Skvělé nepečené cukroví. Připravte snadné nugátové kostky a kokosové tyčinky!

Skvělé nepečené cukroví. Připravte snadné nugátové kostky a kokosové tyčinky!

Kateřina Suchanková 14. 10. 2021

Domácí výroba vánočního cukroví nemusí znamenat neustálé zápolení s válečkem. Můžete se místo toho ponořit do vůně rozpuštěné čokolády a oříšků a vyrobit si poctivý domácí nugát, jaký se dnes v obchodech jen těžko hledá, nebo zdravou variantu známých čokoládových tyčinek s kokosovou náplní od Jíme zdravě. Oba recepty jsou bezlepkové, bez vajec a lze je připravit také bez laktózy.

Nepečené cukroví z čokolády a oříšků – domácí nugát

Ingredience:

  • 100 g hořké čokolády
  • 100 g mléčné čokolády
  • 100 g bílé čokolády
  • 100 g kakaového másla
  • Hrst celých lískových ořechů (nejlépe pražené bez slupky), případně loupaných pistácií
  • 2 oříškové krémy/pasty dle vaší chuti (100 g od každého krému)

Jaké oříškové krémy vybrat?

Ideální je použít lískooříškový, arašídový nebo pistáciový krém, které jsou chuťově nejvýraznější. Z mandlového nebo kešu krému bude nugát víc chutnat po čokoládě než oříškách, což nemusí být na škodu, ale nejspíš pak nedosáhnete té známé nugátové chuti. Čokoládu vybírejte podle toho, jak jste nároční na složení pokrmů. Ideálně bez palmového oleje a jakýchkoli zbytečných příměsí, které by mohly výsledné konzistenci jen ublížit.

Postup:

  1. Připravte si hranatou formu vystlanou pečicím papírem, případně si ji z papíru vyrobte.
  2. Ve vodní lázni nebo na mírném stupni na indukčním sporáku rozpusťte nejprve tmavou čokoládu s třetinou kakaového másla a vylijte dno formy tenkou vrstvou. Druhou část čokolády si nechte na polití celého výtvoru.
  3. Poté rozpusťte mléčnou čokoládu s další třetinou kakaového másla a do toho lehce vmíchejte cca 100 g arašídového krému, pro zajímavější chuť přidejte špetku soli. Vlijte směs do formy a naskládejte na ni v cca dvoucentimetrových rozestupech vybrané oříšky. Dejte zatuhnout do lednice.
  4. Mezitím si připravte druhou vrstvu – rozpusťte bílou čokoládu, přidejte zbylé kakaové máslo a druhý oříškový krém. Pokud toužíte po zelenkavé barvě, tak použijte 100 g pistáciového krému, pokud máte radši tradičnější chutě, použijte krém z lískových oříšků. Je-li směs ve formě už trochu tužší, nalijte na ni i tuto vrstvu a vraťte dílo do lednice.
  5. Poté, co zatuhne i druhá oříšková vrstva, ozdobte ji zbytkem tmavé čokolády. Jestli s ní budete na povrch něco kreslit, nebo necháte jednoduchou souvislou vrstvu, je jen na vás. Poté nugát zase vraťte do lednice a počkejte si pár hodin, než bude natolik ztuhlý, že půjde krájet.
  6. Na kostičky nugát nakrájíte tenkým nožem, který vždy před zakrojením nahřejte v teplé vodě.

TIP: Nugát si můžete připravit i ve veganské bezmléčné verzi. V takovém případě použijte místo mléčné a bílé čokolády klasickou 50% čokoládu na vaření (max. 70%, stačí jen, aby byla bez obsahu mléka) a dle chuti ji zjemňujte kokosovou smetanou či krémem. Kokosová složka by ale měla tvořit maximálně 1/4 celého objemu hmoty.

Nugát skladujte v lednici a vytáhněte ho vždy cca 5 minut před podáváním. Připravit ho můžete klidně i měsíc před Vánoci, vydrží dobrý hodně dlouho. Ale je trochu problém ho tak dlouho nesníst…

Kokosové tyčinky v čokoládě od Jíme zdravě

Ingredience na cca 20 kusů:

  • 100 g loupaných mandlí (namočených přes noc ve vodě)
  • 100 g strouhaného kokosu
  • 60 g rýžového sirupu* (medu nebo jiného sirupu)
  • 40 g kokosového oleje
  • 100 g kvalitní hořké čokolády

*Rýžový sirup na rozdíl od jiných sirupů neobsahuje fruktózu. Je o něco méně sladký než med.

Postup:

  1. Mandle rozmixujeme společně se strouhaným kokosem, rýžovým sirupem a kokosovým olejem. Vzniklou hmotu přemístíme do misky a dáme alespoň na 30 minut ztuhnout do lednice.
  2. Těsto vyndáme z lednice a tvarujeme z něj pravidelné hranoly. Hranoly naskládáme na mřížku a každý polijeme lžící rozpuštěné hořké čokolády.
  3. Před podáváním necháme tyčinky ztuhnout 2 hodiny v lednici.

TIP: Z těsta nemusíte dělat hranoly, ale můžete ho rovnoměrně rozprostřít do formy (15 × 15 cm), polít hořkou čokoládou, dát na 2 hodiny do lednice a poté krájet na kostky.

Kdo jsou Jíme zdravě?

Za projektem Jíme zdravě (dříve Fitrecepty) stojí čtveřice nadšenců, které baví vymýšlet zdravá, chutná a jednoduchá jídla. Kromě webových stránek mají i šikovnou mobilní aplikaci a prodali již přes 250 000 kuchařek. 

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru