Arašídové máslo a jiné ořechové krémy: 12 tipů, jak je využít v kuchyni

Arašídové máslo a jiné ořechové krémy: 12 tipů, jak je využít v kuchyni

Kateřina Suchanková 7. 4. 2022

Arašídové máslo a jeho parta dost baví gastronomický svět. V čem jsou ořechová másla a krémy tak boží? A co s nimi, když už si uděláte zásobu, nebo vám je někdo úžasný nadělí jako dárek? Jedna z možností je zbagrovat je lžičkou rovnou ze skleničky. Druhá je kreativnější. Zakomponujte ořechové krémy do svých oblíbených receptů! Přinášíme vám 12 tipů, jak arašídové máslo a spol. využít v teplé i studené kuchyni.

Testovali jsme ochucené a i neochucené oříškové krémy od českých výrobců Oříškov, Just nuts a také Barenuts. Všechny společnosti si zakládají na tom, že používají oříšky prvotřídní kvality a v jejich krémech, ať už čistých nebo ochucených, nenajdete žádné umělé přísady. Jen čistě přírodní chuť. To mohu už na úvod článku potvrdit, složením jsem byla překvapená opravdu mile a co se týče chuti, jen těžko bych mezi těmi lahůdkami volila jednoznačného vítěze.

Neochucená ořechová másla

1. Zdravé svačiny, které zasytí

Máte po jablku ke svačině rychle hlad? Každý kousek ovoce vás lépe zasytí, když k němu přidáte lžičku kvalitního oříškového másla, které dodá pokrmu nejen zdravé tuky, ale i porci bílkovin. Totéž zkuste se svým oblíbeným ovocným či zeleninovým smoothie nebo snídaňovou kaší.

TIP: K banánu i jablku jsem vyzkoušela pistáciový krém z Oříškova. Je jemný, jako každý z neochucených krémů je potřeba ho lehce promíchat, protože má po otevření tenoučkou vrstvu oleje na povrchu. Jeho chuť je krásně plná, pistáciová a dost mě baví i jeho jasně zelená barva.

Pistáciových krémů je na trhu poměrně hodně od různých značek. Sama jsem jich už několik vyzkoušela při výrobě pralinek, které prodáváme v kavárně. Pistáciový krém z Oříškova mi ze všech značek vyhovuje nejvíc právě díky krásné barvě a dobré hustotě.

kateřina marie, baristka a milovnice čokolády

2. Hummus v jemnější podobě

Milujete hummus, ale tahini pastu obvykle nemáte v zásobě, nebo prostě nemáte rádi její výrazně sezamovou chuť? Pak zvolte některé z chuťově jemnějších másel, jako je např. kešu nebo mandlové. Stačí nakouknout do receptu na tuto oblíbenou pomazánku a tahini dle chuti nahradit. S oříškovými másly navíc můžete udělat hummus i ve sladké podobě – s čokoládou. Stačí k vařené cizrně přidat kakao, javorový sirup a zvolený oříškový krém.

TIP: Vyzkoušeli jsme takto mandlový krém od Just Nuts. Jemná struktura se do hummusu krásně zapracovala a pomazánka byla vynikající jak naslano, tak ve sladké verzi.

Naturální krémy milují především sportovci, je pro ně důležitá energie z ořechů v chutné formě. Dále se zde víc a víc objevuje skupina pekařek a cukrářek, které krémy používají do svých dobrot. Všechny naše krémy jsou bez palmového oleje a bez lepku. Ořechy si pro výrobu krémů nakupujeme, pražíme a blanšírujeme (loupaní z jemné slupky). Díky tomu máme tak kvalitu pevně jen ve svých rukou.

Petra Vránová, alika – Oříškov

3. Do polévek

Zeleninové krémy si o obohacení kvalitními tuky a bílkovinami přímo říkají. A nemusíte do nich nutně cpát živočišné produkty, aby polévky měly opravdu plnou chuť a dobře zasytily. Vynikající jsou zeleninové krémy s mandlovým, kešu či arašídovým máslem, sezamová pasta tahini už je známá klasika.

TIP: Vyzkoušeli jsme kešu krém rozmixovaný v brokolicové polévce. Úžasně celý pokrm zjemnil a dodal mu na sytosti, hezky vypadal také na ozdobu. Můžete sáhnout jak po krému z Oříškova, tak od Just nuts, oba jsou jemně mleté, vrstvička oleje po otevření je jen velmi tenká, takže je není potřeba nijak extra promíchávat.

4. Do pesta

Chybí vám doma piniové nebo kešu oříšky, případně vám právě odešel tyčový mixér, ale pesto si zkrátka nedokážete odepřít? Dobrá zpráva. Stačí vzít chuťově nejvhodnější jemně zpracovaný kešu krém a smíchat ho s ostatními obvyklými ingrediencemi na bazalkové pesto.

TIP: Kešu nebo mandlový krém v pestu je naprosto boží. Jak zmiňuji výše, tak krémy z Oříškova i od Just nuts jsou krásně jemné a váš mixér tak může v klidu odpočívat. Tady ale po otevření zbytečně nepromíchávejte tenkou vrstvu oleje a rovnou ji slijte do pesta.

5. Do asijských pokrmů

Arašídy nejsou výsadou jen známého kuřete kung pao s rýží. Výborně se hodí i do dalších pokrmů asijské kuchyně. Z arašídového másla vykouzlíte vynikající omáčku, marinádu nebo krustu na maso, chuťově pozvedne i zeleninové stir-fry.

TIP: Arašídové máslo z Oříškova je k tomu ideální, protože je lehce tekuté, nebude vám vadit ani případná olejová vrstva na povrchu. Naopak se díky tomu krém ideálně zapracuje do omáček, marinád i těsta.

Zdravé tuky: Zkuste také ghí!

Bonusový tip: oříškové mléko na počkání

Na výrobu ořechových nápojů často potřebujete hodně výkonný mixér. Výrobci oříškových másel a krémů jím disponují za vás! Stačí pak vzít libovolný krém, naředit si ho vodou, promíchat a protřepat. Jaký je ideální poměr? Do dvou deci vody dejte vrchovatou lžičku vybraného másla.

Ochucené krémy

Výhodou ochucených oříškových krémů je, že po otevření nemívají tak často olejovou vrstvu na povrchu, protože spojují více ingrediencí a tím se trochu zahustí. Další výhodou je, že všichni z testovaných výrobců mají snahu to při ladění chutí nepřehánět s cukrem. Takže výsledné domácí lahůdky s jejich krémy budou vždy o kus zdravější a výživnější než kupované verze těchto cukrovinek.

1. Nepečené dobroty a pralinky

Čokoládovo-oříškové krémy jsou do nepečených cukrovinek jako stvořené. Zkuste s nimi vyrobit třeba čokoládové košíčky a vyrobit si tak zdravější verzi oblíbených Reese's, případně je zamíchejte do domácího nugátu. Máte-li doma formu na pralinky, zapracujte krém buď do samotné čokoládové hmoty, nebo ho využijte jako náplň.

TIP: Pokud hledáte veganskou variantu krémů, sáhněte po ochucených krémech od Barenuts.

Popularitě se těší lískovo-oříškové máslo s bílou čokoládou, která je čistě rostlinná a v bio kvalitě. Najít kvalitního dodavatele, jehož čokoláda jak výborně chutná, tak splňuje naše požadavky na kvalitu a čistě rostlinnou produkci, je náročné. Kakaová sušenka je z velké části práce naší pekařky, která peče lahodné cookies, které pak mělníme do másla. To je čokobomba a pro milovníky sušenek, jako jsme my, jde o vysněný produkt.

tomáš, Barenuts

2. Krémy do cukroví a sladké náplně

Jestli něco dokáže zpříjemnit den, je to croissant (nebo cokoli) plněný nutellou. Ale vy si zasloužíte lepší laskominu než hromadu cukru s palmovým olejem, takže si náplň pořiďte v kvalitnější a zdravější verzi. Jako krém do cukroví nebo třeba náplň domácích koblih (mňam!) podle reBarbora's_kitchen vám výborně poslouží právě oříškovo-čokoládové krémy.

TIP: Jako náplň domácích koblížků mohu doporučit krém od Barenuts s kakaovou sušenkou, protože má perfektní našlehanou a krémovou strukturu, takže v koblížcích nebude suchý, jako by se to mohlo stát u čistého oříškového másla. Z Oříškova bych pak ze stejného důvodu vybrala mandlový krém se slaným karamelem, od Just nuts medový krém s kakaovými boby.

Ochucené krémy upřednostňují zodpovědní požitkáři. I oni milují zdravé potraviny, jimiž ořechové krémy jsou. Na druhou stranu si chtějí hlavně pochutnat. Nejčastější využití je ve vydatných snídaních, kaších, müsli, palačinkách, lívancích nebo vaflích.

Petra Vránová, Alika

3. Do těsta na cookies, flapjacky a jiné dobroty

Tady si vyberte, zda chcete udělat opravdu hříšné sušenky plněné sladkým oříškovým krémem, nebo ořechové máslo využijete jako jednu z ingrediencí rovnou do těsta.

TIP: Osobně jsem vyzkoušela flapjacky podle receptu od Just nuts. Využila jsem jak čistý arašídový krém od Just nuts, tak veganskou mňamku s lískovými oříšky a bílou čokoládou od Barenuts (abych nemusela směs moc přislazovat). Tekutější arašídový krém se do těsta krásně zamíchal a hustší ochucený s čokoládou směs báječně dosladil.

4. Krémy na dorty a ganache

Jak už jsem zmínila výše, ochucené verze krémů jsou hustší. Proto mi přijdou ideální i do krémů na dorty, kde spolu s vyšlehanou smetanou nebo mascarpone udělají opravdu parádu. Do ganache, tedy čokoládové polevy či krému, se vám budou oříškové

TIP: Pokud chcete ochutit jen šlehačku či mascarpone, pak doporučuji medovo-kakaový krém od Just nuts či například slaný karamel s mandlovým krémem z Oříškova. Oba jsou krásně hladké, veganský Barenuts, který má lehce hrubší texturu (ale chuť stejně sametovou!) využijte spíš do hutnějších krémů s čokoládou apod.

5. Snězte to samotné

Nebudu vám lhát, všechny zaslané krémy jsem v receptech otestovat nestihla. Tak jsem je prostě vyzkoušela jen na lžičce. Jak ochucené, tak všechny neochucené oříškové krémy bych zbodla bez problémů samotné, takže pro mě je vlastně vymýšlení „co s nimi“ skoro zbytečné. Pro požitkářské chvilky doporučuji arašídový krém s bílou čokoládou z Oříškova a arašídy se slaným karamelem od Just nuts. Vegani pak musí ochutnat Barenuts směsku s kakaovou sušenkou.

Namazat to na mazanec

Nejúžasnější na všech skleničkách bylo (v některých ještě trochu je), že neobsahovaly opravdu vůbec žádné zbytečnosti, chemii, konzervanty, maximálně trochu cukru. Jinak ale byla v každém soustu plná chuť oříšků, která zasytí a taky pohladí ty nejmlsnější chuťové pohárky.

Katka, mlsná autorka článku

Nemažte se s tím

Děti na vás visí, že chtějí svačinu, ale zavděčit se jim dá občas práci? V takovou chvíli povolejte na pomoc chutné oříškové krémy a namažte je na první kousek pečiva, co vám přijde pod ruku. Inspiraci najdete například u blogerky Gábi – recepty dětem. My jsme si namazali mandlový krém na chleba s avokádem a můžeme jen doporučit. Sytá dobrota plná kvalitních živin.


Objednat oříšky ve všech podobách

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek.

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!