Posvícení na jedničku: Připravte si svatomartinskou husu, paštiku i rohlíčky

Posvícení na jedničku: Připravte si svatomartinskou husu, paštiku i rohlíčky

Kateřina Suchanková 2. 11. 2021

Ať už přijede na bílém koni nebo autobusem, Martina se sluší oslavit. Přečtěte si sedmero jednoduchých tipů, jak připravit svatomartinskou hostinu bez chybičky. Udělejte si tříchodové menu s paštikou, posvícenskou husou i svatomartinskými rohlíčky. Vězte, že o tomto pohoštění se vašim přátelům a rodině budou ještě dlouho zdávat sladké a voňavé (a možná taky do křupava vypečené) sny.

Proč se slaví posvícení na Martina?

Tradice má mnoho společného s někdejším předvánočním 40denním půstem, který se držel již od 5. století, a to právě od 11. listopadu – dne svatého Martina. Půst byl nakonec zmírněn a zůstaly jen čtyři adventní neděle, ovšem úvodní posvícení s husí pečínkou naštěstí nikdo nezrušil. A proč zrovna svatomartinská husa? Jedna legenda praví, že svatý Martin nechtěl být jmenován biskupem, tak se schoval k husám, kterého však kejháním prozradily. Jiný příběh tvrdí, že světce husy vyrušily při kázání. Tak jako tak byl jejich osud upečen. Tedy zpečetěn.

Kde se vzala svatomartinská vína?

Zlí jazykové tvrdí, že jsou svatomartinská vína jen českým marketingovým tahem proti francouzskému svátku mladého vína Beaujolais Nouveau (třetí čtvrtek v listopadu). Ovšem není to pravda. Historie svatomartinského vína sahá až do dob vlády Josefa II., už tehdy se na konci sklizně ochutnávala nová vína – ta, která se v lahvích už stihla „vyčistit“. A konec sklizně připadal právě na období Martinova svátku. Mimochodem, svatý Martin byl Francouz, takže tvrzení, že „jeho“ vína mají být protiváhou francouzské tradice, vyznívá trochu ironicky.

K plnému obnovení krásné tradice došlo v roce 2005 pod hlavičkou Vinařského fondu. Od té doby si můžete rok co rok 11. 11. v 11:11 hodin otevřít první vína daného ročníku. Z bílých jsou to odrůdy Müller Thurgau, Veltlínské červené rané alias Večerka či Muškát moravský. Červená svatomartinská vína se dělají z Modrého Portugalu a Svatovavřineckého, stejně tak rosé, které můžete mít ještě z hroznů Zweigeltrebe.

Jak vyladit svatomartinské menu v domácích podmínkách?

Ze svých zkušeností, kdy jsem husu pekla i pro vegany (a nikdy na to nezapomenu), vám dám pár tipů, jak si zařídit pochvalu za perfektní tříchodové menu a svatomartinskou husu křehoučkou jako z vyhlášené restaurace. A hlavně jak si při přípravě leccos usnadnit, abyste si hody užili i vy sami.

1. Svatomartinská husa

Ideálně jste měli začít už na jaře, abyste ji stihli jaksepatří vykrmit. Pokud ale nevlastníte patřičně zařízený dvorek nebo nemáte dost tolerantní sousedy v paneláku, stačí s předstihem 1–2 týdny husu objednat u svého osvědčeného farmáře nebo řezníka. Den nebo dva předem už nemusíte mít štěstí zrovna na husu a na pekáči holt bude muset skončit kachna (což ale není žádná prohra).

2. Co jde, připravte předem

Jako předkrm vám pro svatomartinské menu báječně poslouží domácí paštika, kterou můžete udělat klidně i pár dní dopředu, aspoň se pořádně uleží. Ale po ochutnání ji raději schovejte, ať vám nějaká zbyde i na Martina. Použijte ideálně játra z husy, řezníci je tam obvykle nechávají.

Jak na paštiku?

Na cibulce a česneku opečte játra, zalijte je panákem oblíbené pálenky nebo decinkou silnějšího vína, vhoďte libovolné bylinky (skvělý je tymián) a nechte 15 minut provařit. Zeleň vyndejte a zbytek rozmixujte do hladka s tučnou smetanou (30 % a víc), dle hustoty přidejte pár lžic másla nebo sádla, díky kterému hmota po vychladnutí ztuhne. Smetana slouží pro zjemnění chuti a krémovou konzistenci, s množstvím to nepřehánějte, ať není směs moc tekutá. Nebojte se přidat kousky oříšků a sušené brusinky, solí také nešetřete, po ztuhnutí a odležení se její chuť dost ztrácí.

Pokud se nepotřebujete chlubit doma vyrobeným předkrmem, ale zároveň tuto část nechcete odbýt, máme pro vás spoustu možných řešení v kategorii delikates.

3. Husa opět na scéně

Nechcete-li trnout, jestli se stihne v den D upéct do stavu „božíčku, to maso se jenom rozpadá“, hoďte svatomartinskou husu do trouby pěkně přikrytou už přes noc. Při 150 °C se bude zlehka péct až do rána, spokojená bude, když ji vycpete loupanými jablky. Po probuzení už pak můžete jen ladit křupavou kůrčičku a odlít si trochu vypečeného sádla na přípravu zelí.

4. Svatomartinské rohlíčky

Ty nejlepší si připravíte podle Markéty v troubě, která se s námi podělila rovnou o dva vynikající recepty na svatomartinské rohlíčky. Neradi se během posvícení šidíte? V pořádku, pak sáhněte po klasickém receptu s oříškovo-smetanovou náplní. Hledáte zdravější variantu? Tu má foodblogerka Markéta vyzkoušenou také. Rohlíčky se pak pečou ze špaldové mouky a plní se tvarohem. Mňam.

Tady najdete oba recepty na svatomartinské rohlíčky!

5. Recept na zelí ke svatomartinské huse

Na zelí je nejlepší, že ho nemusíte dělat jen ze zelí. Pokud se vám klasika už trochu zajídá, tak zkuste najemno nakrouhat kedlubny nebo řepu, ať už červenou nebo žlutou cukrovou. Připravte je pěkně na cibulce a sádle a nechte vyniknout jejich přirozenou nasládlou chuť nebo ji dejte do kontrastu s trochou octa či kyselejších jablíček. Jablka perfektně doplní i zelí ze zelí.

6. Jak ušetřit čas a nervy?

Věříte si v pečení svatomartinské husy, ale knedlíky nejsou vaše parketa? Nestíháte doběhnout pro víno? Nebo se vám prostě jen něco nechce? Domluvte se s hosty, že si menu poskládáte dohromady. Jeden přinese knedlík (a nikdo se nebude ptát, jestli je domácí), druhý lahvinku (dvě, tři), třetí už má tu paštiku zmáknutou, tak se s ní přece nebudete vařit vy.

TIP: Kde se sejít? Vyberte domácnost, která má největší myčku nádobí.

7. Děti – jak připravit svatomartinské hody i s nimi?

Nalijme si čistého vína, dneska už má děti kdekdo. Chcete, aby si daly i něco jiného než suchý knedlík? Pokud je neutáhnete na dokonalou husu (jejich škoda), zkuste to se zelím. Nakrájejte do dětské verze jablíčka, která ho krásně provoní i přirozeně osladí. Tu pravou sladkokyselost pak nemusíte nahánět octem a cukrem, ale jablečným moštem. Zabodujete nejen u vybíravějších jedinců, ale i u těch, kteří se z octa rády osypávají (vyzkoušeno za vás).

Svatomartinské menu, které nemůžete pokazit

I na to vám dám jednoduchý recept. Zvedněte telefon nebo otevřete prohlížeč v notebooku a objednejte si pečenou svatomartinskou husu či kachničku ve své oblíbené restauraci. Jediné, co budete muset udělat, je objednané jídlo vyzvednout a naservírovat ho svojí rodině. A pěkně s úsměvem a patřičnou hrdostí, že po téhle hostině nemusíte umývat žádný pekáč.

Nejste z Prahy? Omrkněte restaurace ve vašem okolí

Jak se vám článek líbil?

Kateřina Suchanková

Když zrovna není ověšena dětmi, ráda spí. Když zrovna nejí, což je její velmi oblíbená činnost, tak ráda spí. A když zrovna nejí, nespí, nebo nesetřásá (nenatřásá) děti, tak píše, čte nebo peče buchty. Když je dobře vyspaná a najedená, jde si zaběhat a jednou za rok se dostane i k boxovacímu pytli. Kromě své rodiny miluje Itálii, víno a spánek. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru