Svatomartinské rohlíčky: Dva recepty, které letos musíte vyzkoušet

Svatomartinské rohlíčky: Dva recepty, které letos musíte vyzkoušet

Markéta v troubě 31. 10. 2024

Bez svatomartinských rohlíčků by to nebyl opravdový podzim. Vyberte si, zda letos připravíte jejich zdravější variantu nebo sáhnete po klasickém receptu. Oba jsou od foodblogerky Markéty v troubě a klidně je můžete vyzkoušet současně. Jedna dávka vám totiž stejně stačit nebude.

Recept na tradiční svatomartinské rohlíčky

Klasický recept na martinské rohlíčky počítá s náplní z vlašských oříšků. Pokud jim ale nefandíte, zkuste je nahradit mandlemi. Případně ořechy přes noc namočte, aby chutnaly jako čerstvé.

Ingredience:

  • Na těsto:
    400 g hladké mouky
    250 g zakysané smetany
    250 g studeného másla
  • Na náplň:
    200 g vlašských ořechů
    100 g smetany ke šlehání (30 %+)
    1/2 lžičky skořice
    2 lžíce medu

Postup:

  1. Do misky odvažte mouku, nakrájejte studené máslo na malé kostičky, přidejte zakysanou smetanu a vše rychle spojte v těsto (lze i velmi krátce v robotu). Hmota bude trochu lepit, ale mouku nepřidávejte, aby těsto zůstalo křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
  2. Mezitím si připravte náplň. Do rendlíku dejte namleté či rozmixované vlašské ořechy, přidejte smetanu a skořici. Za stálého míchání směs krátce provařte (cca 1 minutu).
  3. Troubu rozehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozdělte na 4 díly a každý díl rozválejte na hladkou moukou pomoučeném válu do tvaru kruhu o tloušťce cca 3 mm. Každý kruh nakrájejte na 8 dílků (jako pizzu). Na širší část každého dílku dejte malou lžičku náplně a zarolujte směrem do středu do tvaru rohlíčku. Konce stiskněte k sobě, aby náplň nevytekla.
  4. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte cca 15 minut. Hotové rohlíčky nechte dojít na plechu na lince, poté můžete lehce pocukrovat.

Zdravější recept na martinské rohlíčky

Odlehčená varianta svatomartinských rohlíčků obsahuje o poznání méně másla a díky přimíchání oříškové mouky a využití tvarohové náplně má více bílkovin.

Ingredience:

  • Na těsto:
    220 g špaldové hladké mouky
    100 g vlašskooříškové mouky
    180 g zakysané smetany
    160 g studeného másla
  • Na náplň:
    250 g tvarohu v alobalu
    1 vejce
    1 lžíce vanilkového pudinkového prášku
    1 lžička citronové kůry
    Med či jiné sladidlo dle chuti

Postup:

  1. Do misky odvažte špaldovou mouku a vlašskooříškovou mouku, nakrájejte studené máslo na malé kostičky, přidejte zakysanou smetanu a vše rychle spojte v těsto (lze i velmi krátce v robotu). Hmota bude trochu lepit, ale mouku nepřidávejte, aby těsto zůstalo křehké. Pracovat se s ním bude nakonec dobře. Těsto zabalte do potravinářské fólie a dejte alespoň na hodinu vychladit do lednice.
  2. Mezitím si připravte náplň. V misce smíchejte tvaroh z alobalu, vejce, lžíci vanilkového pudinkového prášku (nikoli vařeného pudinku), přidejte lžičku citronové kůry a oslaďte medem či sladidlem dle vlastní chuti.
  3. Troubu rozehřejte na 175 °C. Vychlazené těsto rozdělte na 3 díly a každý díl rozválejte na hladkou moukou pomoučeném válu do tvaru kruhu o tloušťce cca 3 mm. Každý kruh nakrájejte na 8 dílků (jako pizzu). Na širší část každého dílku dejte malou lžičku náplně a zarolujte směrem do středu do tvaru rohlíčku. Konce stiskněte k sobě, aby náplň nevytekla.
  4. Rohlíčky skládejte na plech vyložený pečicím papírem, potřete rozšlehaným žloutkem a pečte cca 15 minut. Hotové rohlíčky nechte dojít na plechu na lince, poté můžete lehce pocukrovat.

Křehoučkými rohlíčky s lahodnou náplní u vás posvícenské hodování nekončí? Paráda! Tak to pro vás máme ještě několik tipů, jak vyladit svatomartinské menu k dokonalosti i v domácích podmínkách. 

Jak se vám článek líbil?

Markéta v troubě

Původně jsem si založila profil Markéta v troubě jen jako úložiště svých osvědčených receptů. Velmi rychle však začali přibývat odběratelé, kteří se těšili na další zajímavé dobroty. Vaření a pečení je pro mě největší koníček a baví mě dělat dny lahodnější a krásnější. Nejvíce mě hřeje u srdce, když mi ostatní posílají fotky povedených pochoutek, které vytvořili právě na základě zveřejněných receptů. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru
Právě jste offline.
Vaše internetové připojení je zpět.
Lokalita