Oslík má úžasný charakter, hodně vás toho naučí, říká majitelka Oslí stezky

Oslík má úžasný charakter, hodně vás toho naučí, říká majitelka Oslí stezky

Jana Šupolíková 12. 1. 2022

Toužíte po netradičním zážitku? Jeden takový najdete ve Svárově nedaleko Kladna. Na malé oslí farmě tu hospodaří Maria Žižlavská s rodinou, 15 oslíky, prasátkem, liškou a kozami. Projdete se s ní a s oslíkem na čerstvém vzduchu, zakousnete něco dobrého na zub a poučíte se z oslí povahy. Než najdete sportovní boty a nastartujete auto, majitelka farmy vám prozradí svůj příběh.

Co všechno mohou návštěvníci na farmě zažít?

Je to krásný zážitek pro všechny, kdo mají rádi přírodu. Procházky probíhají v malebné přírodě kousek od hranice křivoklátských lesů. Jdeme s oslíky mezi poli a lesem. Po cestě mineme posed, zastavíme v lese na vyhlídce, kde si uděláme piknik a dáme si něco dobrého. Oslíka můžete celou cestu sami vést.

Oslík je skvělý parťák, když chcete vystoupit z každodenního shonu a na chvíli se zastavit. Nadechnout se a uvědomit si, kdo vlastně jste a kam chcete jít, co chcete dělat. To je pak oslík ideální, ve shonu totiž nespolupracuje.

Výlet s oslíkem si užije každý, kdo má rád přírodu a chce si odpočinout od práce a shonu. Je ideální pro rodiny s dětmi, ale je to skvělá aktivita i na firemní teambuilding.

Kdo si výlety s oslíkem nejvíc užije?

Velmi vhodné jsou pro rodiny s dětmi. Děti do 50 kg se mohou na oslíkovi dokonce i svézt. Ale procházku v přírodě si užijí i dospělí. Je to relax spojený s rozvojovou složkou. Procházky vás budou bavit samy o sobě, ale kdo hledá něco víc, najde v tom přidanou hodnotu. Na procházce s oslíkem si uvědomíte své vlastní kvality. Taky třeba uvidíte svého partnera, jak se chová v situacích, které vyžadují spolupráci nebo zdravou asertivitu.

Procházka s oslíkem může být sebepoznávací proces a zajímavá zkušenost.

Baví mě teambuildingy. Pocházím z korporátního prostředí a vím, jak moc zaměstnanci potřebují zastavit a odpočinout si. Slovo teambuilding jim ale evokuje něco, co se musí, což je odrazuje. S oslíkem je ale teambuilding zábava a je užitečný pro všechny – pro management i zaměstnance. Dozví se velmi hravou formou hodně o sobě navzájem. Ani neuvědomí, že něco řeší a učí se. U nás je teambuilding nenucený a zábavný.

Jací jsou zákazníci, kteří přijdou s voucherem ze Slevomatu?

Ze Slevomatu máme často zákazníky, kteří zážitek s oslíky dostali jako dárek a nevědí, do čeho jdou, což může být trochu složitější. Určité procento lidí přijde jen proto, že mají voucher a nechtějí ho nechat propadnout. Nicméně musím říct, že většina zákazníků si to tu s námi i přes možnou počáteční nejistotu velmi užije.

Mario, prozraďte nám, jak jste se vlastně k oslíkům dostala?

Já jsem se do oslíků prostě a jednoduše zamilovala, když jsem byla na dovolené na farmě v Rakousku. Tam jsme podnikli procházku po Alpách a tam jsem se také poprvé seznámila s oslí povahou, která mě naprosto uchvátila. Tak jsem si řekla, že si pořídím oslíka. Pak jsem ale zjistila, že oslík nemůže být sám, musí být aspoň dva. A to už je přeci jen malá farma.

Život mě nakonec dovedl k rozhodnutí netrávit dál život v kanceláři. Tehdy jsem si vzpomněla na oslíky. Před pár lety nikdo oslí farmu v Čechách neprovozoval. Alespoň ne v takovém měřítku, s takovým chovem a programem s oslíky, jaký jsem si já představovala.

Chtěla jsem spojit svůj koníček a své pracovní zaměření. Vystudovala jsem totiž psychologii a personalistiku – rozvoj osobnosti. K tomu se oslík dokonale hodí.

Co je na oslí povaze tak speciálního?

Je to osobnost. Oslík se vám nebude podřizovat a donutí vás vyrůst. Respektive jen pokud budete chtít vyrůst a spolupracovat s tím oslíkem. On vyžaduje takové kvality, jako je asertivita, ovládání vlastních emocí, soustředěnost, empatie, respekt k oslíkovi jako k parťákovi, ne jako k podřízenému.

Původně jste uvažovala o jednom oslíkovi, případně o dvou. Kolik jich máte dnes?

Dnes je jich chováme asi patnáct.

Jak se to stalo?

Dřív jsem si říkala, že určitě nechci víc než sedm nebo osm oslíků. Postupem času se rodili noví oslíci, čas od času nějaký oslík chyběl do programu. Teď jsme přijali do péče pár oslíků, o které se jejich původní majitelé nechtěli starat. Takže se tu staráme i o adoptované a zanedbané oslíky, dáváme je postupně dohromady. Uvidíme, jestli se někdy zapojí do programu.

Někteří oslíci jsou součástí našeho programu s procházkami a někteří jsou tu jen na krásné dožití. Je tu ale i spousta dalších zvířátek. Máme tu takový malý hospodářský útulek. Najdete tu čuníka, lišku, dvě kozy, které jsme dostali od majitele, který už je nechtěl.

Z korporátu na oslí farmu

Své původní zaměstnání měla Maria ráda. Ale chtěla pracovat více s lidmi, zaměřit se na svůj původní obor – personalistiku. Zlom nastal, když se přestala cítit zdravotně dobře. Sama říká, že došla až na samou hranici vyhoření. Nic ji tehdy netěšilo. A tak udělala změnu sama dřív, než ji musel udělat někdo jiný. „Když jsem se přihlásila jako OSVČ, tak se mi hodně ulevilo. A to jsem si o sobě nikdy nemyslela, že bych mohla podnikat.

Jak vypadá váš běžný den?

Záleží, jaký máme program pro veřejnost. Práce na farmě je pestrá a různorodá, což mě velmi baví. Nikdy nejsem jenom venku, ani nesedím celý den jen u počítače. Zahrnuje to hodně fyzické, ale i kreativní práce. Vymýšlím programy, píšu texty, starám se o webové stránky.

Oslíci se ale musí obstarat každý den. Z legrace říkám, že si ze své práce nikdy nemusím brát dovolenou. Takže zpravidla ráno a večer jsem na farmě, někdy sem zajdu i přes den. Musím nakrmit oslíky, dám jim vodu, uklidím areál, ošetřím oslíky, pokud je to třeba, upravím jim podestýlku. A během dne mě najdete často u počítače.

Kolik tu máte pomocníků?

Na většinu práce jsem sama, ale hodně mi pomáhají moje dcery a můj muž. Občas mám i výpomoc – oslíky na výpravách doprovází zkušené trenérky oslíků.

Jak začala vaše spolupráce se Slevomatem?

Hlavní motivací pro mě tenkrát bylo, aby se o neznámé oslí farmě dozvěděla širší veřejnost. A napadl mě Slevomat, protože prodává zážitky a procházka s oslíkem je zážitek. Takže jsem sama aktivně napsala do Slevomatu a ono to vyšlo. První kampaň byla velmi úspěšná! První týden kampaně jsme prodali okolo 100 voucherů, což mi dodalo velkou motivaci a odvahu.

A od té doby ta spolupráce pokračuje a velmi dobře funguje. Vždycky se snažíme najít společnou řeč, aby byly spokojené všechny tři strany – my, Slevomat i zákazník.

Kateřina Jaklová, obchodní zástupkyně Slevomatu

Oslí stezku jsem podědila po kolegyni, která ze Slevomatu odcházela. S Mariou komunikujeme necelé dva roky, je to neuvěřitelně milá a upřímná žena. Krom toho, že se snažíme obnovovat nabídku a připravovat zajímavé akce pro naše zákazníky, tak si čas od času vždy zavoláme, společně se zasmějeme. Kdykoliv ji moc ráda slyším.

O svůj příběh se s námi podělili i další partneři

Přečtěte si, jak se popasovali s krizí, proč jsou na Slevomatu a co u nich můžete zažít.

Jak se vám článek líbil?

Jana Šupolíková

Jmenuju se Jana a před 8 lety jsem založila blog Muffinarium.cz. Důvod byl jednoduchý. Tenkrát ještě skoro neexistovaly foodblogy a na internetu nešlo najít slušný recept na domácí muffiny. Za ty roky jsem upekla stovky muffinů, dva syny a 3. místo na Foodblogu roku v kategorii Dezerty a pečení v roce 2014. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru