Co a proč vařit s ghí? 4 recepty na oběd i mlsání, které si zamilujete

Co a proč vařit s ghí? 4 recepty na oběd i mlsání, které si zamilujete

Barbora Kejvalová 11. 5. 2020 Sdílet

Už jste vyzkoušeli ghí? Přepuštěné máslo a jeho vlastnosti znaly už naše babičky. V kuchyni je skvělým pomocníkem nejen na smažení a restování. Jeho vůni a chuť si zamilujete! Mrkněte se na recepty a vytvořte s ghí skvělý oběd i něco sladkého. 

Co je ghí a proč ho používat? 

Ghí je přepuštěné máslo, které je zbavené veškerých bílkovin, jiných příměsí a také vody, takže zbude jenom čistý máselný tuk. Nepřepaluje se, a díky tomu má krasnou oříškovou chuť a vůni. Zatímco klasické máslo se začíná přepalovat u 150 °C, máslo ghí začíná až zhruba u 250 °C.

Výborně se hodí na smažení, restování a opékání. Použít ho můžete všude tam, kam byste dali normální máslo, ale nemůžete. Neobejde se bez něj indická kuchyně, ale klidně si ho jen namažte na topinku. Další výhodou je, že vám v lednici po otevření vydrží klidně půl roku

Losos na ghí s holandskou omáčkou

Potřebujete jen 8 surovin:

  • Losos
  • Ghí
  • Sůl a pepř
  • Citronová šťáva
  • Brambory grenaille
  • 2 žloutky
  • Rozmarýn

Postup:

Celé brambůrky vařte zhruba 5 minut. Poté je sceďte, smíchejte se 2 lžícemi ghí, solí, pepřem a natrhaným rozmarýnem. Rozprostřete je na pečicí papír a vložte do trouby. Až budou hotové, lehce je na plechu pomačkejte.

Lososa můžete mít buď připraveného metodou sous-vide, nebo syrového s kůží. Na pánvi nechte rozpustit 2 lžičky přepuštěného másla, pořádně ji rozpalte a vložte ho do ní. Kůže bude díky ghí krásně křupavá.

Na holandskou omáčku potřebujete vodní lázeň, tedy hrnec s vroucí vodou a kulatou misku, která na něj bude přesně pasovat. Ve chvíli, kdy voda vře, posaďte misku na hrnec, dejte do ní 2 žloutky a důkladně šlehejte. Po malinkých částech postupně přilévejte rozpuštěné ghí, přidejte citron, sůl, pepř a odstavte. 

Lívance

Na přepuštěném másle vykouzlíte i úžasné nadýchané lívance. Nemusíte se bát, že by se vám těsto na pánvi připálilo, a navíc budou díky ghí krásně vonět. Podívejte se na videorecept.

Pohankové rizoto

Na 2 porce potřebujete:

  • 150 g pohanky
  • 2 středně velké mrkve
  • 125 g žampionů
  • Listový špenát
  • 2 lžíce ghí
  • Parmezán
  • Hrubozrnná mořská sůl

Postup:

Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo, přidejte očištěné a nakrájené žampiony a nechte 5 minut restovat. Mezitím si očistěte mrkev a škrabkou na brambory ji naloupejte na tenké plátky. Mrkev přidejte k žampionům a restujte dalších 5 minut. Nakonec do pánve vhoďte omytý listový špenát.

K orestované směsi přidejte uvařenou pohanku, osolte a dobře promíchejte. Před podáváním posypte hoblinkami parmezánu. 

Máslové sušenky

Na cca 15 sušenek potřebujete:  

  • 200 g špaldové mouky
  • 80 g ghí
  • 50 g třtinového cukru
  • Brusinky

Postup:

V míse smíchejte špaldovou mouku s třtinovým cukrem. Přidejte rozpuštěné máslo a rukou vypracujte “máslové” těsto. Z těsta pak tvořte kuličky, které dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky opatrně přimáčkněte rukou a doprostřed vložte brusinku. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 20 minut. Sušenky poté nechte vychladnout na mřížce.

Pozn.: Autorem receptů na rizoto a sušenky je České ghíčko – Cooking with Šůša.

Mrkněte na naši nabídku sekce Potraviny

Barbora Kejvalová

Barbora Kejvalová

Když jsem pochopila, kolik možností život a svět nabízí, rozhodla jsem se, že si je zkusím všechny urvat. Miluju cestování, poznávání a ochutnávání cizích zemí i českou krajinu, dobře se cítím v pohorkách a pod stanem, ale i v lodičkách v divadle. Jsem ráda mezi lidmi i sama s knihou a kromě světového míru si přeju, aby den měl 48 hodin.