Parazit, pod kterým se moc rádi líbáme. Co všechno víte o jmelí?

Parazit, pod kterým se moc rádi líbáme. Co všechno víte o jmelí?

Sandra Soukupová 20. 12. 2023

Pusa pod jmelím je každoroční klasika. Co ale o jmelí vlastně víme? Proč se věší, jaký má význam, je jedovaté, nebo léčivé, a jak ho uchovat, aby vydrželo co nejdéle? Přečtěte si fascinující příběh této tradiční vánoční rostlinky.

Tip pro Ježíška

Vyřešte letos dárky elegantně a bez stresu. Darujte svým blízkým dárkový poukaz od Slevomatu. Sami si vyberou, co jim udělá největší radost. A ještě jedna výhoda pro vás – dárkový poukaz můžete klidně koupit na poslední chvíli. Obratem vám přistane v mailu, stačí vytisknout a dárek je na světě.

Kde roste jmelí

Když se řekne jmelí, máme na mysli jmelí bílé. Je to poloparazitický keřík, který roste v korunách listnatých i jehličnatých stromů. Spatřit ho můžete zejména na jabloních, lípách, topolech, borovicích a jedlích.

Pro nás je jmelí okrasná rostlina, ale stromy z něj tak nadšené nejsou. Jmelí z nich odsává vodu a minerály. Pokud se pravidelně neodstraňuje, může poškodit větve do takové míry, že se zlomí.

Věděli jste, že… lidé dávají jmelí různá jména? Asi nejznámější lidový název je mejlí. Dále pak omelí a poměrně zajímavá je třeba varianta amala.

Duchové, líbání a splněná přání

Jmelí bylo od pradávna považováno za magickou rostlinu. Symbolizuje plodnost, nosí do domu zdraví, štěstí i lásku. Musí být ovšem darované, jinak čarovnou moc ztrácí. Nekupujte si ho tedy sami, domluvte se s rodinou nebo přáteli a nadělte si ho mezi sebou.

A i když se říká „darovanému koni na zuby nekoukej“, u jmelí rozhodně koukejte na počet bobulek. Čím více jich je, tím větší štěstí vám prý přinese.

Tip: Rozdávejte vedle štěstí i radost. Vyberte svým blízkým dárek, který je opravdu potěší. Ať už jde o zážitek, dobré jídlo, nebo třeba wellness pobyt. Na nákup dárků u nás navíc můžete využít zaměstnanecké benefity.

Mezi nejoblíbenější vánoční tradice patří líbání pod jmelím. Asi proto se dochovala až dodnes. Vychází ze skutečnosti, že když rozmáčknete některou z bílých kuliček, zůstane vám na prstech lep. Traduje se tedy, že polibek pod jmelím udrží partnerský svazek.

Zkuste to a polibte se, i když nejste pověrčiví. Lásky není nikdy dost. A kdybyste chtěli své city podpořit i něčím jiným, vezměte svou drahou polovičku na romantický pobyt, třeba do pokoje s vlastní vířivkou, ve které můžete tokat od rána do večera. Tam láska pokvete i bez jmelí.

Tip: Máte FKSP? Využijte příspěvky na nákup romantického pobytu.

Další pověra praví, že jmelí umí zahánět zlé duchy. Důkazy pro to sice nemáme, ale chcete to riskovat? My radši ne. Na strašidelná místa si můžete zajet, když se budete chtít bát, ale doma chcete mít jistě klid.

Jmelí podle křesťanů

Mezi křesťany se traduje, že jmelí bylo původně statným stromem. Z jeho větve měl Josef vyřezat kolébku pro Ježíška. Jenže Římané strom porazili a z kmene vyrobili kříž, na kterém byl Ježíš ukřižován. Potomci stromu se prý tak styděli, že se z nich staly drobné keříky.

Chcete, aby se vás drželo štěstí? Požádejte hlavu rodiny, aby za prvního kuropění pověsila jmelí nad štědrovečerní stůl. Když pak stolovníci zašeptají do svíčky na vánočním stromečku přání, mělo by se jim splnit. Šeptejte ale jen do první zapálené svíčky, u ostatních to prý nefunguje.

Zelené, zlaté nebo stříbrné

Přírodní jmelí je zelené či spíše žlutozelené. Pokud tedy uvidíte nažloutlé jmelí, neznamená to, že je staré. Je to jeho přirozená barva.

Na vánočních trzích seženete jak přírodní variantu, tak jmelí zlaté, stříbrné nebo třeba bronzové. Dá se koupit i umělé jmelí, ale tam to s tou magickou mocí nebude tak horké.

Mimochodem víte, proč se jmelí zlatí? Je to proto, že ho keltští druidové v dávných dobách řezali pomocí zlatých srpů. Vyjadřovali tím jeho mimořádnost. Věřili, že jmelí léčí všechny nemoci. Dnes už sice víme, že to není pravda, ale zlaté jmelí máme pořád rádi.

Tip: Kam se letos chystáte na adventní trhy? Jestli stále váháte, mrkněte, kde jsou ty nejlepší. Jmelí na nich určitě seženete.

Jak uchovat jmelí

Stříkané jmelí je odolnější než jmelí přírodní. Stačí, když ho zavěsíte nebo dáte do vázy bez vody. Při zavěšení myslete na to, aby vám nepřekáželo v cestě. Když do něj šťouchnete pokaždé, když půjdete okolo, poškodí se.

U přírodního jmelí se vede živá diskuze o tom, jestli se dává do vody, nebo ne. Někdo vodu doporučuje, protože jmelí prý vydrží déle. Jiní naopak tvrdí, že když dali jmelí do vody, za pár dní bylo po něm. Zdá se, že jednoznačná odpověď neexistuje. Nezbývá než vyzkoušet, co se vám osvědčí.

Tip: Podívejte se, jak pečovat o vánoční stromeček nebo vánoční hvězdu, aby vydržely co nejdéle.

Kdy sundat jmelí

Tradice velí, že by se vánoční výzdoba neměla sundávat dřív než na Tři krále, tj. 6. ledna. Nosí to prý smůlu. Pokud je vám líto jmelí vyhodit, nechte si ho. Vydrží klidně do dalších Vánoc. Chcete-li, aby do domu nosilo štěstí po celý rok, nechte ho zavěšené na místě, kde nebude překážet.

Je jmelí jedovaté?

Ano, jmelí je jedovaté, hlavně semena. Míra toxicity se odvíjí od stromu, na kterém jmelí roste. Nejjedovatější je jmelí z topolu.

Při větší konzumaci jmelí se většinou dostaví nevolnost a bolest hlavy. Smrtelná otrava je výjimečná. Přesto dávejte dobrý pozor, aby jmelí nezobaly děti. Zejména u kojenců může mít otrava vážnější průběh.

Berte jmelí jen jako hezkou dekoraci a raději si dejte cukroví. To je na Vánocích beztak nejlepší. A ještě bramborový salát s řízkem.

Tip: Když už jsme u toho cukroví, vyzkoušejte letos nové druhy. Zapráší se po nich dřív, než řeknete „Ježíšek“.

A co domácí mazlíčci? Je jmelí jedovaté pro psy a kočky? Ano, i jim může jmelí způsobit potíže. Tak pozor na to.

Jmelí i léčí. Jaké má účinky?

Přestože je jmelí jedovaté, v malé míře má léčivé účinky. Dělají se z něj tinktury, narazit můžete i na čaj ze jmelí. Zajímavé je, že se pije výhradně studený. To proto, aby se zachovaly účinné látky.

A jaké má jmelí účinky?

  • pomáhá v boji s některými druhy rakoviny
  • používá se při zvápenatění tepen
  • pomáhá při vysokém krevním tlaku
  • může být nápomocné při diuretických obtížích
  • pomáhá zpomalit pulz a zklidnit srdeční činnost

Nikdy ale přípravky se jmelím nekonzumujte sami od sebe! Vzhledem k jeho toxicitě se vždy poraďte s lékařem. Stanoví takovou dávku, která vám bude pomáhat, ne škodit. To platí obzvlášť pro těhotné a kojící ženy.

Ochmet, nebo jmelí

Jmelí se často plete s ochmetem. Ochmet evropský je také poloparazit a roste na listnatých stromech. Jmelí má ale bílé kuličky a je stále zelené – neopadá ani v zimě. Ochmet má plody žluté a je opadavý.

Nenápadná rostlinka a tolik informací, že? Jmelí je prostě výjimečné, tak si ho doma určitě pověste, ať přilákáte štěstí a upevníte svůj vztah. A když už budete shánět vánoční dekorace, přidejte ještě pár drobností.

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru