Lyžování v Turecku? Otestováno lyžařkou: svahy jako v Alpách, ceny příznivější

Lyžování v Turecku? Otestováno lyžařkou: svahy jako v Alpách, ceny příznivější

Sandra Soukupová 1. 2. 2024

Cože? Turecko a lyžování? Možná se vám to na první pohled nezdá, ale je to tak. V Turecku se lyžuje přímo skvěle. Najdete tu moderní středisko Erciyes Ski Resort se širokými sjezdovkami a wellness. Navíc ceny jsou příznivější než v Alpách. Dokonce i s letenkou a skipasem. Senzace! Mrkněte, co všechno Turecko nabízí. Místní svahy otestovala naše kolegyně Olga. Podívejte se, jak celý pobyt zhodnotila.

Mapa lyžařského střediska Erciyes Ski Resort v TureckuMapa lyžařského střediska Erciyes Ski Resort v Turecku

10 důvodů, proč jet na lyže do Turecka

  1. Nejmodernější turecký skiareál Erciyes vybudovaný ve spolupráci s Rakušany
  2. Středisko má mezinárodní certifikace, pořádaly se tu i závody světového poháru Snowboard World Cup
  3. Přes 100 km sjezdovek v nadmořské výšce 2088–3360 m
  4. 55 km je uměle zasněžovaných
  5. 41 sjezdovek všech úrovní (modré, červené i černé)
  6. 14 lanovek (11 sedačkových, 2 kabinové a 1 vlek)
  7. Sáňkařská dráha, snowpark, lyžařská škola, půjčovny, après-ski
  8. Bezpečnostní lyžařské hlídky, které vám v případě úrazu okamžitě pomůžou
  9. Skitúry na vrchol sopky, odkud uvidíte Černé i Středozemní moře
  10. Jen 30 minut jízdy z letiště v Kayseri; poblíž pohádkové Kappadokie

Lyžařské středisko Erciyes Ski Resort, TureckoLyžařské středisko Erciyes Ski Resort, Turecko

To zní dobře, co říkáte? Ale co si budem, nejvíc vám stejně řekne recenze od někoho, kdo už v Erciyes byl. Přečtěte si dojmy naší kolegyně Olgy. Je to velká lyžařka, pravidelně jezdí do rakouských Alp, a tak může srovnávat.

V Erciyes je celkem 14 lanovekV Erciyes je celkem 14 lanovek

„Na lyže do Turecka jsme vyrazily s kamarádkou a byly jsme moc spokojené. Vůbec bych se nebála Erciyes přirovnat k rakouským střediskům. Bydlely jsme v hotelu Megasaray, který je hned vedle lanovek a sjezdovek. Bylo sice míň sněhu, ale i tak jsme prolyžovaly 4 dny. Další jsme si nechaly na výlety.“

Tip: Pojeďte do stejného hotelu jako Olga.

Sjezdovky jsou široké, krásně upravené, celý areál propojený. Najdete tu kabinkové lanovky, sedačky i kotvy. Lyžování je jak pro úplné začátečníky, tak pro protřelé lyžaře. Ve většině hotelů je wellness, takže po lyžování můžete zajít do bazénu nebo do sauny a zrelaxovat se.“

V Erciyes na vás čeká přes 100 km sjezdovekV Erciyes na vás čeká přes 100 km sjezdovek

Dobré vědět: Zajímá vás, kdy je v Turecku lyžařská sezona? Nejlepší sněhové podmínky jsou od prosince do konce března.

„Personál byl moc ochotný a nápomocný, dokonce nás chtěli obouvat a vyzouvat z lyžáků. :-D To už na nás bylo moc. Pro nás Evropany to je taková ‚exotika‘ v lyžování, ale určitě stojí za to. Navíc cenově to vyjde levněji než Evropa. A to včetně letenek, odbavení lyží, skipasu, polopenze a transferů z a na letiště.“

Erciyes získalo i mezinárodní certifikaceErciyes získalo i mezinárodní certifikace

„Co se týče praktických věcí, tak přímý let z Prahy trvá cca 2,5–3 hodiny. V ceně je i odbavení lyží a lyžáků, ale počet je omezený. Takže kdo dřív koupí a nahlásí odbavení, bere si své lyže. V místních půjčovnách si ale můžete vypůjčit veškeré vybavení od lyží, bot a helm až po oblečení, a to za extrémně přijatelné ceny, většinou 11–14 euro/den. Skvělé je i to, že cesta z letiště v Kayseri trvá pouze 30 minut.“

Dobré vědět: Další recenze od Olgy najdete v článku Nejlepší lyžování v Rakousku a Itálii? 9 tipů přímo od lyžařů.

Kouzelná Kappadokie i let balonem

Kromě lyžování můžete podnikat i výlety do okolí. Jeden den si určitě nechte na návštěvu nedaleké Kappadokie. Nebudete litovat. Je to kouzelná krajina plná nádherných údolí a skalních věží. Vzniklo tu dokonce skalní město s podzemními kláštery, příbytky a chodbami. Není divu, že je Kappadokie zapsaná na seznam UNESCO. Jen se na tu krásu podívejte.

Návštěva Kappadokie je nezapomenutelným zážitkem. Pokud ho ale chcete pozvednout ještě o úroveň výš, proleťte se nad zdejší krajinou v balonu. Třeba při východu slunce jako to udělala Olga.

Kappadokie s typickými skalními příbytkyKappadokie s typickými skalními příbytky

Tip na poznávací zájezd do Kappadokie

„S kamarádkou jsme se vydaly na výlet do Kappadokie, což je naprosto kouzelné místo, které nezklame ani při několikáté návštěvě. Dokonce jsme se nad ní proletěly balonem při východu slunce, což byl opravdu famózní zážitek. Výlet zařídila naše cestovní kancelář, ale můžete si klidně půjčit auto a vyrazit na vlastní pěst,“ popisuje Olga.

„Také jsme si zajely do Kayseri. Podívat se na místní mešitu a opevnění. A navštívily jsme i Grand Bazar neboli tržiště,“ přidává Olga další tip na výlet. A jak se do Kayseri dostat? Buď místním autobusem, taxíkem (cca 25 euro za jednu jízdu) nebo opět s cestovní kanceláří, ať to máte bez starostí.

Mešita v KayseriMešita v Kayseri

Tak co vy na to? Zní to jako dovolená snů. Lyže, wellness, après-ski a ještě pohádkový výlet k tomu. Kdy vyrazíte?

Zdroj obrázků: Kayseri Erciyes A.Ş., fotky od Olgy, Shutterstock

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru