Omáčka k masu i delikátní pomazánka na topinky. 6 tipů, jak používat ajvary

Omáčka k masu i delikátní pomazánka na topinky. 6 tipů, jak používat ajvary

Pavlína Štochlová 30. 3. 2020

Ajvar se u nás v kuchyni objevil teprve před pár dny, po jeho vyzkoušení jsem si ale jistá tím, že tu vždycky bude mít své čestné místo. Tahle směs z pečených paprik a lilků totiž voní jako dovolená na Balkánu a je neskutečně univerzální. Vykouzlíte z ní velkolepý sobotní oběd a nezklame vás ani ve chvíli, kdy budete potřebovat připravit opravdu rychlou večeři.

Jak používat ajvary?

1. Ke grilovanému masu

K čevabčiči, do hamburgeru nebo ke špízům. S masem si ajvary rozumí výborně.

Ajvary z červených a zelených paprik jsem použil jako dipy ke kuřecím špízům s domácími hranolky. Oba jsou velice jemné (až smetanové), zelený je lehce hořký (ale v dobrém).

MAREK VOHRYZKA, SLEVOMATÍ KAMERAMAN A ZKUŠENÝ KUCHAŘ

2. Jako základ na pizzu

Tomatový a smetanový. To jsou dva základy na pizzu, které asi všichni známe. Úplně stejně ale můžete využít i ajvar. Za sebe rozhodně doporučuji udělat si rovnou pizzu v balkánském stylu a ozdobit ji olivami a sýrem feta.

3. Do těstovin

Až vás omrzí klasické omáčky na těstoviny, nahraďte je ajvarem nebo lutenicou (ta na rozdíl od ajvaru obsahuje ještě pečená rajčata a nebývají v ní lilky). Omáčka bude dobře chutnat jen tak, doplnit ji ale klidně můžete i o mleté maso nebo kousky klobásy.

Marek připravil těstoviny s lutenicou. Já jsem si doma zkusila udělat i variantu s ajvarem a s kousky maďarské klobásy.

4. Do rizota

Ajvar, česnek, žampiony a parmazán. Z těchto čtyř ingrediencí dokážete vykouzlit přímo gurmánské rizoto.

5. Na chléb nebo topinky

Ajvar si můžete klidně namazat na chleba nebo na topinky. Dobře tak chutná samotný, dá se ale i namixovat s pomazánkovým máslem.

6. Jako dip k hranolkům nebo k nachos

Dáváte si někdy k filmu nachos nebo domácí hranolky? Tak si k nim příště zkuste jako dip naservírovat ajvar – je to úplně nový chuťový zážitek!

Do jakého ajvaru jít? Vyzkoušeli jsme značku Mama´s 

Ajvar si můžete sami vyrobit, nebo si koupit už hotovou skleničku. My jsme při psaní článku a při natáčení receptů vyzkoušeli ajvary od Mama´s, které pocházejí ze Severní Makedonie. Firma uvádí, že se všechna zelenina sbírá a čistí ručně, a to nám přijde super – pro kvalitní ajvar je totiž důležité dokonale zbavit papriky semínek. Složení je opravdu jen přírodní – pečené papriky, pečené lilky, slunečnicový olej a mořská sůl.

Objevte další dobroty v naší nabídce

Jak se vám článek líbil?

Pavlína Štochlová

Ve Slevomatu se starám o brandový tým. A mimo Slevomat asi nejvíc o jídlo. Baví mě vybíhat na kopce s foťákem v ruce, mám ráda Asii a jsem příležitostný jezdec na koni. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru