Slaďoučké recepty: uvařte si pampeliškový med a sirupy z bylin i ovoce

Slaďoučké recepty: uvařte si pampeliškový med a sirupy z bylin i ovoce

Pavel Fukar 25. 5. 2020

Sesbírejte z přírody to nejlepší, povařte a oslaďte si život. Pampeliškový med ani ovocné a bylinné sirupy nejsou žádná věda. Připravte si je hravě u sebe doma.

Pampeliškový med

Už naše babičky věřily, že pampeliškový med není dobrý jen tak na chuť, ale i jako vzpruha pro lidské tělo. Traduje se, že čistí krev a pozitivně působí i na trávicí soustavu, žlučník a játra. I kdyby to byly jen plané řeči, jeho sladká chuť vám v puse jen tak nezhořkne.

S konzumací si nelámejte hlavu, vychutnáte si ho jako klasický med od včeliček. Stačí ho namazat na chleba či rozetřít na palačinky. Dá se s ním ale zalít i medovník či jiný sladký dort. Po lžičkách si ho můžete dopřát i jako sirup.

Ingredience:

  • 200 hlaviček pampelišek
  • 1 ¼ l studené vody
  • 1–2 citrony (můžete přidat i stejné množství pomerančů)
  • 1 kg cukru

Postup:

  1. Pampelišky operte pod tekoucí vodou, citrony a pomeranče zbavte pecek a nakrájejte na kolečka.
  2. Zalijte ve větším hrnci vodou a vařte 15 minut.
  3. Nechte 24 hodin odstát, poté přeceďte přes plátno do čistého hrnce.
  4. Přidejte cukr a za častého míchání vařte do zhoustnutí asi 1 ½ hodiny.
  5. Hotový med nalijte do zavařovacích sklenic a uzavřete víčkem.

Bylinné sirupy

Stejně jako u pampeliškového medu, i bylinné sirupy prý dovedou vylepšit zdraví. Jestli jsou to jen babské tlachy možná není tak úplně jasné, některé účinky rostlin nalezených v přírodě ale stojí minimálně za vyzkoušení…

  • Mátový – je antiseptický, ochlazuje, uklidňuje nervy
  • Bezový – ochlazuje, má potopudný a močopudný efekt, zpevňuje cévní stěny
  • Meduňkový – utišuje, zklidňuje nervy, pomáhá při nespavosti a vyčerpanosti
  • Pampeliškovýčistí krev, podporuje látkovou výměnu, odstraňuje škodliviny z těla
  • Z šípkových květů – je protizánětlivý a protirevmatický, upravuje střevní mikroflóru, pomáhá při silné menstruaci, posiluje játra a nervy

Postup:

  1. Natrhejte dostatečné množství bylin – nádoba, ve které se budou louhovat, musí být zcela naplněná.
  2. Nechte hodinu odstát na parapetu, na schodech, na podnose… zkrátka aby mohli odplavat broučci.
  3. Na pročištění zaliljte ještě studenou vodou, po 5 minutách slijte a zalejte vroucí vodou.
  4. Nechte odstát v chladnu a temnu přes noc do druhého dne.
  5. Druhý den slijte přes cedník nebo plátýnko, abyste se zbavili větších kousků.
  6. Ve výluhu rozmíchejte cukr (na 2 litry rozvaru zhruba 1 ½–2 kg cukru) a přiveďte k varu. Jakmile sirup zhoustne, nechte vychladnout a přelijte do lahve či sklenice.

Upgrade: Zkuste karamelovou verzi:

  1. Do hrnce nasypte cukr, zahřejte a pomalu míchejte, dokud nezačne být tekutý.
  2. Jakmile začne tekutý cukr měnit barvu, je na čase přidat výluh.
    Cukr je horký, když přidáte zahřátý či horký výluh, nebude to bublat a prskat.
    S opatrností a za častého míchání se dá přidat i studený výluh.
  3. Vařte do zhoustnutí, pak nechte vychladnout a přelijte do lahve či sklenice.

Ovocné sirupy

Každé ovoce v tekuté formě chutná skvělé – a ne, teď nemluvíme o pálenkách. Ovocné sirupy se dají vyrobit takřka z jakýchkoli plodů. Když k nim přidáte i špetku koření, vyniknou o to víc…

  • Jablka – pro ozvláštnění přidejte vanilku a skořici
  • Špendlíky – bývají všude, snadno se trhají a je to zadarmo!
  • Švestky – náramně si rozumí se skořicí
  • Hrušky – hodí se k nim skořice, badyán i hřebíček
  • Citrony – nemixujte, hrozí, že místo sirupu vznikne džem
  • Pomeranče
  • Ostružiny
  • Maliny
  • Jahody
  • Šípky

U nás doma jsou nejoblíbenější špendlíkové sirupy. Pokaždé vyjde jiná krásná barvička.

Kateřina Střelcová, parťačka parťáků slevomatu

Postup:

  1. Ovoce rozvařte celé (špendlíky), nebo nakrájené bez jadřinců (jablka), pomeranče a citrony můžete v případě bio plodů vařit celé, jinak je raději zbavte kůry.
  2. Vzniklou kaši přeceďte přes cedník, abyste se zbavili pecek a slupek.
  3. Přidejte cukr – na 2 litry rozvaru zhruba 1 ½–2 kg cukru.
  4. Zalijte stejným množstvím vody. Pokud je ovoce hodně vodnaté, ředění není třeba.
  5. Zakápněte šťávou ze dvou citronů.
  6. Přiveďte k varu a vařte alespoň 15 minut.
  7. sirup zhoustne, nechte ho vychladnout a poté přelijte do sterilizovaných lahví či skleniček.

Tip: Podomácku uvařený sirup je krásným dárkem – dozdobte lahev barvami na sklo nebo lihovým fixem, převázejte mašlí a udělejte radost svým blízkým.

Pokud se vám zrovna nechce do sběru ani vaření, ale přesto byste si trošku chuti z lahve odkápli, je tu snadná pomoc – podívejte se na naši nabídku sirupů české výroby. Mezi příchutěmi najdete malinu, hrušku, rakytník, ale i aronii či konopí a mnohé další. K dostání jsou i v bio kvalitě.

Podívejte se na další (nejen sladké) dobroty

Jak se vám článek líbil?

Pavel Fukar

Mám rád čtení, psaní, jen to počítání mi moc potěšení nepřináší. Vždycky se s chutí kouknu na fotbal, basket, hokej, atletiku, šipky… vlastně na libovolný sport. Chodím do kina, divadla a taky na dlouhé procházky do lesa, když je zrovna čas. Zajímají mě auta (přestože neřídím), mobily a počítačové hry. Nesnáším výšky a vysávání. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru