Menstruace zatěžuje přírodu. Zahoďte vložky a zkuste kalhotky

Menstruace zatěžuje přírodu. Zahoďte vložky a zkuste kalhotky

Sandra Soukupová 21. 11. 2019

Kamkoli přijdou, vzbudí rozruch. Boří totiž zažité stereotypy kolem menstruace a uvedli na trh produkt, který ženám mění život. Linda Šejdová a Tomáš Zahradník vyvinuli speciální menstruační kalhotky SNUGGS, které nahradí jednorázové vložky a tampony. Sotva je v únoru představili na soutěži Women Startup Competition, roztrhl se s objednávkami pytel. Za první měsíc prodali 2500 kusů kalhotek a ženy si je nemůžou vynachválit. Jak SNUGGS fungují a v čem jsou výjimečné, vám prozradí přímo Linda. A nenechte si ujít ani dojmy z našeho testování. Kalhotky vyzkoušela naše testerka Katka a prozradí vám, co se jí na nich líbilo a proč si je příště vezme znovu. 

Když jsem se ptala svých kamarádek, jestli znají menstruační kalhotky, vůbec netušily, o čem mluvím. Jak jste je objevila a čím vás tak nadchly, že jste se je rozhodla vyrábět?

Hledala jsem pro sebe náhradu za běžné menstruační pomůcky a našla jsem firmy, které nabízely menstruační kalhotky. Celý ten nápad se mi líbil a začala jsem je nosit. Nebyla jsem ale úplně spokojená s materiály, které výrobci používali. Nebyly dostatečně savé nebo jsem se v nich necítila tak příjemně, jak jsem si představovala. S Tomášem jsme proto oslovili libereckou univerzitu a pustili jsme se do vývoje vlastních materiálů.

Na rozdíl od konkurence používáte hi-tech materiály, které nejsou běžně dostupné. Mezi nimi jsou i nanovlákna, která se využívají při výrobě sportovních dresů nebo obleků pro hasiče. Jak dlouho trvalo, než jste přišli na to, které materiály jsou nejlepší?

Vývojem jsme strávili rok. Vyzkoušeli jsme desítky různých látek a materiálů, provedli řadu testů a nakonec jsme našli tu nejlepší kombinaci. S vyladěním nám pomáhaly také naše testerky, které kalhotky vyzkoušely a daly nám cennou zpětnou vazbu. Podle jejich připomínek jsme kalhotky dál ladili. 

V čem se kalhotky SNUGGS liší od konkurence? Co je jejich hlavní výhodou?

Hlavní výhodou jsou právě použité materiály. Jsou velmi tenké, máte pocit, že jste si vzala normální kalhotky, ne menstruační pomůcku, necítíte nic navíc. Velkým plus je lepší savost. Kalhotky mají speciální savou vrstvu z inovativního materiálu. Ta je velmi důležitá, protože rychle nasává tekutinu a zůstává suchá, takže se v kalhotkách cítíte dobře. Konkurenční materiály nasávají tekutinu déle a vy tu vlhkost cítíte. Pod savou vrstvou je vrstva absorpční, která pojme víc tekutiny a nepustí ji nahoru ani dolů. Pak je tu ještě třetí neboli nepropustná vrstva. Ta bývá v případě konkurenčních kalhotek často na bázi plastových materiálů, které nejsou prodyšné. My používáme nanoporézní vrstvu, která zabrání prosáknutí tekutiny a navíc je paropropustná. Díky tomu dochází k výměně molekul vzduchu a kalhotky nezapáchají.

Kolik kalhotek potřebuji na jednu menstruaci?

Pokud používáte kalhotky jako plnohodnotnou náhradu za běžné pomůcky, je dobré mít 3–5 kusů. Některé ženy kalhotky používají jen jako doplněk třeba při cestování, na noc nebo na sport, pak stačí třeba jen dvoje.

Jak je to s praním? Na webu uvádíte, že by se kalhotky měly předeprat ručně a dát do pračky. Když jsem ale na cestách a nemám pračku, stačí je přeprat jen v ruce? 

Pračka je samozřejmě lepší, ale ruční praní je také možné. Hodně zákaznic nám píše, že si kalhotky perou jen v ruce. Z materiálů jde všechno velmi rychle dolů, kalhotky nemusíte drhnout hodinu, aby byly čisté. Některé zákaznice si je dokonce berou s sebou do sprchy a vyřeší přeprání tam. 

 Žena za rok spotřebuje průměrně 240 kusů vložek. Když si místo toho vezme troje kalhotky, které vydrží rok až dva, tak je to velké snížení odpadu.

linda šejdová, zakladatelka snuggs

Z běžného oblečení jde krev špatně dolů, nezůstanou na kalhotkách žádné skvrny?

V první fázi vývoje jsme testovali oranžový model, protože jsme měli jen látky pro hasiče. Pokaždé se kalhotky bez problémů vypraly, to samé platí i pro současnou černou variantu.

Jsou kalhotky rychleschnoucí? Když je dám večer do pračky, můžu si je ráno zase vzít? 

Pokud doma nemáte velkou zimu, tak přes noc uschnou. Můžete je dát i do sušičky. 

Říkáte, že kalhotky stačí vyměnit jednou denně. Budu se v nich opravdu cítit stejně dobře v sedm ráno, když jdu do práce, jako třeba ve tři odpoledne? 

Ano. Já je nosím celý den a cítím se v nich pořád stejně. Musíte je ale používat správně. Zatím máme model pro středně silnou a slabší menstruaci. Pokud si tyto kalhotky vezmete v době silné menstruace, komfort se sníží. 

Kdy budete prodávat kalhotky pro silnou menstruaci? Ucítím nějaký rozdíl? 

Kalhotky pro silnou menstruaci budeme mít v listopadu nebo prosinci. Pocitově rozdíl prakticky neucítíte, kalhotky jsou opět velmi tenké. Rozdíl oproti současným je zhruba půl milimetru.

Co když špatně odhadnu situaci a vezmu si kalhotky v době silné menstruace? Mám strach, že nevydrží a v práci to nechci riskovat. Můžu si do nich dát vložku nebo tím poškodím savou vrstvu? 

Savé vrstvě to neuškodí, klidně to tak udělejte. 

Jaké jsou reakce českých žen, když o SNUGGS slyší poprvé? Jsou spíš konzervativní, nebo chtějí zkusit něco nového?

Když jsme kalhotky představili na soutěži Women Startup Competition, všechny si je chtěly vyzkoušet. Bylo to pro ně velké wow. České ženy většinou nosí jeden menstruační produkt od stejné značky třeba i deset let, jsou na něj zvyklé. Když s nimi mluvíme, často nám říkají, že jsme první, s kým se můžou o menstruaci pořádně bavit, a rozpovídají se o starostech, které je trápí. Ani mezi kamarádkami není úplně běžné říct: “hele, tyhle vložky jsou super.” Hodně nás proto překvapilo, že k nám chodí ženy na doporučení právě od kamarádky. Konzervativní lidé jsou spíš na facebooku a v online diskuzích, tam je to hodně živé téma a každý prosazuje svůj názor.

Dá se říct, jakou věkovou skupinu kalhotky osloví nejvíc? 

Zájem je napříč generacemi, ale nejvíc nákupů je ve skupině 25–35 let. 

S jakými předsudky se setkáváte nejčastěji? 

Nejčastěji si ženy nedokážou představit, že mají celý den jen jedny kalhotky. Jsou zvyklé na pravidelnou výměnu menstruačních pomůcek. Když jsem kalhotky zkoušela poprvé, také jsem si na ně musela chvilku zvykat, ale teď už bych nenosila nic jiného. To, že je nemusíte tak často měnit, je jejich velká výhoda. Používáme pouze vysoce kvalitní materiály, které mají certifikát o zdravotní nezávadnosti, konzultovali jsme je i s gynekologem. Kalhotky jsou hygienické a nezávadné. Chystáme také model, který budou obsahovat stříbro. To ještě posílí antibakteriální vlastnosti kalhotek, zničí 99 % všech bakterií. 

Co si naopak pochvalují ženy, které kalhotky už nějaký čas nosí? 

Nejvíc si chválí pocit svobody. Nemusí na menstruaci vůbec myslet, neřeší výměnu a cítí se, jako by měly normální kalhotky, ne menstruační produkt. Nestydí se ukázat v prádle před partnerem, nikde jim nic nevykukuje, líp se jim sportuje. Kalhotky si hodně pochvalují také dívky, kterým menstruace teprve začala. Neřeší trapné chvíle ve škole, nemusí nic hlídat nebo se stydět v šatně před tělocvikem. 

Upozorňujete také na ekologickou stopu, kterou po sobě zanechávají jednorázové vložky a tampony. Jak je to s kalhotkami, jak dlouho vydrží?

Kalhotky máme otestované na 50 pracích cyklů, což je opravdu hodně. Spíš si časem budete chtít pořídit nové kvůli svému vlastnímu pocitu, než že by přestaly fungovat. Ekologie je pro nás velké téma. Žena za rok spotřebuje průměrně 240 kusů vložek. Když si místo toho vezme troje kalhotky, které vydrží rok až dva, tak je to velké snížení odpadu. S touto myšlenkou jsme začali a teď ji posouváme zase dál. Testujeme udržitelné materiály a předpokládáme, že do tří měsíců budeme mít nové modely kalhotek.

Budete vyrábět kalhotky i v jiné než černé barvě? 

Pracujeme na tom. Díky zpětné vazbě víme, že si zákaznice přejí jiné barvy i střihy. Připravujeme například kalhotky s vyšším pasem nebo verzi na noc. Budou třeba i kalhotky s krajkou.

Dají se kalhotky SNUGGS použít i jako ochrana při inkontinenci? 

Pro slabší inkontinenci ano. Do budoucna chceme otestovat, jak se inkontinenční a menstruační tekutiny liší a podle toho kalhotky upravíme. Současný model se ale dá použít i jako ochrana při slabší inkontinenci a výtocích. 

Jak dopadlo testování kalhotek SNUGGS?

Kalhotky testovala Katka, maminka dvou dětí, která si s nepohodlím ženského cyklu užila svoje. Právě díky dětem dnes v přístupu ke zdraví a ke svému tělu fandí spíš přírodním produktům a věcem, které s přírodou aspoň trochu souzní. Jakkoli byla k takové cestě dřív dost skeptická, zatím ji ani jednou nezklamala, naopak jí vyřešila spoustu potíží, a to i těch typicky ženských. A teď už Katčiny dojmy z testování.

Ještě se mi nestalo, že bych se na své dny těšila. Nestalo se to samozřejmě ani s vědomím, že budu testovat kalhotky SNUGGS, ale byla jsem oproti jiným cyklům o dost zvědavější, jak to bude tentokrát. Věděla jsem, že jsou kalhotky určené na středně silnou a slabší menstruaci, takže jsem si je přesně podle toho oblékla, aby mě pak tělo překvapilo a krvácení pěkně zesílilo (ne samozřejmě vinou prádla). Takže jsem je nechtě otestovala i na větší zátěž. Po dvou hodinách nošení savá vrstva prosákla, ale po stejné době bych měnila i klasickou vložku, ať už látkovou, či jednorázovou.

Po této zkušenosti jsem byla trochu skeptická i při středně silném krvácení, a tak jsem po dvou hodinách nevěřícně kontrolovala stav, abych zjistila, že je vše v pohodě. A po dalších dvou taky a nakonec jsem je po osmi hodinách dala na vyprání, abych si je další den (jsou opravdu rychleschnoucí) oblékla znova. Skvělé jsou i na noci, kdy už vás netrápí intenzivní krvácení. Výborně sedí okolo stehen a hýždí, jsou opravdu prodyšné, přes břicho neškrtí, ani když ho máte při menstruaci citlivé nebo bolestivé. Savá vrstva, která je překvapivě tenká a většinu dne o ní ani nevíte, tekutinu pohlcuje rychle a bezezbytku a skutečně udrží pocit sucha a čistoty na celý den.

Stále nemůžu říct, že bych se díky kalhotkám SNUGGS těšila, až to znova dostanu, ale těším se, až budou slibované nové modely na silnější dny. Současný základní model vypadá jako úplně normální kalhotky z funkčního materiálu, ani partner si při věšení nevšiml, že jsou jiné než ostatní kousky mého prádla. Kalhotky jsou skutečně ideální na méně intenzivní krvácení. V ostatní dny se hodí jako pojistka k tamponům nebo kalíšku, místo slipové či klasické vložky. Znamená to tedy, že vložky opravdu můžete odložit. 

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru