Perníčky, které vždycky změknou. Rychlý recept bez uležení či zdravé žitné cukroví

Perníčky, které vždycky změknou. Rychlý recept bez uležení či zdravé žitné cukroví

Kateřina Suchanková, Jíme zdravě 4. 12. 2022

Kolik receptů na perníčky už jste za svůj vánoční život vyzkoušeli? Pokud jste podobně nadaní na „tvrďáky“ jako já, pak nejspíš hodně. Teď už hledat nemusíte, jeden zaručený tu pro vás máme. Abyste ale mohli letos vyzkoušet i nějaké to zdravé cukroví, vybrali jsme pro vás také recept od Jíme zdravě, a to perníčky z žitné mouky, které jsou plné živin, zdravých tuků a hlavně božské chuti.

Osvědčený recept na perníčky, které můžete upéct hned

Za rychlý recept na perníčky děkuju mamince z jednoho dětského klubu, která je pekla coby vánoční dáreček pro „spolužáky“ svého syna. Poté, co jsem jí je pochválila a svěřila se, že moje perníčky jsou vždycky tvrdé jako šutr, mi nechala příště lístek s receptem v u mého dítka v batůžku. Je boží, jednoduchý a hlavně ho dětem mohu připravit na počkání, protože se těsto nemusí nechat odležet.

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky (může být i hladká špaldová)
  • 150 g cukru moučka
  • 100 g másla
  • 2 vejce
  • 2 lžíce medu
  • Perníkové koření dle chuti
  • 1–2 lžíce kakaa (pouze pro barvu)
  • 1/2 lžičky jedlé sody

Postup:

  1. V parní lázni rozpusťte moučkový cukr s medem a máslem. Až budou ingredience hezky propojené, sundejte misku z páry a přimíchejte vejce. Míchejte do hladka.
  2. Do velké mísy prosejte mouku, smíchejte ji s kakaem, kořením a jedlou sodou. Do sypké směsi pak nalijte směs tekutou a buď ručně, nebo robotem vypracujte hladké pružné těsto.
  3. Pokud se těsto lepí, můžete ho lehce podsypat, ale nebývá to potřeba. Ještě teplé těsto vyválejte, vykrajujte z něj tvary a pokládejte na plech vyložený pečicím papírem.
  4. Pečte na 181° C zhruba 8–10 minut.

Vánoční perníčky z žitné mouky od Jíme zdravě

Tento recept najdete v druhém díle kuchařky Jíme zdravě. Žitná mouka, kterou na perníčky použijete, obsahuje mnohem méně lepku a současně mnohem víc esenciálních aminokyselin než pšeničná. Je tak nejen výživnější, ale opravdu i zdravější. Lepší výživové vlastnosti těstu dodávají ještě vlašské oříšky, které těsto obohatí o porci zdravých tuků a bílkovin.

Ingredience na cca 50 perníčků:

  • 400 g žitné mouky
  • 3 žloutky
  • 130 g másla
  • 100 g medu
  • 130 g třtinového cukru*
  • 90 g mletých vlašských ořechů
  • 1 lžíce perníkového koření
  • 1 lžička jedlé sody

*Třtinový cukr má úplně stejné vlastnosti jako cukr bílý. V pečení se kvalitní třtinový cukr používá kvůli své trochu odlišné chuti a schopnosti lépe se rozpouštět a vstřebat do těsta.

Postup:

  1. Všechny ingredience zpracujeme ve velké míse v kompaktní těsto. Z těsta uděláme kuličku, zabalíme do potravinové fólie a necháme odpočinout na chladném místě nejlépe do druhého dne.
  2. Druhý den těsto propracujeme rukama, vyválíme, vykrájíme vykrajovátky a naskládáme na plech s pečicím papírem.
  3. Perníčky dáme péct do předehřáté trouby na 165–175 °C a pečeme dozlatova po dobu 10–12 minut.

TIP od Jíme zdravě: Připravte si domácí perníkové koření. Smíchejte 1 lžičku mleté vanilky, 2 lžíce mleté skořice, 1,5 lžíce mletého zázvoru, ½ lžičky mletého badyánu, ½ lžičky muškátového oříšku a 1 lžičku mletého hřebíčku.

Kdo jsou Jíme zdravě?

Za projektem Jíme zdravě (dříve Fitrecepty) stojí čtveřice nadšenců, které baví vymýšlet zdravá, chutná a jednoduchá jídla. Kromě webových stránek mají i šikovnou mobilní aplikaci a prodali již přes 250 000 kuchařek.

Jak na zdobení perníčků?

Poleva z bílků musí být dokonale hladká a lesklá. Proto na ni používejte jedině moučkový cukr, který prosejete přes sítko. Ideální poměr je cca 170 g cukru na 1 bílek a 1 lžíce přeceděné citronové šťávy. Pro lepší konzistenci můžete přidat lžičku kukuřičného škrobu. Směs míchejte nebo šlehejte tak dlouho, dokud nebude perfektně hladká. 

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Jíme zdravě

Náš tým už dávno netvoří jen 3 lidé – vlastně tomu tak ani nikdy nebylo. V Jíme zdravě najdete spoustu šikovných lidí s různými talenty – kuchaře, grafika, ajťáky, fotografa, marketingového koordinátora nebo třeba tým, který zodpoví vaše dotazy a vyřídí všechny objednávky. Každý z nás se sice stará o něco jiného, ale všechny nás spojuje jedno – vášeň pro jídlo. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru