Testujeme: Oříškové krémy, po kterých by se i Popelka utloukla

Testujeme: Oříškové krémy, po kterých by se i Popelka utloukla

Gábi – Recepty dětem 29. 11. 2018

Oříškové krémy jsou čím dál oblíbenější, ty od společnosti Božské oříšky nejsou výjimkou. Krém mandlový, arašídový, kešu, buráky s kokosem nebo z lískových oříšků, všechny jsou fantastické a všechny je ochutnala blogerka Gabi! V dnešní recenzi najdete kromě jejích postřehů i tipy na servírování a samozřejmě mnoho lákavých fotek.

Chci koupit oříškový krém

Oříšková másla, po kterých by se i Popelka utloukla

Kdyby si měla Popelka vybrat, jestli v oříšku najde šaty, nebo laskominu, tak po ochutnání těchto krémů a másla by dala přednost jim. Ale teď vážně. Božské oříšky jsme doma měli poprvé, i když s oříškovými krémy a máslem už zkušenost máme. Mohli jsme tak porovnávat. Při objednávce se vám snadno stane to, co mně, tedy že nebudete vědět, co dřív. Chuť budete mít na všechno. Na to je ideální varianta tester krémů.

Proč zařadit oříškové krémy do jídelníčku?

  • oříšky jsou zdravé a v pestrém jídelníčku by neměly chybět
  • obsahují bílkoviny, zdravé tuky, vitamíny i minerály
  • dodávají energii – jsou oblíbené u sportovců
  • během hubnutí si můžete zdravě zamlsat, ale pozor, ani s oříškovými krémy to nemůžete přehánět
  • pro děti jsou velmi slušnou variantou oproti nezdravé a přeslazené Nutele a podobným krémům
  • vymyslíte nekonečné množství využití

Mimochodem to víte, že arašídy jsou luštěnina? Většina si je zařazuje mezi další oříšky a mate určitě i to, že se často objevují vedle dalších oříškových krémů a másel, ale teď už budete o něco chytřejší. Každopádně to nemění nic na tom, že jsou také zdraví prospěšné, ale pozor! Zároveň jsou i energeticky vydatné, takže to s jejich konzumací a stejně tak s konzumací arašídového krému zase tolik nepřehánějte. I když je to těžké.

Mami, z čeho ty krémy jsou?

Violka si poslední dobou libuje ve zjišťování složení jídla – respektive zajímá ji, z čeho se dané věci vlastně vyrábí. A pak má tedy ještě takovou svoji „úchylku“, že neustále u všeho hlídá datum spotřeby. Takže když oříškové krémy dorazily a prohlíželi jsme si jednotlivé skleničky, tak opět přišla otázka: „Z čeho ty krémy jsou?“

Složení oříškových másel a krémů

  • Božský arašído-lískový krém: mleté pražené arašídy 40 %, lískové ořechy 30 %, kakaový prášek, sušené mléko, med, panenský BIO kokosový olej, neobsahuje ztužené tuky, barviva, konzervanty ani přidanou sůl
  • Peanut butter: mleté pražené arašídy 85 %, bio panenský kokosový olej, dextróza, himalájská sůl
  • Lískooříškový krém: mleté pražené lískové ořechy

Jak vidíte, složení je čistě přírodní. Žádné zbytečnosti. To prostě musí potěšit každou mámu, tátu, sportovce a všechny ostatní. Za mě je tohle jedna z nejvíce přidaných hodnot oproti náhražkám, které se dají koupit v supermarketech, tváří se jako super věc pro děti, ale v naprosté většině jde o šílené „koktejly“ plné cukru. Takže složení dostává 1 s hvězdičkou a s přihlédnutím k cenám ořechů za mě dostává za 1 také cena.

Na co si oříškové krémy namazat?

Uf, vyjmenovat všechny varianty dá jednomu zabrat. Možností je totiž vážně spousta.

  • Toasty – doporučuji nejdříve opéct (jen tak v troubě, případně v toastovači), namazat a doplnit ovocem
  • Palačinky – této variantě těžko někdo odolá!
  • Čerstvé rohlíky – ať už z oblíbené pekárny nebo doma pečené
  • Vánočka – ano, ano i tato varianta jednoznačně připadá v úvahu
  • Rýžové a podobné „chlebíčky“ – doporučuji jako rychlé řešení dopolední svačiny do práce i školy
  • Knäckebrot – opět moje oblíbená svačina v práci
  • Chléb, veka a další druhy pečiva – záleží na tom, co doma preferujete

A kam dál?

  • Mixněte to s jogurtem – tím bílým a nebudete litovat
  • Kaše – připravujete si doma kaše? Například ovesné, jáhlové a špaldové? Přidejte lžičku oříškového krému, doplňte o oblíbenou kombinaci ovoce, případně semínek a ořechů a máte další dobrotu.
  • Sušenky – na pečení je oříškových krémů a másla docela škoda, takže doporučuji pak třeba namáčet upečení sušenky, případně je lehce potřít oblíbenou příchutí.
  • Vánoční cukroví – ideálně se hodí na slepované cukroví a všude tam, kde hledáte nějakou alternativní a zdravější náplň. Jeden recept jsem vám připravila na konci recenze.
  • S ovocem – jen tak máznout na banán, případně třeba na kolečka jablíček a hned máte další zdravou svačinu.

Jde se hodnotit – TOP 3 oříškových krémů

  1. místo – tramtadadá vyhrává Peanut butter – jednoznačný vítěz u celé rodiny, v kombinaci s rozpečeným toastem a ovocem nemá chybu
  2. místo – Božský arašído-lískový krém – děti nás přehlasovaly a hrdě obsazuje druhé místo 
  3. místo – jemný Mandlový krém, který hlavně mě hodně dostal

Arašídový a pistáciový krém by obsadily společné čtvrté místo a nebyla by to žádná ostuda. Pistáciový krém je super, ale nepřijde mi tolik univerzální jako ostatní krémy. Možná to bude i tím, že zrovna pistácie si dám jen občas. Z testovacích kelímků vyhrál na plné čáře Lískooříškový krém!

Arašídové máslo – malé balení vám stačit nebude!

Naprostý vítěz testování si zaslouží pár řádků navíc. Máslo se chlubí vysokým obsahem bílkovin a nenasycených tuků. Takže i když původně pochází z Ameriky a spousta z nás je na toto spojení lehce alergická, tak se ho nemusíte bát. Jinak verze smooth je logicky jemná – tedy oříšky jsou jemně rozemleté. Kdybyste pak někde viděli verzi crunchies, tak půjde o arašídové máslo s křupavými kousky.

Recept na slepované kytičky

Ingredience:

  • 130 g hladké mouky
  • 120 g špaldové mouky hladce mleté
  • 120 g másla
  • 2 žloutky
  • 2 zarovnané polévkové lžíce medu
  • oblíbený oříškový krém

Postup:

  1. Necháme si lehce povolit máslo a společně s medem a žloutky ho vyšleháme v míse. Postupně přisypeme mouky. Nejdříve promícháme vařečkou, pak důkladně propracujeme ručně.
  2. Těsto dáme odležet na půl hodiny do lednice a zatím si připravíme vykrajovátka a plechy s pečícím papírem.
  3. Po vytažení těsta z lednice si ho rozdělíme na 4 díly. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto a vykrajujeme kytičky ve 3 velikostech (případně jiné libovolné tvary). Snažíme se, abychom měli stejný počet u každé velikosti.
  4. Kytičky klademe na pečící papír a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C po dobu zhruba 12 minut – hlídáme, aby se kytičky nepřipálily.
  5. Po vytažení z trouby necháme vychladnout a lepíme oblíbeným krémem – doporučuji zvláště pistáciový krém a pro děti arašído-lískový krém.

Tip: před mazáním krémy důkladně promíchejte. 

Jak se vám článek líbil?

Gábi – Recepty dětem

Blogerka Gábi má dvě děti, žije na vesnici, má slabost pro lokální a sezónní suroviny, kvalitní kávu, víno a dobré jídlo. Déle než šest let píše blog Recepty dětem, tři roky po sobě byla v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD). 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru