
Co a proč vařit s ghí? 4 recepty na oběd i mlsání, které si zamilujete
Už jste vyzkoušeli ghí? Přepuštěné máslo a jeho vlastnosti znaly už naše babičky. V kuchyni je skvělým pomocníkem nejen na smažení a restování. Jeho vůni a chuť si zamilujete! Mrkněte se na recepty s ghí a vytvořte skvělý oběd i něco sladkého.
Přepuštěné máslo – jaké je použití a jak dlouho vydrží?
Ghí je přepuštěné máslo, které je zbavené veškerých bílkovin, jiných příměsí a také vody, takže zbude jenom čistý máselný tuk. Nepřepaluje se, a díky tomu má krásnou oříškovou chuť a vůni. Zatímco klasické máslo se začíná přepalovat u 150 °C, máslo ghí začíná až zhruba u 250 °C.
Výborně se hodí na smažení, restování a opékání. Použít ho můžete všude tam, kam byste dali normální máslo, ale nemůžete. Neobejde se bez něj indická kuchyně, ale klidně si ho jen namažte na topinku. A jak dlouho vydrží? V lednici ho po otevření můžete mít třeba půl roku. Ovšem pravděpodobně ho spotřebujete mnohem dříve.
Poctivé české přepuštěné máslo pro vás teď máme za skvělou cenu.
Recepty s ghí
Losos na ghí s holandskou omáčkou
Potřebujete jen 8 surovin:
- Losos
- Ghí
- Sůl a pepř
- Citronová šťáva
- Brambory grenaille
- 2 žloutky
- Rozmarýn

Postup:
Celé brambůrky vařte zhruba 5 minut. Poté je sceďte, smíchejte se 2 lžícemi ghí, solí, pepřem a natrhaným rozmarýnem. Rozprostřete je na pečicí papír a vložte do trouby. Až budou hotové, lehce je na plechu pomačkejte.
Lososa můžete mít buď připraveného metodou sous-vide, nebo syrového s kůží. Na pánvi nechte rozpustit 2 lžičky přepuštěného másla, pořádně ji rozpalte a vložte ho do ní. Kůže bude díky ghí krásně křupavá.
Na holandskou omáčku potřebujete vodní lázeň, tedy hrnec s vroucí vodou a kulatou misku, která na něj bude přesně pasovat. Ve chvíli, kdy voda vře, posaďte misku na hrnec, dejte do ní 2 žloutky a důkladně šlehejte. Po malinkých částech postupně přilévejte rozpuštěné ghí, přidejte citron, sůl, pepř a odstavte.
Lívance
Na přepuštěném másle vykouzlíte i úžasné nadýchané lívance. Nemusíte se bát, že by se vám těsto na pánvi připálilo, a navíc budou díky ghí krásně vonět. Podívejte se na videorecept.
Zdravé tuky: Vyzkoušejte oříšková másla
Pohankové rizoto
Na 2 porce potřebujete:
- 150 g pohanky
- 2 středně velké mrkve
- 125 g žampionů
- Listový špenát
- 2 lžíce ghí
- Parmezán
- Hrubozrnná mořská sůl
Postup:
Na pánvi rozehřejte přepuštěné máslo, přidejte očištěné a nakrájené žampiony a nechte 5 minut restovat. Mezitím si očistěte mrkev a škrabkou na brambory ji naloupejte na tenké plátky. Mrkev přidejte k žampionům a restujte dalších 5 minut. Nakonec do pánve vhoďte omytý listový špenát.
K orestované směsi přidejte uvařenou pohanku, osolte a dobře promíchejte. Před podáváním posypte hoblinkami parmezánu.
Máslové sušenky
Na cca 15 sušenek potřebujete:
- 200 g špaldové mouky
- 80 g ghí
- 50 g třtinového cukru
- Brusinky
Postup:
V míse smíchejte špaldovou mouku s třtinovým cukrem. Přidejte rozpuštěné máslo a rukou vypracujte „máslové“ těsto. Z těsta pak tvořte kuličky, které dávejte na plech vyložený pečicím papírem. Kuličky opatrně přimáčkněte rukou a doprostřed vložte brusinku. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C cca 20 minut. Sušenky poté nechte vychladnout na mřížce.
Pozn.: Autorem receptů na rizoto a sušenky je České ghíčko – Cooking with Šůša.
Jak se vám článek líbil?