Chcete mlsat a nepřibrat? Upečte si zdravé dorty nebo brambůrky

Chcete mlsat a nepřibrat? Upečte si zdravé dorty nebo brambůrky

Kája a Týnka 27. 1. 2021

Už vás nebaví chodit kolem cukrárny a odpírat si laskominy? Připravte si doma dorty či jiné zobání, které můžete slupnout na posezení a bez výčitek. Máme pro vás 5 receptů na zdravé dobroty, které skvěle zapadnou i do jídelníčku na hubnutí. U každého z nich navíc najdete celkovou kalorickou hodnotu i hodnoty makroživin. Nálož bílkovin je u každého jídla samozřejmostí. Pojďte si zdravě zamlsat!

Co budete potřebovat?

Protein místo cukru

V receptech používáme protein, který pomáhá docílit sladké chuti. Díky tomu nemusíte jídlo doslazovat, a navíc zvýšíte hodnotu bílkovin. Recepty jsou tedy ideální i při redukci váhy. Mají totiž vyvážené nutriční hodnoty. My jsme použily protein Nutrend.

Díky proteinu nemusíte jídlo doslazovat, a navíc zvýšíte hodnotu bílkovin.Díky proteinu nemusíte jídlo doslazovat, a navíc zvýšíte hodnotu bílkovin.

Pokud máte v plánu péct častěji, doporučujeme koupit rovnou kilové balení, které vydrží na několik pečení. Pokud by vám protein zbyl a vy nevěděli, co s ním, dejte 1 odměrku do tvarohu a udělejte si domácího Pribináčka. Protein můžete využít také na přípravu lívanečků.

Dobré vědět: Dorty z našich receptů můžete samozřejmě udělat i bez proteinu, ale jídlo nebude tak vyvážené a moc dlouho vás nezasytí. 

Ovoce plné vitamínů

Při pečení dezertů jsme použily lyofilizované ovoce neboli ovoce sušené mrazem. Má hned několik výhod. Není v něm přidaný cukr, takže se rozhodně hodí do zdravého jídelníčku. Díky tomu, že je ovoce prudce zmrazeno a následně pomalu sušeno ve vakuu, si zachovává svou chuť, vůni, strukturu, přirozenou barvu, ale také vitamíny, živiny a minerály

Lyofilizované ovoce si zachovává chuť, vůni, ale hlavně vitamíny, živiny a minerály.Lyofilizované ovoce si zachovává chuť, vůni, ale hlavně vitamíny, živiny a minerály.

Tvarohový koláč

Tento koláč má hned několik výhod. Kromě toho, že ho umícháte v jedné misce, je hotový asi za 15 minut. Pak už jen pečete. Navíc bílkovinami tento koláč srší. Na snídani i svačinu je ideální parťák. Doplnit ho můžete jakýmkoliv ovocem, nápadům se meze nekladou. 

Těsto

  • 60 g mouky – my jsme použily 30 g špaldové hladké mouky a 30 g celozrnné mouky 
  • 30 g vanilkového proteinu Nutrend
  • 1 vejce
  • 80 g bílého jogurt (max. 3 % tuku)
  • cca 1 kávová lžička flavor drops – my jsme použily vanilkové
  • 5 g jedlé sody
  • 20 ml mléka na zředění těsta

Tvarohová vrstva

  • 500 g nízkotučného tvarohu (z vaničky)
  • 60 g vanilkového proteinu Nutrend
  • 2 vejce
  • sušené višně podle chuti (my jsme použily zhruba 10 g do tvarohu a cca 10 g nahoru na posypání) – můžete použít i jiné sušené ovoce, případně ovoce vynechat

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Všechny suroviny na těsto dáme do misky a zamícháme. Vznikne nám hladké těsto. Pokud by bylo moc tuhé, můžeme přidat cca 20 ml mléka na zředění. Formu (naše měla zhruba 18 cm) si vyložíme pečicím papírem a nalijeme do ní připravené těsto. Pečeme zhruba 10 minut, aby se těsto zpevnilo. 

Tip: Před vložením pečicího papíru do formy ho zmačkáme do kuličky, namočíme ve studené vodě a vyždímáme. Papír se pak lépe tvaruje. 

Nyní přichází čas na přípravu tvarohové vrstvy. Všechny suroviny smícháme a spojíme. Vzhledem k tomu, že používáme ochucený protein, není potřeba tvaroh více sladit. Opatrně vytáhneme těsto, nalijeme na něj tvarohovou vrstvu a pečeme dalších 35–40 minut. Po vychladnutí posypeme rozdrcenými sušenými višněmi nebo jiným ovocem, které máme rádi. Koláč rozdělíme na 8 kousků a můžeme podávat.

Tento tvarohový koláč je plný bílkovin a připravíte ho raz dva.Tento tvarohový koláč je plný bílkovin a připravíte ho raz dva.

Nutriční hodnoty

Celý koláč má 1224 kcal, z toho:

  • 153 g bílkovin
  • 82 g sacharidů (39 g cukru)
  • 27 g tuku
  • 11 g vlákniny

Na jeden kousek (tj. ⅛ koláče) vychází 153 kcal, z toho je 19 g bílkovin, 10 g sacharidů (5 g cukru), 3 g tuku a 1,3 g vlákniny.

Mrkvový dort

Kdo by neznal mrkváč, vláčný dort, který upeče každý. Opět nechybí pořádná dávka bílkovin, a tak tento dort zajistí, že nebudete mít za 10 minut hlad. Navíc díky vločkám a mrkvi je v něm také dostatek vlákniny.

Korpus

  • 500 g najemno nastrouhané mrkve
  • 4 vejce
  • 1 větší banán
  • 140 g najemno mletých ovesných vloček
  • 2 čajové lžičky skořice
  • 1 čajová lžička flavor drops – vanilka
  • půlka prášku do pečiva (6 g)
  • Troška soli

Náplň

  • 300 g nízkotučného tvarohu (z vaničky)
  • 40 g proteinu Nutrend – vanilka
  • skořice a nasekané mandle na ozdobení

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Žloutky oddělíme od bílků. Do bílků přidáme špetku soli a vyšleháme tuhý sníh. Ke žloutkům přidáme rozmačkaný banán a mixujeme, dokud nám nevznikne pěnová hmota (trvá to zhruba 4 minuty). Následně k vyšlehaným žloutkům přidáme najemno nastrouhanou mrkev, mleté vločky, skořici, flavor drops, prášek do pečiva a zamícháme.

Na závěr opatrně přimícháme sníh z bílků. Těsto nalijeme do formy (naše měla 18 cm) vyložené pečicím papírem a pečeme cca 40 minut. Během pečení si připravíme náplň. Tvaroh smícháme s proteinem a dáme odležet do lednice. Tvaroh můžete nahradit i ricottou nebo mascarpone. 

Jakmile nám korpus vystydne, podélně ho rozřízneme a naplníme zhruba ⅔ tvarohového krému. Přiklopíme druhou částí korpusu a zbytkem tvarohu pomažeme celý dort. Pak už jen posypeme dort skořicí, případně ozdobíme nasekanými oříšky. 

Upečte si zdravý mrkvový dort plný bílkovin a vlákniny.Upečte si zdravý mrkvový dort plný bílkovin a vlákniny.

Nutriční hodnoty

Celý dort má 1 500 kcal, z toho:

  • 115 g bílkovin
  • 177 g sacharidů ( 64 g cukru)
  • 36 g tuku
  • 39 g vlákniny

Na jeden kousek (⅛ dortu) vychází 188 kcal, z toho je 15 g bílkovin, 22 g sacharidů, 8 g cukru a 5 g vlákniny.

Bramborové lupínky z horkovzdušné fritézy

Právě jste se dozvěděli, že k vám za chvíli dorazí neočekávaná návštěva nebo máte chuť na nějaké zdravější mlsání u telky? Domácí bramborové lupínky s česnekovým dipem máte hotové během pár minut, a navíc je můžete připravit jen s minimálním množstvím tuku či úplně bez něj. Skvěle se hodí nejen pro návštěvy a na chuť, ale i jako příloha k hlavnímu jídlu. My je máme rády třeba ke grilovanému hermelínu nebo pořádnému steaku. 

Na 2 porce potřebujete:

  • 500 g brambor
  • 8 ml olivového oleje
  • tymián nebo jiné bylinky podle chuti
  • sůl

Postup

Brambory neloupeme, pouze je omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Dáme do misky, přidáme olivový olej, tymián a sůl. Vložíme do horkovzdušné fritézy a necháme péct na 170 °C. Zhruba po 5 minutách brambory promícháme a pečeme opět dalších 5 minut. Poté zase promícháme a pečeme ještě dalších 5 minut na 190–200 °C dozlatova. Pokud chceme mít brambory více opečené, můžeme je péct na 200 °C od začátku. Jakmile jsou brambory hotové, ihned servírujeme na talíř. 

I brambůrky jdou připravit zdravě. Tyhle lupínky můžete udělat s minimem tuku i bez něj.I brambůrky jdou připravit zdravě. Tyhle lupínky můžete udělat s minimem tuku i bez něj.

Nutriční hodnoty

Jedna porce (tzn. ½ množství) má 254 kcal, z toho:

  • 5 g bílkovin
  • 47,5 g sacharidů (2,6 g cukru)
  • 4 g tuku
  • 4 g vlákniny

Česnekový dip

  • 140 g bílého řeckého jogurtu s nízkým obsahem tuku 
  • 10 g hořčice
  • 3 ml olivového oleje
  • česnek dle chuti (my jsme použily 1 velký stroužek)
  • bylinky dle chuti (bazalka, pažitka, tymián, petrželka…)
  • sůl

Postup

Jogurt, hořčici a olivový olej dáme do misky, přidáme prolisovaný česnek, bylinky, sůl a promícháme. Můžeme ihned podávat.

K bramborovým lupínkům se skvěle hodí česnekový dip z řeckého jogurtu.K bramborovým lupínkům se skvěle hodí česnekový dip z řeckého jogurtu.

Nutriční hodnoty

Celý dip má 121 kcal, z toho:

  • 15 g bílkovin
  • 6,5 g sacharidů (5 g cukru)
  • 4 g tuku

Pomazánka ze sušených rajčat 

Nevíte, co na svačinu nebo k snídani, která se dá skvěle sbalit do krabičky na cestu? Udělejte si pomazánku ze sušených rajčat, na které si pochutnáte doma, na výletech nebo cestou na jednání. Výborná je zejména s domácím pečivem.

Budete potřebovat:

  • 60 g sušených rajčat 
  • 250 g polotučného tvarohu (ve vaničce)
  • červenou cibuli dle chuti (my jsme použily cca 40 g)
  • bazalku
  • bílý pepř
  • sůl podle chuti (doporučujeme prvně ochutnat a následně až solit, my jsme sůl vůbec nepřidávaly)

Postup

Sušená rajčata nakrájíme na menší kousky a vložíme do misky. Přidáme tvaroh a rozmixujeme tyčovým mixérem do hladké hmoty. Přidáme najemno nakrájenou cibulku a zbytek koření, zamícháme a můžeme podávat. Krásně vypadá ozdobená čerstvou bylinkou. 

Pomazánka ze sušených rajčat je skvělá na snídani nebo svačinu na cesty.Pomazánka ze sušených rajčat je skvělá na snídani nebo svačinu na cesty.

Nutriční hodnoty

Celé množství pomazánky (360 g) má 413 kcal, z toho:

  • 34 g bílkovin
  • 51 g sacharidů (37 g cukru)
  • 11 g tuku 

Domácí pečivo

Pečivo plné bílkovin? S tímto receptem je to zaručené. Pokud ráno zjistíte, že jste zapomněli koupit pečivo, nezoufejte. Tento recept je ultrarychlý, a tak na vás čerstvé pečivo vykoukne z trouby do 20 minut, a to včetně přípravy. 

Potřebujete:

  • 170 g špaldové celozrnné mouky
  • 200 g light cottage
  • 1 vejce
  • půlku kypřicího prášku (6 g)
  • sůl
  • 50 ml polotučného mléka
  • semínka na posypání dle chuti (slunečnicová, dýňová, lněná, sezam…)

Postup

Troubu si předehřejeme na 180 °C. Všechny suroviny dáme do misky a lžící promícháme. Pokud chceme, aby sýrové hrudky z cottage nebyly v bulkách vidět, můžeme těsto rozmixovat tyčovým mixérem. Vznikne nám lepivé těsto.

Plech vyložíme pečicím papírem a přichází čas na tvarování bulek. Pokud chceme mít všechny bulky stejně velké, doporučujeme dát misku s těstem na váhu a odebírat z něho vždy stejnou hmotnost. My jsme použily 60 g těsta na jednu bulku a dohromady jsme tak měly 8 housek. 

Lžičkou dáváme těsto na plech, na kterém si necháme malé rozestupy, protože se housky trošku roztečou a nabydou. Jakmile máme těsto na plechu, namočíme si ruce a přímo na plechu tvarujeme bulky (pouze těsto zakulatíme do podobných tvarů). Poté už jen posypeme semínky dle chuti a pečeme zhruba 15–20 minut dozlatova. 

Tyhle houstičky jsou hotové za 20 minut.Tyhle houstičky jsou hotové za 20 minut.

Nutriční hodnoty

1 bulka má 112 kcal, z toho:

  • 8 g bílkovin
  • 14 g sacharidů (0,6 g cukru)
  • 2,5 g tuku 
  • 2 g vlákniny

A je to! Máme hotovo. Teď je řada na vás. Který recept vyzkoušíte jako první? 

Prohlédnout si nabídku potravin

Tak do čeho se pustíte jako první?Tak do čeho se pustíte jako první?

Kája a Týnka

Dvě kamarádky, které jsou tak moc jiné, až jsou stejné. Chápete? My ano. Dala nás dohromady právě práce ve Slevomatu a už bez sebe nedáme ani ránu. Jsme velvyslankyně zákazníků a právě pro ně se snažíme hledat ty nejlepší nabídky.