Upečte si křupavé tyčinky nejen k vínu. Slané s tvarohem nebo italské grissini
Platba za Netflix odešla, seriál nebo film už jste po dlouhé debatě taky vybrali, víno máte otevřené a skleničky naleštěné. Že ale vašemu filmovému večeru pořád něco chybí? Nejspíš něco dobrého k zakousnutí!
Vyzkoušejte některý z našich rychlých receptů – na jemné tyčinky z tvarohového těsta nebo jednoduché a dokonale křupavé italské grissini, které si dají rádi i vegani. A ke kterým seriálům chutnají domácí tyčky nejlépe? To se dozvíte na konci článku!
Slané tyčinky z tvarohového těsta
Tvarohové těsto svou konzistencí po upečení připomíná hrubší listové, ale je o dost mastnější. Pokud použijete hrudkový tvaroh, už při pečení můžete pozorovat, jak se jemně oddělují jednotlivé vrstvy. Nejlépe se tyčinky hodí k olivám, chybu neuděláte ani s dipem z čerstvého sýra či zakysané smetany a svěžích bylinek, jako je pažitka či bazalka.
Posypejte tyčinky tím, co máte nejradši.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 250 g másla
- 250 g hrudkového tvarohu (lze použít i měkký)
- 1 vejce (žloutek do těsta, bílek na potření)
- 1 čajová lžička soli
- Kmín, sezamová či jiná semínka nebo celý mák na posypání
Postup:
- Než začnete tvořit těsto, rozehřejte si troubu na 180 °C. Jedna dávka těsta vám vyjde s přehledem na dva plechy.
- Z mouky, másla, tvarohu, žloutku a soli vypracujte měkké těsto, které poté rozválejte na pomoučeném vále. Plát by měl být tenký cca 0,5 cm. Těsto dost lepí, proto se nebojte ho pomoučit opravdu pořádně.
- Plát těsta potřete bílkem (není nutno šlehat) a posypte kmínem či semínky. Až poté těsto krájejte rádýlkem nebo ostrým nožem, pohrát si můžete i s vykrajovátky (v tom případě potírejte bílkem až po vykrájení).
- Tyčinky vykrajujte asi 1–1,5 cm široké a skládejte je v menších rozestupech na plech vystlaný pečicím papírem.
- Pečte 20 minut dozlatova (hnědé už by byly moc suché) a snězte ideálně tentýž den.
Grissini Torinesi – italská klasika
Grissini jsou naprosto univerzální mňamkou k téměř jakémukoli italskému vínu. Dejte si je k červenému primitivu nebo klidně k oblíbenému proseccu. Vegani mohou sáhnout po tapenádě z černých oliv nebo sušených rajčátek, masožravce bude bavit namotávat na křupavé tyčinky plátky sýra nebo na tenko krájené prosciutto crudo.
Grissini si zamilujete pro jejich jednoduchost a dokonalou křupavost.
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 280 ml vody
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 kávové lžičky soli
- 10 g čerstvého droždí (nebo lžička sušeného, to ale potřebuje delší dobu na aktivaci)
- Bylinky dle chuti (typický je drcený rozmarýn)
Postup:
- Předehřejte si troubu na 190 °C.
- Do mísy robota nasypte mouku, droždí, sůl a rozmarýn či jinou bylinku a dejte vše promíchat. Poté vlijte vodu a olej a vypracujte pružné a nelepivé těsto, které ještě prohněťte ručně na vále, aby získalo hladkou texturu. Ručně můžete samozřejmě pracovat už od začátku, hnětení v takovém případě funguje jako účinné posilování paží.
- Těsto i ruce nechte chvíli odpočívat. Následně hmotu vyválejte na obdélník a ten rozdělte na 4 stejné díly. Každý díl rozporcujte rádlem nebo ostrým nožem na cca 15 proužků.
- Jednotlivé proužky těsta ještě roztáhněte do co nejdelších tyčinek. Pozor, aby byly rovnoměrně široké.
- Pečte cca 15 minut do zlatohněda (pokud vám peče trouba víc, tak tyčky po 10 minutách pro jistotu zkontrolujte, aby se vám nepřipálily).
Italské tyčinky skvěle doplní téměř jakékoli víno.
Kulturní i gastronomické zážitky si zaslouží elegantní oděv už při tvorbě a také hezké servírování. Omrkněte krásné zástěry a nádobí od českých tvůrců.
Jak se vám článek líbil?