Testujeme: Oříškové krémy, po kterých by se i Popelka utloukla

Testujeme: Oříškové krémy, po kterých by se i Popelka utloukla

GÁBI 29. 11. 2018 Sdílet

Jednou z našich velmi oblíbených nabídek je ta na oříškové krémy od společnosti Božské oříšky. Krém mandlový, arašídový, kešu, buráky s kokosem nebo z lískových oříšků, všechny jsou fantastické a všechny je za nás ochutnala blogerka Gabi! V dnešní recenzi najdete kromě jejích postřehů i vánoční recept, tipy na servírování a samozřejmě mnoho lákavých fotek.

Chci koupit oříškový krém

Oříškové krémy, po kterých by se i Popelka utloukla

Kdyby si měla Popelka vybrat, jestli v oříšku najde šaty, nebo oříškový krém, tak po ochutnání těchto krémů a másla by dala přednost jim. Možná si říkáte, že co pak princ. No, za mě je to jednoduché. Namazala by mu je třeba na toast nebo palačinky a sbalila by ho na pořádnou snídani po plese, kde stejně nebylo o co stát. 🙂 Jediné, co by jí to mohlo pokazit, kdyby byl princ alergik. Ale jsme v pohádce, takže není.

A teď vážně. Božské oříšky jsme doma měli poprvé, i když s oříškovými krémy a máslem už zkušenost máme. Mohli jsme tak porovnávat. Když budete objednávat a vybírat, tak se vám zřejmě stane to co mně – nebudete vědět, čemu dát přednost. Nabídka je totiž široká a mlsný jazýček vám asi moc neporadí. Spíš vás bude lákat k tomu, abyste objednali všechny varianty. Pokud se ale bojíte toho, že to vše nesníte, tak doporučuji variantu tester krémů.

Proč vůbec zařadit oříškové krémy do jídelníčku?

  • oříšky jsou zdravé a v pestrém jídelníčku by neměly chybět
  • obsahují bílkoviny, zdravé tuky, vitamíny i minerály
  • dodávají energii – jsou oblíbené u sportovců
  • během hubnutí si můžete zdravě zamlsat, ale pozor, ani s oříškovými krémy to nemůžete přehánět
  • pro děti jsou velmi slušnou variantou oproti nezdravé a přeslazené Nutele a podobným krémům
  • vymyslíte nekonečné množství využití

Mimochodem to víte, že arašídy jsou luštěnina? Většina si je zařazuje mezi další oříšky a mate určitě i to, že se často objevují vedle dalších oříškových krémů a másel, ale teď už budete o něco chytřejší. Každopádně to nemění nic na tom, že jsou také zdraví prospěšné, ale pozor! Zároveň jsou i energeticky vydatné, takže to s jejich konzumací a stejně tak s konzumací arašídového krému zase tolik nepřehánějte. I když já vím, je to těžké. 🙂

Mami, z čeho ty krémy jsou? To jsou jen oříšky?

Violka si poslední dobou libuje ve zjišťování složení jídla – respektive zajímá ji, z čeho se dané věci vlastně vyrábí. A pak má tedy ještě takovou svoji „úchylku“, že neustále u všeho hlídá datum spotřeby 🙂 Takže když oříškové krémy dorazily a prohlíželi jsme si jednotlivé skleničky, tak opět přišla otázka: „Z čeho ty krémy jsou?“

Božský arašído-lískový krém
mleté arašídy pražené 40%, lískový ořech 30%, kakaový prášek, sušené mléko, med, BIO kokosový olej panenský
Neobsahuje ztužené tuky,  barviva,  konzervanty ani přidanou sůl.

Peanut butter
mleté arašídy pražené 85 %, bio panenský kokosový olej, dextróza himalájská sůl

Lískooříškový krém
mleté lískové ořechy pražené

Jak vidíte, složení je čistě přírodní. Žádné zbytečnosti. To prostě musí potěšit každou mámu, tátu, sportovce a všechny ostatní. Za mě je tohle jedna z nejvíce přidaných hodnot oproti náhražkám, které se dají koupit v supermarketech a ještě se tváří jako super věc pro děti. Ale jak by řekla naše babička, tak leda prdlajs! V naprosté většině případů jde o šílené „koktejly“ doslazené kupou cukru.
Takže složení dostává 1 *. A na to, že mají tak super složení, a když člověk ví, kolik takové ořechy stojí, tak za mě dostává 1 * také cena! To klobouk dolů.

Na co si ty oříškové krémy namazat?

Uf, vyjmenovat všechny varianty dá jednomu zabrat. Možností je totiž vážně spousta.
Toasty – doporučuji nejdříve opéct (jen tak v troubě, případně v toastovači), namazat a doplnit ovocem
Palačinky – této variantě těžko někdo odolá!
Čerstvé rohlíky – ať už z oblíbené pekárny nebo doma pečené
Vánočka – ano, ano i tato varianta jednoznačně připadá v úvahu
Rýžové a podobné „chlebíčky“ – doporučuji jako rychlé řešení dopolední svačiny do práce i školy
Knäckebrot – opět moje oblíbená svačina v práci
Chléb, veka a další druhy pečiva – záleží na tom, co doma preferujete

A kam dál?

Mixněte to s jogurtem – tím bílým a nebudete litovat
Kaše – připravujete si doma kaše? Například ovesné, jáhlové a špaldové? Přidejte lžičku oříškového krému, doplňte o oblíbenou kombinaci ovoce, případně semínek a ořechů a máte další dobrotu.
Sušenky – na pečení je oříškových krémů a másla docela škoda, takže doporučuji pak třeba namáčet upečení sušenky, případně je lehce potřít oblíbenou příchutí.
Vánoční cukroví – ideálně se hodí na slepované cukroví a všude tam, kde hledáte nějakou alternativní a zdravější náplň. Jeden recept jsem vám připravila na konci recenze.
S ovocem – jen tak máznout na banán, případně třeba na kolečka jablíček a hned máte další zdravou svačinu.

Jde se hodnotit – TOP 3 oříškových krémů

1. místo – tramtadadá vyhrává Peanut butter – jednoznačný vítěz u celé rodiny! V kombinaci s rozpečeným toastem a ovocem nemá chybu.
2. místoBožský arašído-lískový krém – děti nás přehlasovaly a hrdě obsazuje druhé místo.
3. místo – jemný Mandlový krém, který hlavně mě hodně dostal.
Arašídový a pistáciový krém by obsadily společné čtvrté místo a nebyla by to žádná ostuda. Pistáciový krém je super, ale nepřijde mi tolik univerzální jako ostatní krémy. Možná to bude i tím, že zrovna pistácie si dám jen občas.
testovacích kelímků vyhrál na plné čáře Lískooříškový krém!

Arašídové máslomalé balení vám stačit nebude!
Naprostý vítěz našeho testování si zaslouží ještě pár řádků navíc. Dle informací jde o novinku v nabídce Božských oříšků a já této novince věštím dlouhou a zářnou budoucnost. Chlubí se vysokým obsahem bílkovin a nenasycených tuků. Takže i když původně pochází z Ameriky a spousta z nás je na toto spojení lehce alergická, tak se ho nemusíte bát. Jinak verze smooth je logicky jemná – tedy oříšky jsou jemně nasekané. Kdybyste pak někde viděli verzi crunchies, tak půjde o arašídové máslo s křupavými kousky. Toliko teorie. 🙂

Upečte si slepované kytičky

Ingredience:
130 g hladké mouky
120 g špaldové mouky hladce mleté
120 g másla
2 žloutky
2 zarovnané polévkové lžíce medu
oblíbený oříškový krém

Postup:
Necháme si lehce povolit máslo a společně s medem a žloutky ho vyšleháme v míse. Postupně přisypeme mouky. Nejdříve promícháme vařečkou, pak důkladně propracujeme ručně.
Těsto dáme odležet na půl hodiny do lednice a zatím si připravíme vykrajovátka a plechy s pečícím papírem.

Po vytažení těsta z lednice si ho rozdělíme na 4 díly. Na lehce pomoučeném vále vyválíme těsto a vykrajujeme kytičky ve 3 velikostech (případně jiné libovolné tvary). Snažíme se, abychom měli stejný počet u každé velikosti.
Kytičky klademe na pečící papír a pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 °C po dobu zhruba 12 minut – hlídáme, aby se kytičky nepřipálily.

Po vytažení z trouby necháme vychladnout a lepíme oblíbeným krémem – doporučuji zvláště pistáciový krém a pro děti arašído-lískový krém.
Tip: před mazáním krémy důkladně promíchejte.

GÁBI

GÁBI

Blogerka Gábi má dvě děti, žije na vesnici, má slabost pro lokální a sezónní suroviny, kvalitní kávu, víno a dobré jídlo. Déle než šest let píše blog Recepty dětem, tři roky po sobě byla v TOP 10 Czech Blog Awards (FOOD).