Jak posílit imunitu? Uvařte si chilli con carne nebo pikantní brambory

Jak posílit imunitu? Uvařte si chilli con carne nebo pikantní brambory

Kája a Týnka 18. 11. 2021

Podzim přechází v zimu a venku je stále chladnější počasí, proto jsme se rozhodly uvařit si něco, co nás pořádně zahřeje. Něco, co vyvrátí dokonce i známé rčení dobrého nepálí. Na pomoc jsme si vzaly pěkně ostré pomocníky – poctivé české chilli omáčky. S jejich pomocí jsme vykouzlily pikantní chilli con carne a brambory, co mají pořádný říz.

Proč je chilli zdravé?

Chilli papričky vám v první řadě pěkně zrychlí metabolismus. Navíc obsahuje důležité minerály a podporuje imunitní systém. Takže pro Káju po angíně ideální oběd. Kromě všeho zmíněného obsahuje i antioxidanty, kterých není nikdy dost. Kuriozitou je, že vám chilli zvedne náladu, a to musíme potvrdit. Nám se nálada zlepšila hned, jak jsme začaly vařit.

Recept na chilli con carne

Je to velmi jednoduché, stačí vám pouze 1 hrnec, do kterého dáte postupně všechny ingredience. Recept je navíc velmi tvárný, můžete si ho doladit podle sebe – hlavně co se týká pálivosti. Právě přidávání chilli je tou pravou alchymií, vše jsme opatrně ochutnávaly. Počítejte také s tím, že se jídlo rozleží a tím se zvýší jeho pálivost.

Ingredience na chilli con carne:

  • Hovězí maso
  • Fazole – bílé a červené
  • Čerstvá nebo loupaná rajčata v plechovce, rajčatový protlak
  • Cibule a česnek
  • Mrkev
  • Chilli
  • Pepř, sůl, oregano
  • Koriandr a muškátový oříšek
  • Hořká čokoláda

Postup:

  1. Nejdřív nakrájejte cibuli a mrkev na kostičky. Poté rozpalte velký hrnec a na olivovém oleji cibuli s mrkví osmahněte dozlatova. Přidejte mleté maso a promíchejte. Osolte, opepřete a přidejte rajčatový protlak a loupaná rajčata.
  2. Nechte chvíli vařit, pak přisypte oregano, sušený česnek a muškátový oříšek. Dochuťte chilli, my jsme použili Habaneros, Jalapeños a Orange Habanero mash. Pořádně zamíchejte a přisypte fazole. Pak už jen nechte vše pomalu bublat, dokud se neodpaří voda.
  3. Zasypte koriandrem a vhoďte 2 čtverečky hořké čokolády, která podtrhne sladěnou chuť celého receptu (navíc ji nespotřebujete celou a zbyde vám něco na mlsání). Podávejte s chlebem, rýží nebo v tortille.

Recept na pikantní pečené brambory

Ingredience na pikantní brambory:

  • Brambory
  • Čedar
  • Chilli pasta
  • Oregano
  • Olivový olej
  • Sůl a pepř

Postup:

  1. Brambory si nejdřív nakrájejte na čtvrtky, potom je v míse promíchejte s olivovým olejem a oreganem a vše vysypte na plech. Brambory pečte v troubě s horkovzdušným ohřevem na 250 stupňů.
  2. Mezitím si nastrouhejte čedar. Až budou brambory upečené dozlatova, vyndejte je na chvíli z trouby, smíchejte je s chilli omáčkou a zasypte sýrem.
  3. Poté vše pečte ještě 5 minut. Dobrou chuť!

Jak se vám článek líbil?

Kája a Týnka

Dvě kamarádky, které jsou tak moc jiné, až jsou stejné. Chápete? My ano. Dala nás dohromady právě práce ve Slevomatu a už bez sebe nedáme ani ránu. Jsme velvyslankyně zákazníků a právě pro ně se snažíme hledat ty nejlepší nabídky. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru