Medvědí česnek: Kde ho sbírat, jak ho uchovat i recept na polévku

Medvědí česnek: Kde ho sbírat, jak ho uchovat i recept na polévku

Sandra Soukupová 8. 5. 2020 Sdílet

Medvědí česnek neboli lesní česnek je oblíbená jarní bylina, která se skvěle hodí na výrobu česnekového pesta, k dochucení polévek, pomazánek, salátů i masa. Kromě toho, že skvěle chutná, je také plná vitamínů a dá se snadno nasbírat ve volné přírodě. Poradíme vám, kam na něj jít, jak si ho nesplést s jedovatou konvalinkou i jak ho uchovat. A jako bonus přidáme recept na polévku z medvědího česneku. 

Tip: Vyzkoušejte lahodné pesto z medvědího česneku. Je skvělé do těstovin, na potření rozpečeného pečiva, k sýru či klobásce. Nebo zkuste česnekovou pastu, když jí přetřete okraj pizzy, dodá jí pravou jarní chuť. Hodí se také na domácí houstičky, které si upečete podle našeho receptu v článku Pečte bez droždí.

Kdy a kde roste medvědí česnek? 

Pokud si chcete medvědí česnek natrhat sami, měli byste si pospíšit. Roste totiž jen dva měsíce, přibližně od půlky března do konce května. S koncem jara pak zmizí a ukáže se zase až za rok. Daří se mu na vlhkých místech, najdete ho třeba v lužních lesích nebo nížinách a podél potoků. Sbírají se hlavně listy. Dříve mezi sebou lidé sdíleli mapy výskytu medvědího česneku. S počtem sběračů si ale teď každý střeží své místečko podobně jako houbaři. 

Dobré vědět: Až vyrazíte na sběr medvědího česneku, vyhněte se přírodním rezervacím. Tam je totiž trhání rostlin zakázané. 

Pozor! Medvědí česnek se podobá jedovaté konvalince. Jak je od sebe rozeznáte? Listy medvědího česneku vyrůstají přímo ze země a mají silnou česnekovou vůni. Naopak listy konvalinek rostou proti sobě ze společného stonku a nevoní. Rozdíl je také v květu. Květ medvědího česneku tvoří drobné bílé květy složené do okolíků a také voní po česneku. Květ konvalinky připomíná bílé zvonečky a jeho vůně nemá s česnekem nic společného. Medvědí česnek dorůstá do výšky až 40 cm, konvalinka pouze do 20 cm. Pokud si ale nejste rostlinou jisti, netrhejte ji. 

Nikdy jsem medvědí česnek nehledal a překvapilo mě, že je cítit na dálku, takže i když znáte jen přibližnou lokaci, stačí jít po čichu.

Marek Vohryzka, sběrač začátečník a autor receptu na polévku

Tip: Pokud s medvědím česnekem teprve začínáte, sbírejte ho v době, kdy kvete. Riziko, že byste si ho spletli s konvalinkou je menší. Květy obou rostlin jsou na rozdíl od listů odlišné na první pohled. 

Jak použít medvědí česnek v kuchyni?

Medvědí česnek se nejčastěji používá čerstvý a nakrájený do hotového jídla. Tak si totiž uchová nejvíc užitečných látek. Oproti klasickému česneku má také jednu velkou výhodu, nebudete po něm tak cítit.

Přidat ho můžete do salátů, těstovin, pomazánek, ale uděláte z něj hlavně skvělé pesto nebo polévku. Zajímavým zpestřením jídelníčku je špenát z medvědího česneku a z listů se dá dokonce udělat česnekové víno. Na chleba si zase můžete namazat paštiku s medvědím česnekem.

Recept na polévku z medvědího česneku

Budete potřebovat: 

  • 2 cibule
  • 1 bramboru
  • 200 ml smetany
  • 300 ml vývaru
  • 100 g másla
  • 100 g medvědího česneku
  • pepř, sůl, muškátový oříšek – asi špetku, podle chuti
  • šťávu z půlky citronu

Uvedené množství vyjde pro 3–6 lidí, záleží, jak velké porce naservírujete. 

Jak uchovat medvědí česnek?

Nejlepší je čerstvý, v lednici ale vydrží zhruba 4 dny (dejte ho dovnitř ve sklenici s vodou). Listy můžete nasekat a zamrazit, naložit je do oleje nebo usušit. Sušením ale přijdou o cenné vitamíny a minerály. Z medvědího česneku se dá udělat také tinktura.

Jak pěstovat medvědí česnek?

Medvědí česnek můžete pěstovat doma na zahrádce, ale klidně i v květináči na balkoně. Je to nenáročná rostlina, kterou je třeba umístit na stinné a vlhké místo. Jediné, na co musíte myslet, je pravidelný přísun vody. Pokud si pořídíte semínka, zasaďte je na podzim.

Jaké má medvědí česnek účinky?

Medvědí česnek není jen chutný, ale také zdravý. Obsahuje antibakteriální allicin, který pomáhá při nachlazení. Medvědí česnek je tedy něco jako přírodní antibiotikum. Podporuje imunitu, je zdrojem několika vitamínu, hlavně vitamínu C, i minerálů, např. železa, vápníku a hořčíku. Krom toho je medvědí česnek také antioxidantem a antimykotikem. Říká se, že pomáhá také při onemocnění horních cest dýchacích, při vysokém krevním tlaku, nadýmání, zácpě i kornatění tepen a napomáhá také k očistě jater, ledvin a močového měchýře. 

Dobré vědět: Pokud máte alergii na allicin, medvědímu česneku se vyhněte. To samé platí, pokud máte žaludeční potíže, česnek totiž způsobuje podráždění. Neměli by ho konzumovat ani lidé se slabším žlučníkem nebo oslabenou slinivkou břišní. Některé zdroje uvádějí, že může ovlivnit i účinnost léků na snížení srážlivosti krve, proto se před konzumací raději poraďte s lékařem.

Ochutnejte také tyhle dobroty

Sandra Soukupová

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé.