Jachting není jen pro smetánku. Kde se naučit plachtit a jak kurz probíhá?

Jachting není jen pro smetánku. Kde se naučit plachtit a jak kurz probíhá?

Sandra Soukupová, Richard Müller 4. 9. 2022

Skočit z paluby rovnou do vody, kochat se západem slunce v romantické zátoce, plout, kam vás vítr nese… To už dávno není privilegium jen námořníků. Staňte se kapitánem lodi, naučte se řídit plachetnici a objevte zbrusu nový svět, svět jachtingu. Kurzy se konají například na Orlíku. A právě tam vyrazil i náš kolega Richard. Co se mu líbilo, proč na lodi „odpadl“ a jak ho vyškolily námořnické uzly? To vám prozradí ve své recenzi.

Trénink dělá mistra

Na kurzu jachtingu mě nejvíc zaujal způsob výuky. Vyjeli jsme rovnou na vodu a všechno se učili hned v praxi, navíc zábavnou formou. Kapitán lodi Petr nám otevřel nealko pivko a povídali jsme si o jednotlivých pojmech a úkonech, které je potřeba udělat. Pod jeho dohledem jsem si mohl všechno rovnou vyzkoušet.

Základní plachtění za dobrých podmínek mi začalo brzy připadat docela jednoduché.

Richard

V takto pohodovém rozpoložení mi všechno lezlo do hlavy tak nějak samo. Asi po dvou hodinách ze mě spadl počáteční stres z množství ovládacích prvků. To je vlastně docela zajímavé – základní plachtění za dobrých podmínek mi začalo brzy připadat docela jednoduché. Představoval jsem si, že bude řízení lodi složitější.

Nejnáročnější mi přišlo vázání uzlů. Dračí uzel, loďák, ambulák… Ani jeden z nich jsem v životě nevázal a člověk se to prostě behem dvou pokusů nenaučí. Chce to dril. Jestli se na kurz jachtingu chystáte, natrénujte si uzly doma. Bude se vám to rozhodně hodit. Návod najdete snadno na internetu.

Tip: Mrkněte na video z Richardovy plavby.

Kurz jachtingu zahrnuje

  • pronájem plachetnice na Orlíku
  • výuku praktických dovedností
  • cvičnou plavbu na plachetnici
  • zkoušku ověření praktických dovedností – vydané osvědčení pak můžete přiložit k žádosti o vydání průkazu Vůdce malého plavidla typu S (plachetnice)
  • pohonné hmoty
  • přístavní poplatky
  • nealko nápoje

Délka kurzu: cca 6 hodin

Odpadni, nebo přiostři

Pokud se vám v běžném životě pletou strany, mám pro vás dobrou zprávu. Na lodi se nemusíte dorozumívat povely doprava a doleva. Pro člověka, který sedí u kormidla čelem k vám, můžou být totiž takové povely dost matoucí. Na plachetnici se říká „Odpadni“ – to znamená „otoč loď po větru“ – nebo „Přiostři“, což znamená „otoč loď proti větru“.

A ještě jedna zajímavost. Na lodi se při přípitku neťuká! Legenda říká, že byste mohli vzbudit mrtvé námořníky a ti by byli naštvaní, že nemůžou pít s vámi. Obejměte tedy skleničku a dotkněte se jen symbolicky prsty.

Koupání přímo z lodi

Jachting na Orlíku mě moc bavil. Ať už díky super počasí, při kterém jsme se mohli koupat a zaskákat si z lodi do vody, nebo díky Petrovi, který je profík na svém místě. Čiší z něj zkušenost. Když jsem se začal trochu vyptávat, zjistil jsem, že se plachetnicím věnuje už přes 30 let. Jak ve vnitrozemí, tak na moři.

Bylo mi líto, že jedu domů zrovna ve chvíli, kdy už skoro všechno umím a začínám si na palubě připadat jako doma.

Richard

Petr je navíc nejen zkušený jachtař, ale také dobrý učitel. Ne každý profesionál zvládá dobře předávat své znalosti. Petr to umí. Za jediný den jsem nabral spoustu dovedností a hrozně moc super vzpomínek.

Bohužel jsem měl čas jenom na jednodenní kurz. Všem bych ale určitě doporučil dva dny. Bylo mi líto, že na lodi nestrávím noc, i to, že jedu domů ve chvíli, když už skoro všechno umím a začínám si na palubě připadat jako doma. Moc dobře jsem věděl, že by mě druhý den bavilo všechno si znovu vyzkoušet a trénovat už víc samostatně.

Tip na závěr: Richard velmi rád zkouší nové věci. Pokud to máte stejně a lákají vás nové zážitky, podívejte se i na další recenze. Zhodnotil pro vás třeba kurz freedivingu nebo tandemový seskok. Dozvíte se, proč ze sebe nedělat banán a jaké to je padat volným pádem. 

Jak se vám článek líbil?

Sandra Soukupová

Co bych vám na sebe tak práskla? :) Mám ráda zmrzlinu, cestování, hory, jízdu na kole a lego. Jako malá jsem chtěla být zpěvačkou, právničkou, doktorkou, majitelkou restaurace nebo třeba popelářkou. Nakonec vyhrálo psaní a nelituji, protože mně i čtenářům rozšiřuje obzory, což je skvělé. 

Richard Müller

Mám rád legraci, sport a aktivity všeho druhu: běhání, thai box, hru na bicí, procházky… Krom toho ale umím ocenit i dobrý odpočinek a nicnedělání, protože během něj mě napadají ty nejlepší nápady. Nikdy se nenudím. Někdy jsem sentimentální. Mám rád Na samotě u lesa, Kolju a Lvího krále. 

Zaujal vás článek? Tohle se vám bude líbit!

Nahoru