Jak posílit imunitu? Uvařte si chilli con carne nebo pikantní brambory

Jak posílit imunitu? Uvařte si chilli con carne nebo pikantní brambory

Kája a Týnka Sdílet

Podzim přechází v zimu a venku je stále chladnější počasí, proto jsme se rozhodly uvařit si něco, co nás pořádně zahřeje. Něco, co vyvrátí dokonce i známé rčení dobrého nepálí. Na pomoc jsme si vzaly pěkně ostrého pomocníka – omáčky Chilli doctor. S jejich pomocí jsme vykouzlily pikantní chilli con carne a brambory, co mají pořádný říz.

Proč je chilli zdravé?

Než se pustíme do vaření, podíváme se na to, proč je chilli vlastně zdravé. V první řadě vám zrychlí metabolismus. Nikdy jsme tak rychle nehledaly krajíc chleba na zajedení pálivého jídla jako právě při vaření s těmito pálivými dobrotami.


Navíc obsahuje důležité minerály a podporuje imunitní systém. Takže pro Káju po angíně ideální oběd. Kromě všeho zmíněného obsahuje i antioxidanty, kterých není nikdy dost. Kuriozitou je, že vám chilli zvedne náladu, a to musíme potvrdit. Nám se nálada zlepšila hned, jak jsme začaly vařit. 

Jde se na to. Recept na chilli con carne

Je to velmi jednoduché, stačí vám pouze 1 hrnec, do kterého dáte postupně všechny ingredience. Recept je navíc velmi tvárný, můžete si ho doladit podle sebe. Doporučujeme hlavně nepřeceňovat své síly v pojídání pálivého jídla.

Právě přidávání chilli pro nás bylo alchymií a vše jsme zkoušely nejprve ochutnávat. Podle pálivosti jsme se rozhodly, kolik toho do hrnce nasypeme. Musíte počítat také s tím, že se jídlo rozleží a tím se zvýší pálivá chuť. Každopádně jsme tuto alchymii zvládly a nikdo se nemusí bát, že by se mu to nepovedlo. 

Co budete potřebovat

  • hovězí maso
  • fazole – bílé a červené
  • rajčata
  • rajčatový protlak
  • cibule
  • mrkev
  • chilli
  • česnek
  • pepř a sůl
  • oregano
  • koriandr
  • muškátový oříšek
  • hořkou čokoládu

Nejdřív nakrájejte cibuli a mrkev na kostičky. Poté rozpalte velký hrnec a na olivovém oleji cibuli s mrkví osmahněte dozlatova. Přidejte mleté maso a promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte rajčatový protlak a loupaná rajčata. 

Nechte chvíli vařit, pak přisypte oregano, sušený česnek a muškátový oříšek. Dochuťte chilli, my jsme použili Habaneros, Jalapeños a Orange Habanero mash. Pořádně zamíchejte a přisypte fazole. Pak už jen nechte vše pomalu bublat, dokud se neodpaří voda.

Zasypte koriandrem a vhoďte 2 čtverečky hořké čokolády, která podtrhne sladěnou chuť celého receptu (navíc ji nespotřebujete celou a zbyde vám něco na mlsání). Podávejte s chlebem, rýží nebo v tortille. 

Recept na brambory pečený nejen k zobání určený

Máme pro vás ještě rychlý recept na pořádně ostré pečené brambory. Brambory si nejdřív nakrájejte na čtvrtky, potom je v míse promíchejte s olivovým olejem a oreganem a vše vysypte na plech. Brambory pečte v troubě s horkovzdušným ohřevem na 250 stupňů. Mezitím si nastrouhejte čedar. Až budou brambory upečené dozlatova, vyndejte je na chvíli z trouby, smíchejte je s chilli omáčkou a zasypte sýrem. Potom brambory pečte ještě 5 minut. Dobrou chuť!

  • brambory
  • čedar
  • chilli pasta
  • oregano
  • olivový olej
  • sůl a pepř 

Kája a Týnka

Kája a Týnka

Dvě kamarádky, které jsou tak moc jiné, až jsou stejné. Chápete? My ano. Dala nás dohromady právě práce ve Slevomatu a už bez sebe nedáme ani ránu. Jsme velvyslankyně zákazníků a právě pro ně se snažíme hledat ty nejlepší nabídky.