 let neplatí)
  • Přímo v rozhledně je možné zakoupit drobné občerstvení a suvenýry (mj. turistickou známku č. 1704, na které je právě rozhledna)
  • K dispozici je zde toaleta a venkovní posezení 
Nahoru