Upečte si velikonoční mazanec. Nadýchané těsto podle osvědčeného receptu

Upečte si velikonoční mazanec. Nadýchané těsto podle osvědčeného receptu

Kateřina Suchanková, reBarbora's_kitchen 27. 3. 2024

K Velikonocům patří stejně jako pomlázka či beránek. Nadýchaný mazanec s krásně vláčnou střídkou upečete podle osvědčeného receptu od blogerky reBarbora's_kitchen. Podle tradice se má péct na Bílou sobotu, ale doporučujeme vyzkoušet ho klidně hned. Stejně ho budete péct znova, protože se sní ještě vlahý.

Tradiční velikonoční mazanec

Mazanec patří mezi hutná těsta, taková je ideální nechat kynout pomalu v chladu, odměnou vám pak bude nádherně nadýchaný a vláčný mazanec, který vydrží měkký i další dny. Důležité je také těsto důkladně propracovat. Kynout ale samozřejmě může i klasicky na teplém místě.

Nadýchaný, vláčný a voňavý. Takový bude váš velikonoční mazanec.Nadýchaný, vláčný a voňavý. Takový bude váš velikonoční mazanec.

Kdy budou Velikonoce 2024?

Velký pátek letos vychází na 29. března, Velikonoční pondělí oslavíme 1. dubna. Dětem začínají velikonoční prázdniny o den dřív, tedy už ve čtvrtek 28. března.

Recept na mazanec – ingredience

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 110 g rozpuštěného a zchladlého másla
  • 2 žloutky
  • 90 g třtinového cukru (můžete nahradit klasickým)
  • 30 g droždí
  • 1–2 lžíce vanilkového cukru
  • kůra z půlky bio citronu
  • 50–100 g rozinek (ideálně předem namočené v rumu, množství dle chuti)
  • špetka soli
  • plátky mandlí na posypání
  • 1 vejce na potření

Postup:

  1. Nejprve si připravte kvásek. Droždí rozetřete s cukrem (cca 1 lžíce), přidejte přibližně 1/2 polovinu mléka, rozmíchejte, přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo vzejít kvásek.
  2. Mezitím si prosejte do mísy mouku, přidejte k ní cukr, špetku soli, kůru z citronu, vanilkový cukr a poté i vzešlý kvásek. Vařečkou promíchejte. Přidejte také žloutky, máslo a nakonec mléko a okapané rozinky.
  3. Vařečkou nebo v robotu důkladně zpracovávejte těsto, trvá to tak 10–15 min. Pokud se těsto příliš lepí, přidejte trošku mouky, ale opatrně po troškách. Vzniklé hladké, vláčné a nelepivé těsto poprašte moukou, mísu přikryjte utěrkou a dejte na teplé místo kynout na cca hodinu a půl, než zdvojnásobí objem.
  4. Zapněte troubu na 210 °C. Po vykynutí těsto ještě krátce propracujte, stačí minutku. Vytvořte jeden či dva bochánky, ty přesuňte na pečící papír na plech a nechte je ještě půl hodiny odpočívat. Potřete rozkvedlaným vajíčkem a posypte plátky mandlí.
  5. Mazance dejte péct na 15 minut a poté dopékejte na 160 °C přibližně 30 min., záleží na velikosti mazanců i vaší troubě. Pokud povrch mazance bude už dostatečně hnědý a uvnitř ještě nebude hotový, přikryjte jej alobalem. Propečenost zkuste klasicky špejlí, až vám na ní nebude ulpívat syrové těsto, je mazanec hotový.

Tip: Kynutí v lednici tomuto těstu velmi prospěje, ideální je těsto zadělat večer, přes noc nechat v lednici kynout, ráno nebo dopoledne vykynuté těsto vyndat, propracovat a dále postupovat stejně jako u běžného kynutí.

Mazanec lze upéct i bez droždí

French toast z mazance? Ten si zamilujete.French toast z mazance? Ten si zamilujete.

A co když mazanec všechen nesníte? Připravte si z něj french toast, který je z mazance nejlepší! Smíchejte 2 vejce se lžící vanilkového nebo třtinového cukru, lžičkou skořice a 50–70 ml smetany či mléka, obalujte v těstíčku plátky mazance a smažte na ghí nebo másle. K dokonalosti ho můžete dovést ořechovým máslem, ovocem, nebo klidně i tvarohem či jogurtem.

Tip: Do těstíčka můžete přidat také vanilkový extrakt, semínka z vanilkového lusku, citronovou nebo pomerančovou kůru, kardamom nebo třeba sladkou směs koření.

Náš tip: Jak se peče s ghí?

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

reBarbora's_kitchen

Píšu o jídle na Facebooku, Instagramu a blogu reBarbora's kitchen. Baví mě objevovat vše nové, shromažďovat kuchařky a dělat jídlem radost, z čehož vyplynula i má první kniha Jedlé dárky. Miluju čokoládu, květiny, léto, knihy, svoji postel, svou rodinu a blízké. Vše se snažím dělat srdcem a s láskou, protože Láska je odpověď. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru