Linecké cukroví, které se rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte dva osvědčené recepty

Linecké cukroví, které se rozplývá na jazyku. Vyzkoušejte dva osvědčené recepty

Kateřina Suchanková 14. 12. 2021

Vánoce bez lineckého si prostě neumím představit (a ani nechci!). Linecké cukroví je moje jednoznačně nejoblíbenější a dokážu mu odpustit, když se někde objeví i v průběhu roku. Taky jsem byla vždycky přesvědčená, že jen to moje mi chutná nejvíc. Dokud mi svoje linecké nepředložila kolegyně Jana, která do něj přidává mandlovou mouku. Tak tady máte pro jistotu recepty oba a vy nám na oplátku můžete zaslat vaše. Ať vyhraje ten nejlepší!

Linecké cukroví s mandlovou moukou

Ingredience:

  • 250 g hladké pšeničné mouky
  • 50 g mandlové mouky co nejjemněji namleté
  • 170 g vychlazeného másla (nakrájeného na kostky)
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 žloutky (vychlazené)
  • Citrónová kůra nebo špetka vanilky
  • Marmeláda na promazání

Postup:

  1. Nejprve si udělejte drobenku z másla a mouky, poté zapracujte i ostatní ingredience. Těsto musí být pořádně prohnětené, aby v něm nebyly hrudky nezměklého másla.
  2. Těsto nechte alespoň 6 hodin odležet v lednici. Válejte ještě vychlazené, aby vám příliš neměklo a nelepilo se na vál.
  3. Vykrajujte tvary a pečte na 160 °C 10–15 minut.

Jakou marmeládu vybrat na linecké?

Kyselou! Kromě klasiky z červeného rybízu se mi osvědčila výběrová malinová bez semínek a také meruňková se sníženým obsahem cukru. Čas od času se ale rozhodnu pro nějaký experiment a určitě mohu doporučit i netradiční kombinace, jako je třeba jahoda s limetou a bazalkou nebo malina s liči.

Linecké cukroví se špaldovou moukou

Ingredience:

  • 300 g hladké špaldové mouky
  • 200 g kukuřičného nebo bramborového škrobu
  • 280 g másla
  • 2 žloutky
  • 180 g moučkového cukru
  • 2 lžíce vody
  • 1 vanilkový cukr
  • Citrónová kůra
  • Marmeláda na promazání

Postup:

  1. Promíchejte mouku, cukr, škrob a poté zapracujte máslo, žloutky a dvě lžíce vody. nebojte se s hroudou těsta párkrát bouchnout o vál, aby v něm se suroviny pořádně spojily.
  2. Těsto nechte alespoň 6 hodin odležet v lednici. Válejte ještě vychlazené, aby vám příliš neměklo a nelepilo se na vál.
  3. Vykrajujte tvary a pečte na 180 °C 10–12 minut. Před přemístěním z plechu nechte jednotlivé kousky vychladnout.

TIP: Kromě marmeládových variací můžete vyzkoušet i cukroví slepované oříškovým krémem.

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru